De fleste veteraner i foreningen drømmer om et job på civil grund, men denne gang skulle det findes i Forsvaret.

Udgivet d. 10. november 2022 af Velkommen Hjem

Da veteran Stefan Plambeck Seidenfaden vendte hjem til Danmark efter sin 2. udsendelse, følte han, at nu var det tid at prøve noget andet end Forsvaret. På daværende tidspunkt havde han været i tjenesten i 13 år.For at få hjælp til transitionen valgte Stefan at deltage i et forløb i VELKOMMEN HJEM, hvor han fik Jacob Tórsheim Voltelen som mentor. Masser af ny viden, sparring, gode samtaler samt hjælp til CV og ansøgninger førte Stefan ind i et nyt, fantastisk job – dog ikke på civil grund, men derimod i Forsvaret. Læs om refleksionerne fra begge sider af mentorskabet og om, hvad der skulle til for at give Stefan arbejdsglæden tilbage. 

Stefan var med under tilbagetrækningen fra Afghanistan og deltog i nedlukningen af den 20 år gamle mission. Godt tilbage i Danmark igen, følte han, at det var på tide at forlade Forsvaret.

– Jeg havde siddet i den samme stilling i syv år og trængte til, at der skulle ske noget nyt, men kunne ikke se mig selv stige i graderne i det faglige spor, jeg befandt mig i, og heller ikke uden for det faglige spor, da jeg så ville miste mit faglige tillæg, hvilket er for meget at gå ned i løn, samtidig med, at man går op i ansvar, fortæller Stefan. 

For godt til at være sandt

Stefan blev gjort opmærksom på VELKOMMEN HJEM som en mulighed for at få hjælp til sin transition, selv om han i første omgang ikke troede på, at der virkelig fandtes sådan et tilbud.

– Jeg hørte om VELKOMMEN HJEM igennem min mors kæreste, som fortalte, hvad foreningen gjorde for veteraner. Først troede jeg ikke helt på, at der er folk, som gratis vil bruge deres tid og ressourcer på sådan nogen som mig, siger Stefan. 

Stefan Plambeck Seidenfaden, veteran

Et ben i hver lejr

Stefan tog kontakt til foreningen og kom med i et forløb, der starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigter og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. 

Efter kickoff blev Stefan matchet med en af foreningens engagerede mentorer, Jacob Voltelen, der på daværende tidspunkt var Global HR Business Partner i Falck og selv tidligere soldat. I de følgende seks måneder var det meningen, at Jacob Voltelen skulle guide, hjælpe og støtte Stefan i transitionen, men Stefan havde knap forladt kickoff, før det skete noget på jobfronten. 

– Kort efter, at jeg havde været på kickoff, stod jeg faktisk med to jobtilbud: Det ene var et civilt job, hvor jeg skulle være afdelingsleder for en grøn omstilling af betonproduktion. Det andet jobtilbud kom fra Forsvaret, som tilbød mig en stilling som delingsfører for kommandodelingen som seniorsergent, hvor jeg vil få mere ledelsesansvar, forklarer Stefan, der derfor ikke havde behov for at blive i forløbet tiden ud, selv om samarbejdet med Jacob Voltelen var rigtigt godt. 

– Jeg nåede kun at møde Jacob virtuelt grundet den store afstand imellem os. Dog var der en god kemi imellem os. Jeg må sige, at jeg var meget imponeret over det drive, han havde for at få mig hjulpet om på den anden side af “hegnet” i det civile liv… med alt fra omskrivning af kompetencer, opstilling af CV, sætte samtaler op med folk, der har stået i samme situation til gode råd op til jobsamtalen. Og vigtigst af alt: Mental klargøring i forhold til, hvad man kan forvente i et civilt job, ord om, at det hele nok skal gå, når man syntes, at det hele så lidt sort ud.

VELKOMMEN HJEM har givet mig rigtig mange værktøjer til at forstå det civile arbejdsmarked, og hvad det er, at arbejdsgiverne kigger efter i en ansøgning og i forhold til ansøger. Forløbet har også åbnet mine øjne for, hvor mange muligheder der er i det civile. Og hvor mange retninger man kan vælge at gå. 

Veteran Stefan Plambeck Seidenfaden

Kunne trække på egne erfaringer 

Mentor Jacob Voltelen er selv tidligere soldat og har også prøvet at stå i den situation, hvor han skulle vælge næste skridt i karrieren. Den viden og erfaring han har fået med sig, ønsker han at videregive til veteranerne i VELKOMMEN HJEM – i dette tilfælde Stefan. 

– Jeg kan huske, at det var udfordrende at sætte ord på den erfaring og de kompetencer, som jeg havde fået i Forsvaret. Derudover kan det være svært at gennemskue, hvordan en karriere uden for forsvaret kan strikkes sammen. Jeg har prøvet begge dele og arbejder i dag med blandt andet karriereudvikling og rekruttering. Den erfaring ønsker jeg at bruge til at hjælpe vores soldater videre i karrieren – enten indenfor eller udenfor Forsvaret, forklarer Jacob Voltelen og fortsætter: 

Som ansat i Forsvaret kan det være svært at sætte ord på den erfaring samt de kompetencer, som man har opnået i sin karriere, i et CV eller til et jobinterview. Derudover kan det også være svært for en rekrutteringsmedarbejder / ansættende leder uden erfaring fra Forsvaret at forstå og omsætte denne erfaring.

Et par af veteranernes klare fordele ifølge mentor Jacob Voltelen Samarbejde!

Evnen til at samarbejde i nuet om en konkret problemstilling. Udfordringen ved denne kan være, at det er en meget generisk kompetence, som de fleste vil fremhæve. Men som ansat i Forsvaret er man vokset op med denne disciplin fra dag ét.

Planlægning!

Planlægning, koordinering og vigtigheden af videreformidling ved løsning af opgaver er en kernekompetence, som man lærer i Forsvaret. Denne kan anvendes i alle stillinger.

Jacob Tórsheim Voltelen, mentor

Det er ikke så indlysende, som man tror

Selv om samarbejdet med Stefan blev kort, så var det et godt forløb, som også mentoren fik noget med hjem fra. Han blev blandt andet klogere omkring, at det, som han efter mange år i det civile erhvervsliv ved, ikke nødvendigvis er basal viden for en veteran.

– Jeg synes, at Stefan og jeg havde en rigtig god proces. Jeg oplevede, at han satte pris på, at jeg selv havde stået i samme situation engang og derfor forstod hans situation og udfordringer, siger Jacob Voltelen og fortsætter:

– Jeg blev overrasket over, at Stefan efter to korte dialoger havde fået meget mere klarhed over sine kompetencer, og hvad han kan bruge dem til. Derudover var han blevet mere afklaret om, hvad der var vigtigt for ham. Det, som jeg oplevede som en kort snak om karriere, der var en selvfølgelighed for mig, oplevede han som rigtig god sparring og guidance. Min læring har været, at det, som er en selvfølgelighed for mig, kan være god læring og sparring for personer som Stefan, forklarer Jacob Voltelen.

Foretog et mentalt U-turn

Et forløb i VELKOMMEN HJEM ender oftest med, at veteranen kommer videre i det civile enten i et ønskejob eller en uddannelse. Men indimellem fører processen til, at veteranen finder ud af, at Forsvaret er der, hvor de bedste muligheder er. Og var præcis sådan et mentalt U-turn, som Stefan valgte at foretage:

– Jeg var glad for, at vores møder og sparring udmøntede sig i, at Stefan fortsætter i en ny stilling i Forsvaret. At vælge næste step i karrieren kan være en svær proces. Men at Stefan er blevet mere afklaret om, hvorfor han er glad i Forsvaret, ser jeg som en positiv oplevelse, siger Jacob Voltelen. 

Stefan starter nu i et nyt job på sin gamle arbejdsplads. Men processen i VELKOMMEN HJEM ser han tilbage på med taknemmelighed, for det var den, der hjalp ham til at forstå, hvad han helst ville – kombineret med et godt tilbud fra Forsvaret og starten på krigen i Ukraine. 

– Jeg stod med det ene ben i en civil stilling og det andet i Forsvaret, da jeg blev tilbudt en ny stilling med mere ledelsesansvar og tilsvarende løn, fordi ledelsen fandt ud af, at jeg var på vej ud af Forsvaret.  Krigen i Ukraine var lige brudt ud, og det pressede også lidt på i forhold til at blive i Forsvaret. Så jeg valgte en stilling i Forsvaret i den enhed, som jeg har været i siden 2011, nu som seniorsergent/delingsfører i den deling, som jeg har tilhørt siden 2011, og som altid har manglet en delingsfører. Så jeg har valgt at stige i graderne og være den leder som jeg og delingen har manglet i alle de år. Og vigtigst af alt, så har jeg fået min arbejdsglæde tilbage, fortæller Stefan og slutter: 

– Tusind tak til VELKOMMEN HJEM og min mentor – for alt det, I gør for os veteraner.