Mange af de kompetencer veteranerne kommer med, kan overføres 1:1 til det civile – de skal bare oversættes

Udgivet d. 21. april 2023 af Velkommen Hjem

Det var med tungt hjerte, at Louise Dyberg Færavaag blev nødt til at forlade Forsvaret efter 12 gode år – blandt andet som udstationeret med Søværnet. Hun kom med i et forløb i VELKOMMEN HJEM, hvor hun fik hjælp og sparring af foreningens yderst erfarne mentor Niels-Jørgen Andersen fra Deloitte. For Louise var det ikke lykkedes at komme til en eneste jobsamtale i Norge, hvor hun bor, selv om hun havde søgt i næsten seks måneder. Men kort efter, at hun havde fået oversat sine kompetencer i forløbet, var der positiv respons på et job. Og det overrasker ikke Niels-Jørgen Andersen, fordi der typisk først sker noget, når veteranen får oversat sine militære kompetencer til civile. Læs mere om det berigende samarbejde, hvor både mentor og mentée skulle navigere i ukendt terræn – men som alligevel førte til et ønskejob til Louise som projektleder hos Inlead i Sandnes Norge.

Louise kunne ikke få en hverdag, som stemte overens med hendes familieliv, og hun valgte derfor at opsige sit job i Søværnet, som hun ellers havde drømt om aldrig at forlade.

– Jeg havde en forestilling om, at jeg altid skulle arbejde i Søværnet, men da vores lille søn begyndte at vise tegn på, at han ikke trivedes med min sejlende turnus, forsøgte jeg at få en landstilling i eskadren, hvor primært hjemmearbejde var et must, da vi bor i Norge, men desværre uden held. Jeg valgte derfor at sige op og havde min sidste sejlads i november 2022, forklarer Louise.

Det var med tungt hjerte, at jeg forlod Søværnet og Forsvaret. Man opbygger en identitet der. En identitet, som er så rodfæstet, at jeg brugte lang tid på at prøve at identificere mig med den person, jeg skulle til at være uden for Søværnet. Det er en rejse, som jeg endnu ikke er færdig med.

Veteran Louise Dyberg Færavaag

Forsvaret er så meget mere end uddannelse og job

Ligesom langt de fleste andre veteraner, så oplever Louise også, at tiden i Forsvaret har været ekstremt udviklende og en stor personlig rejse, som hun er stolt af at have været på. 

– I Forsvaret tilegner man sig en dedikation og ydmyghed til sit arbejde og sine kollegaer, som er ud over det sædvanlige. Du lærer at arbejde med og respektere forskellige personligheder. At se folks styrker, svagheder og evner og ud fra det     løse opgaverne bedst muligt. Du lærer at have en ansvarsfølelse for andre, og at imødekomme folk, hvor de er. Du lærer at håndtere pressede situationer, hvor du fortsat holder fokus på målet, imens du jonglerer mange bolde i luften. Og så får du tillært dig så mange kompetencer, som du måske ikke selv er klar over, siger Louise og fortsætter: 

– For mig har uddannelsen i Forsvaret ikke bare været en uddannelse, som jeg kunne bruge i et job. Det har for mig været en stor personlig rejse, hvor jeg har lært mig selv at kende på en god måde. Uddannelsen har formet mig og været med til at udvikle mig til den person, jeg er i dag – og det er jeg så uendelig stolt af, fortæller Louise.

Louise Dyberg Færavaag, veteran

Mind-blowing kickoff 

Louise havde tidligere hørt om VELKOMMEN HJEM og kontaktede foreningen i håb om at få hjælp – gerne så hurtigt som muligt, da hun stod uden job efter opsigelsen i Forsvaret.

– En tidligere kollega havde fortalt om hendes rejse hos VELKOMMEN HJEM, og jeg husker, at jeg dengang fandt det interessant, men jeg tænkte ikke yderligere over det, før jeg selv stod på en brændende platform to år senere, siger Louise, der fra første opringning til foreningen mødte stor forståelse, og hun kom med kort varsel med på årets sidste kick-off.

– Det var mind-blowing. Jeg fik øjnene op for alle de fantastiske kompetencer, jeg har fået tillært mig i Forsvaret og fik udfordret den ydmyghed, man som soldat har. 

VELKOMMEN HJEM havde samlet et fantastisk team til at oplyse os om de muligheder, der er ude på den anden side, og samtidig var det bekræftende og rart at høre andre veteraners tanker og oplevelser i forhold til deres situation og deres brændende platforme, siger Louise, og tilføjer:

– Jeg gik efter kick-off straks i gang med at lave et nyt CV, som matchede det civile liv og sprog – og søgte nye stillinger med de kompetencer og færdigheder, vi havde lært på kickoff – blandt andet at ringe firmaet op, før man sender ansøgningen.

Der skal ikke bare landes et job, det skal også være det rigtige

Efter kickoff startede Louise også i et mentorforløb med en af foreningens yderst engagerede og erfarne mentorer – Niels-Jørgen Andersen, der er partner i Deloitte. Han har været med i foreningen siden starten for syv år siden og har hjulpet indtil flere veteraner med at lande i lige præcis de civile job, der passer til dem og deres kompetencer. For ham handler det nemlig ikke alene om at hjælpe veteranen med at finde et job. Jobbet skal være det rigtige. 

– Den bedste oplevelse under dette forløb med Louise var, da hun efter en uge i jobbet skrev til mig, at jobbet tegner til at blive et fantastisk match, og at hun forventer over tid at kunne bringe alle sine kompetencer i spil. Det er så positivt, da det for mig ikke kun gælder om, at Louise fik et job, men at hun fik et job, som hun er glad for, bliver udfordret i, og hvor hun kan bruge sine kompetencer, forklarer Niels-Jørgen Andersen, der oplevede det som en fordel, at Louise var uden job, fordi hun så havde tiden til at fokusere på jobsøgningen og alt, hvad det indebærer. Samtidig agerede Louise både målrettet, modigt og kompetent under hele forløbet. 

– Louise har været meget målrettet og beslutsom i processen. Hun havde sagt sit job op, så hun både havde fået skabt ”en brændende platform” og samtidig tid til jobsøgningen. Louise udfordrede sig selv og gjorde tiltag, der var lidt uden for comfortzonen, som f.eks. uopfordret at række ud til virksomheder, der kunne være relevante at søge hos – men som ikke lige havde noget konkret. Jeg har helt sikkert været med til at skubbe Louise til at udfordre sine grænser, men det fungerede kun fordi Louise var modtagelig overfor at blive skubbet lidt, forklarer Niels-Jørgen Andersen, der også så en fordel for dem begge i, at hun gik efter en stilling, der fagligt lå tæt på det, som han selv beskæftiger sig med. 

– Jeg kunne konkret sparre med Louise om den stilling, som hun endte med at få, da det er tilgrænsende til noget af det, jeg selv beskæftiger mig med, så vi havde nogle rigtig gode drøftelser omkring det faglige indhold i stillingen. Louise er stærk til projektledelse og det, kombineret med hendes ledelseserfaring, er jeg overbevist om har gjort, at hun har skilt sig ud og endte med at lande jobbet.

Mentor Niels-Jørgen Andersen

Forsvaret og erhvervslivet er jo helt forskellige verdener – sprogmæssigt, karrieremæssigt, relationsmæssigt mv. Veteranerne har typisk befundet sig i den ene verden lige siden, de forlod folkeskolen og kender kun det – og vi andre kender typisk kun den civile verden. Jeg oplever til gengæld også, at når den indledende ”oversættelse” er klaret, så bliver det hurtigt klart for både veteranen og den civile arbejdsplads, hvor meget værdi, der kan leveres, selvom baggrund mv. er anderledes. Mange af de kompetencer veteranerne kommer med, kan overføres 1:1 til det civile – de skal bare oversættes.

Mentor Niels-Jørgen Andersen

Fandt overraskende hurtigt ”geværgrebet” på norsk grund

Niels-Jørgen Andersen har ikke tidligere haft veteraner gennem forløb, der er bosat i et andet land, så for ham var det også en spændende udfordring at skulle hjælpe med at skabe netværk i ukendt terræn. 

– Det var et lidt specielt forløb i og med, at Louise er bosiddende i Stavanger, hvor mit netværk ikke er superstærkt. Derfor var processen noget anderledes, end med de øvrige veteraner, jeg har været mentor for. Men det har overrasket mig positivt, hvor hurtigt vi har kunnet finde de ”geværgreb”, der skulle til for, at Louise kunne lande et godt job – en kombination af beslutsomhed, opfindsomhed og hårdt arbejde fra Louises side, slutter Niels-Jørgen Andersen.

Hjælp, tips og tricks fra fantastisk mentor

Louise har også en meget positiv opfattelse af samarbejdet med Niels-Jørgen Andersen, der gav hende både styrke og nyttig viden, som hun konkret kunne bruge under jobsøgningen.

– Jeg fik en fantastisk mentor i Niels, som tydeligt var interesseret i at hjælpe mig videre og til at lande med begge ben solidt i et nyt job. Vores udfordring var, at jeg bor i Norge, men han fik sat mig i kontakt med nogle fra Deloitte i Norge, som satte mig i videre kontakt til et kaffemøde. Niels har desuden været fantastisk til at komme med hjælp, tips og peptalk, når det var nødvendigt og når processen blev lidt tung at være i. Han klædte mig godt på til mine jobsamtaler, så jeg kunne fremstå sikkert og overbevisende, forklarer hun og tilføjer:

– Det første job, jeg søgte efter kickoff, er faktisk det job, jeg endte op i. Jeg fik tilbagemeldingen, at det telefonopkald havde givet et godt førstehåndsindtryk hos min nuværende chef, og derfor mente de, at jeg skulle til jobsamtale.  Så nu arbejder jeg som projektleder hos Inlead i Sandnes (Norge), som sælger IT-løsninger inden for markedsføring, salg og service.

Den korte soldaterhistorie om veteran Louise Dyberg Færavaag

  • 2010 Louise startede som værnepligtig i Gardehusarregimentet i Slagelse i og blev betaget af miljøet i Forsvaret.
  • 2011 Hun fortsatte derfor videre på Officersuddannelsen i Søværnet.
  • 2017 Hun blev færdig som taktisk officer og startede i sit første job som navigationsofficer om bord på I/F KNUD RASMUSSEN, som primært sejler ved Grønland.
  • 2019 Målet var på sigt at blive næstkommanderende på en KNUD-klassen, og derfor søgte Louise videre og fik stillingen som næstkommanderende på patruljeskibet HDMS NYMFEN.
  • 2020 Louise gik på barsel.
  • 2021 Vendte tilbage fra barsel til et intensivt chefforløb på patruljeskibene, som hun afsluttede samme år. 
  • 2022 Forlod Forsvaret.

Privat
”Jeg er vokset op på Lolland. Jeg bor i dag i Sandnes i Norge med min mand (som er nordmand) og vores søn på 2,5 år. Min fritid bruges på hytteture og fjeldture (med og uden oppakning) med familie og venner. Derudover bruges der meget tid på legepladsen og på skovture med vores søn.”