Satte ild til sin egen platform af frygt for ikke at komme videre
Udgivet d. 12. november 2021 af Velkommen Hjem
Veteran Marc Damgaard tog orlov fra Forsvaret uden at have et job. Han ville give sig selv det nødvendige skub til at komme videre. Drevet af sin kommercielle baggrund søgte han væk fra Forsvaret trods sin begejstring over fællesskabsånden, venskaberne og alle de spændende udfordringer der. Han opsøgte VELKOMMEN HJEM og med støtte, hjælp og sparring fra mentor Henrik Røboe Dam, director i Systematic, søgte han et job, hvor han kunne kombinere det bedste fra den kommercielle og den militære verden. Det lykkedes. I dag er han Chief Growth Officer hos idoc A/S – et af de ingeniørhuse, som opererer i Forsvarsindustrien.
Marc Damgaard startede starter ikke i militæret som ung værnepligtig. Efter gymnasiet tog han først en Bachelor i HA Almen og dernæst en Kandidat i International Business på Aarhus universitet. Et praktikophold hos Udenrigsministeriet i USA sidst i uddannelsesforløbet satte skub i lysten til at søge ind til Forsvaret.
– For mig startede der en refleksionsfase i slutningen af mit ophold i USA. Det handlede overvejende om ikke at ville blive siddende i et kontorlandskab i 40 år indtil pensionen. Jeg var sulten efter oplevelser og udvikling, og nok også påvirket af Forsvarets kampagne; ”Vil du være leder i virkeligheden”. Det til sammen fik mig til at starte på officersuddannelsen, da jeg var færdig på universitetet. Så jeg gik fra at diskutere, hvorvidt det speciale vi skrev med Ørsted skulle publiceres eller ej, til at blive kommanderet rundt med og råbt ad som værnepligtig i Varde, fortæller Marc og fortsætter:
– Uanset hvor gammel og moden man er, bliver man opslugt af det fællesskab og bånd som bliver skabt i denne proces, og ikke mindst af den helt nye verden, som jo er udfordrende på en ny måde. Så de 10 måneder på Sergentskolen i Varde gik hurtigt, de medførte en lang række nye venskaber og åbnede en helt ny verden for mig.
Marc arbejdede sig op til at stige i graderne, men efter at have været udsendt til Estland, begyndte tankerne igen at arbejde summe.
– … skal jeg fortsætte i Forsvaret som næstkommanderende i et kompagni, forventeligt efterfulgt af et ophold på officersskolen i et halvt år med henblik på at blive kaptajn? Eller skal jeg forsøge at kombinere det bedste fra begge de verdener, jeg har oplevet indtil nu – den kommercielle og den militære? Helt overordnet set havde jeg nu bevæget mig ned ad den samme sti i en årrække, og det var en rigtig fin sti. Den var helt jævn, og gik ligeud hele vejen. Jeg vidste hele tiden, hvor jeg var på vej hen, og kunne hele tiden se de næste 100 meter. Men jeg havde et ønske om også at prøve den anden (kommercielle) sti, som jeg fravalgte nogle år tilbage. Hvordan føles den at gå på? Desuden havde jeg en følelse af at jeg ikke længere levede op til det bedste jeg kunne, og gik den ekstra mil for at levere. Kerneopgaven – essensen i det jeg lavee – var ikke længere det som drev mig.
Min erfaring er, at når du får den følelse, og samtidig er ambitiøs, er det på tide at lave en ændring.
It goes without saying – kickoff satte gang i refleksionerne
Marc kontaktede VELKOMMEN HJEM, selv om han ikke umiddelbart tænkte, at foreningen kunne gøre noget for ham..
– Efter jeg havde kontaktet VELKOMMEN HJEM, skabte jeg min egen brændende platform ved at gå på orlov, før jeg havde et job i det civile, af frygt for at sidde fast, fortæller Marc og uddyber:
– Kickoff var udslagsgivende for mig. Det fremtvang en stor grad af refleksion, hvor man virkelig lærte sine værdier at kende – og lærte, hvordan man skulle sætte ord på sine værdier. Eksempelvis fandt jeg ud af, at jeg sandsynligvis ville trives bedst i en mindre organisation, hvor jeg netop kunne undgå meget af bureaukratiet og præge min egen hverdag. Det ville sandsynligvis også være der, hvor jeg virkelig kunne påvirke den organisation jeg var i og være med til at bestemme retningen og navigere i et ukendt terræn. Og det var jo netop det, som motiverede mig.
It goes without saying, at de adskillige samtaler med erhvervspsykologen, karriererådgiveren med flere helt klart bidrog til refleksionsfasen. Der blev stillet gode spørgsmål, og også givet rigtig gode råd,
Hvis jeg skal give et råd til dem, som læser dette:
Netværk – netværk – netværk. Tøv ikke med at række ud – tidligere ansatte i forsvaret eller ej.
Der findes mange gode mennesker, som rigtig gerne vil hjælpe.
Du skal bare kunne forklare din situation og fortælle, hvad du kan bidrage med.
Det var først nogle måneder inde i processen, jeg begyndte at forstå vigtigheden af netværk, og statistikken taler sit klare sprog: Jeg blev indkaldt til 0 jobsamtaler, som jeg havde søgt på traditionel vis på internettet, mens jeg havde gang i 4-5 forskellige spændende muligheder,
der alle var udsprunget af netværk.
Marc Damgaard, veteran
Simuleret jobsamtale resulterede i ændringer i CV
I foreningens forløb får veteranerne tilknyttet en af foreningens engagerede mentorer, som i de efterfølgende seks måneder guider, hjælper og støtter veteranen i transitionen. Marc blev matchet med Henrik Røboe Dam, der er director i Systematic. Han tog imod mentorudfordringen, fordi han synes, at han har noget at tilbyde efter næsten 40 års tjeneste i Flyvevåbnet, med et bredt kendskab til Forsvaret og efter selv at have taget skridtet fra det militære til det civile erhvervsliv. Det er hans mans mentée helt enig i.
– Først og fremmest er Henrik et fantastisk rart menneske, og man kan mærke, at det ikke er tilfældigt, at han endte som øverste chef for Flyvevåbnet – han er dygtig. Han fik arrangeret en personlighedstest (Insight), som virkelig ramte plet. Jeg har prøvet mange tests før, men jeg identificerede mig i høj grad med denne her. Denne test blev jeg virkelig udfordret på – til en simuleret jobsamtale med en HR-ansat i Systematic. Øvelsen var meget givende og hjalp mig til at omformulere flere ting i både CV og ansøgninger, siger Marc.
Ikke for gammel til at lytte og lære
Henrik Røboe Dam glæder sig over forløbet med Marc. Også for ham har det været givende – men det slutter ikke her.
– Jeg har haft nogle gode og inspirerende samtaler med Marc, og jeg håber at de også har været til gavn for ham. Jeg har især hæftet mig ved det ”drive”, som Marc har vist og hans vilje til at komme videre, trods indledende skuffelser og bristede forventninger. Jeg har været så privilegeret at arbejde i et firma, som har stillet nogle værktøjer til rådighed i forløbet. Vi har bl.a. udarbejdet en personprofil på Marc og gennemført et simuleret jobinterview med efterfølgende feed-back med hjælp fra en meget professionel kollega. Det er mit indtryk, at det har været et nyttigt forløb for Marc, og det har da også givet mig en hel del mere indsigt i ansøgningsmekanismer og forventningerne fra begge sider af bordet, fortæller Henrik Røboe Dam og tilføjer:
– Jeg har været meget imponeret over Marcs vilje og evne til at reflektere over sig selv, sin egen situation og de muligheder, som han selv ser. Det har for mig været en afgørende faktor for, at Marc nu har fået et godt job i det civile erhvervsliv. Forløbet har også været inspirerende for mig, og selv om jeg er et andet sted i mit liv end Marc, er jeg ikke for gammel til at lære og lytte. Så her fra mig en stor tak til Marc for forløbet. Jeg ser frem til at holde kontakten fremover og følge Marc i hans nu civile karriere.
Det endte med et job, der rummer begge verdener
Marc gik bevidst efter et job, hvor han kunne bruge det bedste fra begge de verdener, han havde lært så meget af.
– Relativt hurtigt i processen, efter at Henrik og jeg blev matchet, fik jeg et job hos idoc A/S som Chief Growth Officer. På officersskolen skrev jeg en hovedopgave, som omhandlede den danske forsvarsindustri. Her bevægede jeg mig på grænsen mellem det militære og det kommercielle – og jeg fandt det vildt spændende. Og da jeg gik med overvejelserne om at forlade Forsvaret, var det med henblik på at blive ansat et sted, som havde berøringsflade med Forsvaret. Som Chief Growth Officer hos idoc A/S er jeg ansvarlig for vores rammeaftale med Forsvaret, og begår mig nu meget indenfor FMI (Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse). Dertil bliver mit fokus også at forankre os bredere i den danske forsvarsindustri, hvilket er en udfordring, jeg glæder mig til. siger Marc … og dermed er ringen sluttet.
Godt sagt om veteraner af mentor Henrik Røboe Dam
En af de væsentligste militære kompetencer er en dyb loyalitet over for de opgaver, som bliver stillet, hvilket er en væsentlig forudsætning for at få en operation til at lykkes. I det militære system kan man godt drøfte rammer og vilkår for en given opgave, men når først retningen er sat og det hele går i gang, bliver opgaven løst bedst muligt. Dybt indlejret i denne loyalitet er også opfattelsen af, at andre – både på det helt nære og på andre niveauer – er afhængige af, at jeg løser min opgave. Parret med en omstillingsparathed og evne til at reagere på ændringer i situationen, men hele tiden med målet for øje, giver det personer med en militær uddannelse og erfaring en unik tilgang til løsning af opgaver, uanset deres karakter og om opgaven er på et ledelsesniveau eller mere manuelt orienteret. Denne loyalitet over for opgaverne kan være svær at forklare i civil sammenhæng, men er efter min opfattelse noget af det vigtigste at fremhæve. Men den rummer også udfordringer og kan give anledning til frustrationer, når man efterfølgende oplever, at kolleger absolut ikke har samme tilgang til opgaverne og arbejdet, eller at arbejdsgiveren i en ansøgningssituation ikke kan se de fordele, som en sådan tilgang giver ham.
Den korte soldaterhistorie om veteran Marc Damgaard
- 2011-16 Studerende ved Aarhus Universitet – Business and Social Sciences
- 2016 Startede på Officersuddannelsen
- 2019-2020 Premierløjtnant i 1 Logistikbataljon
- 2020-2021 Udsendt til Estland som chef for logistikdetachementet
- 2021 Næstkommanderende I 1 logistikbataljon
Privat
Marc Damgaard er født og opvokset i Horsens og flyttede derefter til Aarhus, hvor han studerede i 6 år. I dag bor Marc i Aalborg (Nordens Paris, som han kalder det) med sin kæreste, en bonussøn + en lille ny på vej. I fritiden træner både Marc og hans kæreste i en grad, så de har fået etableret et ”home-gym” i deres kælder.