RING! RING! RING!

Udgivet d. 22. marts 2019 af Velkommen Hjem

”Det værste, der kan ske er, at virksomheden i den anden ende siger nej eller desværre, men prøv i stedet at ringe til … ”.
Sådan siger tidligere soldat Martin Noyé Kongsvads til andre soldater, der ligesom han selv vil skifte karrieren i Forsvaret ud med en civil. Igennem VELKOMMEN HJEM fik han et ordentlig spark af ny energi og selvtillid, og i dag sidder han i et civilt drømmejob.

Det er lettere sagt end gjort at kaste sig ud i en jobsøgning – ikke mindst, hvis man kommer fra en helt anden verden end den civile. Det kræver masser af energi, tid og overskud at skrive den gode ansøgning, lave et CV, der skaber værdi og ikke mindst at gribe telefonen og ringe. Den tidligere soldat Martin fik hjælp og motivation til det hele gennem VELKOMMEN HJEM.

– VELKOMMEN HJEM var med til at give mig de nødvendige redskaber til at oversætte mine kompetencer fra Forsvaret til en civil kontekst, men lige så vigtigt, var de med til at sparke mig ordentligt i gang med min jobsøgning og give mig modet til at gribe knoglen og ringe til de virksomheder, jeg fandt interessante og til dem, der havde jobopslag. For mig virkede det i hvert fald, selv om jeg til en begyndelse blev ved med at finde på undskyldninger for ikke at ringe, siger Martin.

Fra værnepligtigt over forstkandidat til premierløjtnant

Martin har været inde og ude af Forsvaret flere gange. Han startede sin militære karriere tilbage i 2006 som værnepligtig.

– Oprindeligt var min plan at færdiggøre de 12 måneders værnepligt, for derefter at rejse ud i den store verden. Min interesse for SIRIUS blev dog vakt og jeg blev tilbudt at starte på sergentskolen. Da jeg et par år senere blev sorteret fra på forskolen til SIRIUS, stod jeg tilbage med et valg om at forsætte i Forsvaret, og dermed gøre karriere, eller sig tak for denne gang og begynde på en civil uddannelse, fortæller han.

Martin tog afsked med Forsvaret og startede i 2010 på Københavns Universitet, hvor han læste landskabsarkitektur på bachelor-niveau og efterfølgende tog en kandidatgrad i Skovbrugsvidenskab.

– Inden jeg startede på KU, var der sået en lille spire til en eventuel karriere i Forsvaret i mig, og da jeg så reklamer for en ny officersuddannelse, var jeg ikke helt afvisende ved tanken om at søge tilbage – hvorfor jeg sendte en ansøgning og blev kaldt ind til afprøvning. Optagelsesprøverne forløb som de skulle, og jeg fik besked om at starte på Hærens Officersskole i 2016, hvorfor jeg fik travlt med at færdiggøre mit speciale, så jeg kunne starte rettidigt, fortæller Martin Noyé Kongsvad.

To flotte uddannelser, men intet job

I foråret 2018 kunne Martin ånde lettet op, både med sin kandidatgradgrad i hus og nu med rang af premierløjtnant og en stilling som delingsfører ved 5NSE i Vordingborg, fortæller han og fortsætter:

– Det var alt sammen noget, jeg var stolt og glad over. Arbejdet i Vordingborg var da også en fornøjelse, men jeg havde svært ved at få det til at hænge sammen med familielivet, da vi var nødt til at flytte til Kolding og derfor måtte jeg – endnu en gang – vinke farvel til Forsvaret. Forskellen var bare, at det denne gang var uden sikker grund under fødderne, da jeg hverken havde job eller andet at se frem til – udover dagpenge!

Kick-off gav tro og ny energi

I forbindelse med sin opsigelse blev Martin kontaktet af en tidligere soldaterkollega, der netop har været på kick-off i VELKOMMEN HJEM, og varmt anbefalede Martin at gøre det samme… og inden han nåede at se sig om, var han tilmeldt på den næstkommende kick-off.

– Jeg havde svært ved at oversætte de daglige arbejdsopgaver fra Forsvaret til en civil kontekst – og det var netop dét, jeg fik hjælp til på kick-off. Gennem to dages intensiv undervisning, oplæg, samtaler, sparring og meget mere, kom jeg hjem med endnu mere blod på tanden og ikke mindst en rygsæk fyldt med gode råd og vejledning samt et endnu større netværk, fortæller Martin og tilføjer:


– Det er min opfattelse, at mange soldater er overbeviste om, at de ”bare” gør deres arbejde og ikke selv ser, hvilken stor opgave, de reelt udfører. VELKOMMEN HJEM gav mig en forståelse for og indsigt i de kompetencer og færdigheder, som soldater har, men ofte tager for givet. Jeg fik troen på egne evner – til trods for, at jeg har brugt mange år på at uddanne mig og forfine mine kompetencer og kvalifikationer, og samtidig hjælp til at identificere, hvor jeg kunne bruge kombinationen af mine to uddannelser.

Hattrick-mentor gjorde igen en forskel

Undervejs i forløbet VELKOMMEN HJEM blev Martin matchet op med en mentor. Det blev Mogens Lindhard, Senior manager i Grundfos, der tidligere har hjulpet to andre soldaterveteraner i gang med en civil karriere. Martin blev mentorens tredje succes, for selv om det blev et kort, men intenst, forhold, fik mentors sparring stor betydning for, at Martins første jobsamtale resulterede i en ansættelse.

– Mit forhold til Mogens skulle vise sig at blive et kort et af slagsen – mindre end én måned fik vi sammen. Vi nåede blot at mødes én enkelt gang, hvor vi havde fokus på mit CV og finjusterede det, så de ting, jeg gerne vil fremhæve kom i spil og mindre vigtigt blev slettet eller omformuleret.
Vi nåede kun at mødes én gang, og det hang sammen med, at jeg ganske kort tid efter vores først møde blev indkaldt til samtale. Inden henholdsvis 1. og 2. samtale gjorde jeg endnu en gang brug af Mogens, men denne gang pr. telefon, hvor vi brugte samlet set knap 3 timer på at tale diverse scenarier igennem i forbindelse med jobsamtalen. Da jeg ikke før havde været til jobsamtale (til et ”voksenjob”), var disse samtaler med Mogens af stor værdi, og det satte gang i en masse refleksion forud for samtalerne, som gjorde mig bedre rustet til at besvare de spørgsmål, som jeg kunne forvente at møde, fortæller Martin.

TAK!

I dag er Martin ansat i det, han selv kalder en drømmestilling, som afdelingsleder ved Lidl Danmark på deres logistikcenter i Kolding. Her har han det daglige ledelsesansvar for omkring 90 ansatte. Han er taknemmelig for det kick, som VELKOMMEN HJEM gav ham og den sparring, han fik af sin mentor.- VELKOMMEN HJEM har gjort det muligt for mig at møde en masse spændende mennesker, som hver især har været med til at udvikle mig og give mig blod på tanden. En stor tak skal derfor lyde til Helene Djursø for den mulighed du gav mig samt for det kæmpe store arbejde I lægger i VELKOMMEN HJEM (og dermed også alle dem der er omkring hende). Derudover skal lyde en tak til Mogens, der til trods for vores korte bekendtskab, havde stor betydning for min jobsøgning, slutter Martin.