
Der er brug for veteraner i det civile. Og der er brug for veteraner, der aktivt vælger at blive i Forsvaret.
Udgivet d. 25. maj 2025 af Velkommen Hjem
– Jeg havde pendlet fra mit hjem på Frederiksberg mellem henholdsvis Fredericia, Slagelse og øvelser i Letland i ca. 2 ½ år. I den tid havde jeg lagt alle mine kræfter i min enhed, og det var gået op for mig, at min udvikling var gået i stå, og jeg havde svært ved at forsvare, at jeg brugte det meste af min tid væk fra min familie, fortæller veteran Kristoffer Oftebro-Svendsen, der samtidig var glad for at være i Forsvaret. Han opsøgte VELKOMMEN HJEM og fik hjælp fra mentor Christian Andersen, Vice President i Topsoe, til at overskue mulighederne og træffe et aktivt valg på et oplyst grundlag om sin fremtid. Valget faldt på Forsvarsakademiet på Flyvevåbnets Officersskole, hvilket er sagens kerne, når det gælder den hjælp, som VELKOMMEN HJEM tilbyder veteranerne: At hjælpe dem med at lande det rigtige sted, hvis de en dag får behov for at stoppe op og overveje, om fremtiden er civil grund eller i Forsvaret.
– Jeg opsøgte VELKOMMEN HJEM i et håb om, at det kunne få mig videre i et karrierespor, hvor min tid med min familie kunne passe sammen med min egen udvikling som leder, fortæller Kristoffer, der helt konkret søgte hjælp til de ting, som han fandt udfordrende i forbindelse med jobsøgningen:
– At skulle skrive et CV, som kunne fange folks opmærksomhed, var svært!
Særligt at skulle omstille mine militære kompetencer til civilt sprog. Ydermere at kunne aflæse jobopslag for, hvilke civile stillinger, der var på mit ledelsesniveau.
Støtter op om Forsvaret som mentor
Efter de to første dage i forløbet, som foregår på et kickoff, fik Kristoffer en af foreningens dedikerede mentorer, som sparringspartner og støtte gennem transitionen. Mentor Christian Andersen har selv en 9 år lang baggrund i Forsvaret som reserveofficer og har været udsendt til Afghanistan. Det var derfor nærliggende for ham at vælge at være mentor for netop veteranerne. Samtidig har Christian gennem sit mentorskab mulighed for at støtte op om Forsvaret.
– Min hjælp igennem VELKOMMEN HJEM kan være med til at styrke tilgangen af nye soldater til Forsvaret, fordi det viser, at der både kan være en karriere inden for Forsvaret – men også en hjælp til en karriere eller job efter Forsvaret. Når det civile erhvervsliv støtter op om den uddannelse, man modtager i Forsvaret og viser, at den kan bruges bredt, så skal en soldat ikke være bekymret for at starte i Forsvaret eller bekymret for, at man så definitivt har valgt sin karrierevej i livet og ”strander” der. Vi tager alle et samfundsansvar, forklarer Christian Andersen. Han oplever, at veteraner generelt kan komme til at skille sig positivt ud fra civile ansøgere, hvis de får den rette hjælp.
– En veteran kan have svært ved at overføre hvad de egentlig kan – og hvad værdi dette giver til det civile erhvervsliv. Herunder hvad de skal lægge vægt på i en jobansøgning og hvordan en egentlig ansøgning så struktureres. At modtageren, der læser den, måske ikke forstår alle de fine forkortelser og militære ord. Det skal oversættes til kompetencer i en civil kontekst. Når først dette er på plads, så mener jeg, at de kan skille sig positivt ud i et job-forløb. Selv for modtagere, der ikke lige kender til den militære verden og de medfølgende kompetencer.
3 fordele ved at uddanne sig i Forsvaret ifølge mentor Christian Andersen
- En ledelsesuddannelse fra en tidlig alder med direkte ledelseserfaring.
- En struktureret tilgang til opgaver – og værktøjer til at gribe konkrete problemstiller an i en til tider presset situation. Holde hovedet koldt.
- En forståelse for, at ” Ingen plan overlever den første kontakt med fjenden”, men en tilgang til at man så tilpasser løbende for at opnå de planlagte mål.
Et eksistentielt valg
Trods Christian Andersens ellers ret indgående kendskab til Forsvaret, så var der flere ting i forløbet med Kristoffer, der kom lidt bag på mentoren.
– Jeg er overrasket over, hvor meget det kræver at bryde med Forsvaret. Hvor svær processen og rejsen er på et personligt plan, og at det kræver støtte rundt om en. Både fra familien og Forsvaret – og i dette tilfælde fra VELKOMMEN HJEM. Det er en svær beslutning at skulle bryde med det kendte, som man på mange måder også holder af, men til tider også er frustreret over. Sådan er det nok i alle jobforløb og ikke kun i Forsvaret. Her er skridtet til det civile dog nok længere end at skifte til et andet tilsvarende civilt firma, forklarer Christian Andersen og tilføjer, at forløbet for Kristoffer handlede om mere end at lande i et civilt job.
– Det handlede også om, hvad job skulle han søge, og hvad ønsket egentlig var på den anden side – andet end at komme ud af Forsvaret – for at få en bedre sammenhæng i livet og med familien. Det var for Kristoffer ikke kun en tanke om at forlade et Forsvar – for han var på mange måder glad for det. Men også en mere eksistentiel tanke om, hvad der skulle ske nu. Om karrieren i Forsvaret med udstationeringer mv. var sammenhængende med et familieliv.
En tålmodig og motiverende mentor
Kristoffers beslutning om at opsøge VELKOMMEN HJEM handlede om afklaring og om at få hjælp til at forstå og overskue sine muligheder. Han fandt hurtigt ud af, at det er den proces, der tager tid – ikke mindst, hvis man stadig er i job. Og har familie. I den forbindelse var Christian Andersen ikke alene god som sparringspartner, men også som motivator i forhold til at holde gang i processen.
– Det var svært at komme i gang med hele processen efter kickoff-dagene, da jeg var bange for at spilde min mentors tid oveni, at jeg nok stadig ikke var helt sikker på at bryde med Forsvaret. Her var Christian rigtig god til at slå en uformel tone an og sagde, at han var der igennem hele mit forløb, fortæller Kristoffer og fortsætter:
– Christian har været utrolig tålmodig med mig. Der har været perioder, hvor jeg ikke har haft overskud til at søge jobs og heller ikke givet så meget lyd fra mig. Her har han været god til at tage kontakt og været meget forstående over for de udfordringer, jeg stod med, hvilket har været rart. Der var også en ret essentiel udfordring for mig, i at skulle bryde med Forsvaret og finde et job, der kunne matche min motivation og mine værdier samt have et fællesskab, hvor man virkelig føler sig som en del af noget større. Ligeledes har jeg fra starten på min karriere som soldat, haft drømmen om at opnå rangen som kaptajn. Jeg havde ved forløbet hos Velkommen Hjems start svært ved at se en vej, hvor den drøm kunne forenes med det privatliv, jeg ønskede. Den frustration var svær at se løsningen på, samtidig med at jeg jonglerede et job i den ene ende af landet, en familie i den anden ende og søgte jobs på sidelinjen. Så får man meget nemt dårlig samvittighed over ikke at kunne være 100 % til stede. Her var Christian en god sparringspartner til, hvordan man som leder, mand, far og jobsøgende egentlig får tingene til at hænge sammen, så man ikke knækker nakken i forsøget på at nå alt på en gang. Jeg har virkelig sat pris på Christians mentorskab og alle de snakke, vi har haft om, hvordan man finder sin vej her i livet, både den private og professionelle vej, forklarer Kristoffer:
Jeg kunne støtte og motivere Kristoffer i en svær rejse. Kunne råde ham omkring, hvad der gav mening og hvordan dele kunne håndteres og formuleres – for at komme til en samtale. En løbende sparring for at holde hovedet højt og komme videre i processen.
Mentor Christian Andersen, Topsoe
At træffe et valg på et oplyst grundlag
Man må kende sine muligheder for at kunne træffe det rigtige valg. Så sideløbende med de mere eksistentielle overvejelser, gik Kristoffer i gang med at afsøge sine muligheder og skrive CV, ansøgninger osv. Til det helt konkrete arbejde fik han også rigtig god hjælpe fra Christian Andersen.
– Det var rart at have Christian, som også har en fortid i Forsvaret til at guide mig. I forhold til at få skrevet CV og taget hul på den udfordring, gav han mig en opgave med at skrive to forskellige CV’er: Et til et job, jeg virkelig syntes lød spændende, og som måske også var lidt out-of-reach. Det andet skulle være til et job, som ikke umiddelbart var drømmejobbet, men måske mere et plug-and-play-job. På den måde havde jeg to CV’er, som lå i hver sin ende, og som jeg kunne bygge de næste CV’er ud fra, forklarer Kristoffer og tilføjer:
– I forhold til CV og ansøgninger var det rart, at han kunne sige kort og direkte, om der var noget, som ikke gav mening, eller noget i måden, de var skrevet på, som måske fik mig til at fremstå på en måde, som han vidste, jeg ikke var. Han var også god til at give klar besked omkring jobopslag og mine ansøgninger samt CV’er, så hvis det var et job, som lå langt under mit niveau, sagde han det, og det var ud fra hans holdning om, at han ikke bare ville have mig ud i et civilt job hurtigt, for så ville det ikke være et match, og så ville det ikke være en god oplevelse for mig.
Græsset er ikke altid grønnere
Igennem VELKOMMEN HJEM og Christian Andersen fik Kristoffer ny viden om livet på den anden side af hegnet, hvilket var vigtigt for ham i forhold til beslutningen om fremtiden.
– Jeg forstod, at der også er mange af de samme udfordringer på den anden side, lidt a la “græsset er ikke altid grønnere på den anden side”, eller man skal i hvert fald være helt afklaret med sin beslutning. For hvis ikke man er det, så vil man måske ende med, at intet vil være et godt match. Det gjorde også, at jeg kunne fokusere på, hvad der var bedst for mig, og hvad der ville kunne få mig derhen, hvor mit job og privatliv passede bedre sammen. Det var meget af dette og mit mentorskab med Christian, som gjorde det muligt for mig at se ind i mig selv og finde ud af, hvad mine behov var, hvor mine kompetencer bedst passede og vigtigst af alt, hvordan jeg så kunne komme derhen, forklarer Kristoffer og slutter:
– Hele denne proces ledte til at søge en stilling ved Forsvarsakademiet på Flyvevåbnets Officersskole, hvor der er plads til tid med min familie og til at jeg kan blive den kaptajn og leder jeg har drømt om at være siden min start i Forsvaret.
Kristoffer har valgt at blive i Forsvaret. Det har Forsvaret også brug for. Ligesom vi har brug for veteraner i det civile, har vi også brug for gode karrieresoldater, der har taget et aktivt valg. Og har valgt Forsvaret.
Mentor Christian Andersen, Topsoe
Den korte soldaterhistorie om veteran Kristoffer Oftebro-Svendsen
- 2013 Startede min værnepligt ved Den Kongelige Livgarde, hvor jeg blev bidt af livet som soldat. Her blev jeg også opfordret til at søge videre som sergent. Dette førte mig til Varde på Hærens Sergentskole og videre på Kampskolen i Oksbøl.
- 2015 Udnævnt til Sergent. Herefter kom jeg til Bornholm, hvor jeg nåede at have et værnepligtshold, inden jeg skulle starte på en civil bachelor. En bachelor, jeg havde valgt at læse for at kunne søge optag på Hærens Officersskole.
- 2019 Jeg startede i Slagelse på Løjtnantskolen, og fire måneder senere startede jeg på Hærens Officersskole inde på Frederiksberg Slot.
- 2021 Efter min tid på Frederiksberg Slot kunne jeg starte i min første gangs stilling som delingsfører ved Føringsstøtteregimentet i Fredericia. Det var, da jeg sad i min anden gangs stilling, at min enhed og jeg blev udsendt til Letland, hvor jeg for alvor mærkede de frustrationer, som i sidste ende fik mig til at opsøge VELKOMMEN HJEM. Men jeg blev hængende ved Føringsstøtteregimentet.
- 2024 Jeg kom på Føringskursus på Frederiksberg Slot. Det var under dette kursus, jeg endelig fandt ud af, hvilken vej jeg skulle tage, og jeg søgte derfor en stilling ved Flyvevåbnets Officersskole, som jeg fik.