En sømand går i land efter 23 år – med en vis frygt for det ukendte
Udgivet d. 14. november 2024 af Velkommen Hjem
Niels Lund Damkjær besluttede at forlade Søværnet efter 23 år, hvor han blandt andet deltog i en lang række missioner, militære øvelser og antipirat-indsatser i internationale farvande. Han kontaktede VELKOMMEN HJEM for at få hjælp til sin transition og kom med i et forløb, hvor han fik en af foreningens erfarne mentorer David Adgill Larsen, Vice President i Systematic som sin faste støtte og sparringspartner. Ifølge veteranen var det med til at forhindre, ”at man ikke strander i sin brancheovergang og bliver overvældet af sin frygt for det ukendte”. I stedet var der masser af fremdrift og forløbet resulterede i et ønskejob hos Energinet, hvor Niels nu er startet som seniorkonsulent i form af Business Information Security Officer, BISO. Her kan du læse historien om endnu en vellykket transition set fra begge sider af bordet.
”Et forløb i VELKOMMEN HJEM betyder jo ikke nødvendigvis, man skal have et andet liv uden for Forsvaret. Det kan også betyde, at man har behov for et sceneskift til et andet værn.”
Niels Lund Damkjær
2 SIDER AF DEN SAMME GODE HISTORIE
På den ene side… Niels Lund Damkjær
Om de faglige kompetencer fra Forsvaret, der er med i rygsækken
– En klar fordel ved uddannelse i Søværnet er at uddannelse og praksis går hånd i hånd. Der er et helt klart mål med det, du uddanner dig som og hvor det skal anvendes og hvordan du udfører det. Søværnets alder betyder, at der altid er en, der har prøvet noget lignende og derfor er der altid en at spørge, hvis du kommer over i en ny stilling, hvor der er meget usikkerhed, forklarer Niels.
Om VELKOMMEN HJEMs bidrag til rejsen fra militær til civil
– VELKOMMEN Velkommen Hjem har bidraget ved dels at oversætte stillingsopslagene for mig, så jeg bedre kunne identificere det ønskede niveau, og dels ved at forklare og fjerne den mystik, der er ved at skifte branche af den kaliber.
Derudover har de også været gode til at identificere en mentor, som på længere sigt kan hjælpe, og være med til at sikre, man ikke strander i sin brancheovergang og bliver overvældet af sin frygt for det ukendte.
Om mentors hjælp og støtte
– David har været supergod at sparre med – både om de generelle tanker og overvejelser i sådan et skift, men også i forhold til de helt specifikke ting i stillingsopslagene. Der har både været behov for at ”oversætte” sproget i de civile opslag i forhold til de militære opslag i vægtningen af ordene, men også i forhold til, i hvor høj grad de civile stillingsopslags ”ønskeliste” netop er en ønskeliste og ikke så meget en kravspecifikation, som Forsvarets stillingsopslag bærer præg af, forklarer Niels og tilføjer:
– David har været god til at skabe et rum og en fortrolighed, hvor tankerne og følelserne kunne flyde frit, og jeg derfor har fået en god sikkerhedsfølelse i hele transitionen.
Om fremtiden
Den store forskel ved at få hjælp til transitionen i VELKOMMEN HJEM, er den tryghed, man får, når man står og skal skifte branche efter 23 år til ”en helt anden verden”. En verden jeg nu er trådt ind i – i Energinet som seniorkonsulent i form af Business Information Security Officer, BISO.
VELKOMMEN HJEM er et fantastisk forum, hvor man trygt kan lufte sine overvejelser og blive klogere.
Niels Lund Damkjær
På den anden side… mentor David Adgill Larsen fra Systematic
Om rollen som mentor i VELKOMMEN HJEM
– Med min egen baggrund i Forsvaret og som udsendt faldt det mig helt naturligt at stille mig til rådighed som mentor i VELKOMMEN HJEM. Vores veteraner har udfyldt en vigtig rolle for Danmark, ofte med store afsavn og fare til følge, og derfor er det også på sin plads, at vi hjælper dem i en brydningstid, som til tider kan virke lidt uigennemskuelig. Ikke noget, de ikke selv ville kunne navigere sig igennem, men dog en tur, som bliver lidt lettere af, at der er en at navigere sammen med.
Veteranerne har mange kompetencer, men de vigtigste er evnen til at indgå i et fællesskab og arbejde struktureret henimod et fælles mål.
Mentor David Adgill Larsen
Om sin mentee Niels
– Med sin lange officers-karriere mestrer Niels naturligvis det ledelsesmæssige, men han har også en meget stærk teknisk baggrund, som han har sørget for at videreudvikle igennem sine mange år i Forsvaret. Både ved at dykke ned i materien, når muligheden har været der, men også med relevant efteruddannelse. Han har det helt rette miks af nysgerrighed og evnen til at få tingene gjort. Det er eftertragtet alle steder.
Om at hjælpe og rådgive bedst muligt
– En af de vigtigste ting, som vi kan gøre som mentorer, er at være fleksible med vores tid og dermed også være nemt tilgængelige, når et spørgsmål, stort som småt, dukker op.
Det er altid en særlig fornemmelse, når der er skrevet under, og det var dejligt, da Niels ringede og fortalte, at nu var der skrevet under med Energinet. Det er et rigtig godt match for begge parter.
Mentor David Adgill Larsen
Den korte historie om Niels Lund Damkjær
2002 Startede som marinelev for at se, om “det der Søværn” mon var noget for mig, inden jeg ville ansøge Officersskolen. Jeg ville egentlig være våbenmekaniker, da jeg er rimelig teknisk funderet, men Søværnet havde mere brug for en telegrafist/taktisk kommunikationsgast, så det blev det. Det, betød så 12 måneders skoleforløb inklusive sejlads på M 82 Skoleskibet MØEN (en minelægger fra 1964) og efterfølgende på Holmen på Kommunikationsskolen.
2003 Var jeg klar til at påmønstre F 356 Korvetten PETER TORDENSKIOLD. Egentlig skulle jeg have været på HAVKATTEN, et mindre fartøj – en ”standard flex” hedder de, som var af FLYVEFISKEN-klassen. Den skibsklasse var kendt for at have nogle store rulninger til søs, og da mit togt til Nordnorge beviste mine manglende sø-ben, anmodede jeg om, jeg kunne gøre tjeneste på et større skib end FLYVEFISKEN- klassen i stedet for. Det blev heldigvis godkendt.
2004 På Korvetten sejlede jeg som KU’er (kommunikationsgast) i 2 ½ år og deltog bl.a. i Operation Active Endeavour i Middelhavet og nogle BALTOPS-øvelser i Østersøen.
2005 Startede på Søværnets officersforløb som Taktisk Officer. Der var dengang to grene i Søværnets officersspor, taktisk og teknisk. På trods af min tekniske interesse, valgte jeg taktisk linje.
Officersforløbet var et forløb der dengang indeholdt lidt tid i Auderød-lejren ved Frederiksværk, lidt sejlads med Skoleskibet Georg Stage og Søværnets sejlkuttere, Svanen og Thyra og Sergentskole i Frederikshavn inden opstart på Holmen på Søværnets Officersskole. Det forløb tog 5 år til udnævnelse…
2010 Udnævnt til Officer og efter 3 dages sommerferie startede første togt som Officer til Adenbugten på ESBERN SNARE og senere på ABSALON.
2013 Blev efter en kort tjeneste i Marineovervågningscenter Nord udsendt til Dubai på den britiske ambassade, som en del af UKMTO (UK Maritime Trade Operations). Herfra skulle jeg tage del i antipirat-indsatsen og dels indsamle informationer og informere de lokale civile skibschefer om pirateri og dels deltage i forskellige konferencer og repræsentere den militære del af UKMTO.
Efter min hjemkomst blev jeg en del af SOK (Søværnets Operative Kommando), indtil min tjeneste i Marinestaben (SOKs organisatoriske efterfølger). Deri deltog jeg bl.a. som underviser i Rwanda i sø-redning.
2017 Påmønstrede stillingen som Logistikofficer på Fregatten PETER WILLEMOES.
2018 Deployerede fregatten med NATO-flåden i Østersøen, hvori jeg var NATO-stabens Logistikofficer ombord. Det betød, at jeg også var overordnet logistikofficer for hele NATO-flåden og de andres skibes Logistikkoordinator for bl.a. planlægning af bunkring (tankning af brændstof i land og til søs).
2020 Nu syntes jeg, at jeg havde sejlet nok, og derfor søgte jeg ind til Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste (FVT) i stillingen som deres informationssikkerhedsofficer. Den stilling gav mig en del erfaring i de regulativer, som skal efterkommes, fornyede min interesse for IT og sikkerheden deri, og gav mig adgang til SDU og FAKs (Forsvarsakademiet) nye kollaboration, Master i Efterretning- og Cyberstudier.
2022 Efter næsten endt studietid søgte jeg en stilling i Føringsstøtteregimentet som Sektionschef, så jeg kunne udnævnes til Orlogskaptajn og anvende min ny- indsamlede viden på området i højere grad.