I Forsvaret er der en fed følelse af fællesskab, et idealistisk højere formål og højt til loftet. Kan man finde det samme i et civilt job?

Udgivet d. 7. juli 2022 af Velkommen Hjem

Efter 14 år i Forsvaret og en udsendelse til Kabul besluttede Leon Skovdal, at det var tid at prøve kræfter med en civil karriere. Med hjælp fra VELKOMMEN HJEM og mentor Ricco Madsen fra SEB Denmark, er han nu landet i et job som supervisor i Security i Københavns Lufthavn. Et job, der på flere måder minder Leon om Forsvaret, og hvor han kan bruge flere af kompetencerne fra Forsvaret. 

Da Leon Skovdal blev indkaldt til militæret, var han ikke sikker på, hvad han ville lave i sit liv. Og Forsvaret var så interessant, at årene bare gik… men pludselig var der gået næsten 14 år. 

Efter så lang tid i Forsvaret, og med så lidt erfaring fra det civile erhvervsliv, syntes Leon selv, at det var vanskeligt at gennemskue, hvor han passede ind, og hvordan han skulle kunne sælge sig selv. 

Jeg var meget bevidst om, at jeg havde brug for lidt hjælp til at målrette min jobsøgning, få rettet ansøgninger og CV til – og forhåbentligt få sparket nogle døre ind og give mig selv til kende, forklarer Leon. Han havde ofte hørt om VELKOMMEN HJEM og deres arbejde med at hjælpe veteraner godt igennem transitionen fra Forsvaret til det civile erhvervsliv. Leon kontaktede VELKOMMEN HJEM og efter nogle indledende samtaler kom han med i et forløb. 

Leon Skovdal, veteran

Tro på egne evner, gav blod på tanden

Et forløb i VELKOMMEN HJEM starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får nye indsigter og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Og mindst lige så vigtigt får veteranerne samtidig boostet deres selvtillid.

Kickoff gav mig en solid tro på, at mine faglige såvel som personlige kompetencer har stor værdi og kan finde anvendelse i mange andre brancher, og det gav blod på tanden i forhold til at komme i gang, fortæller Leon. 

Kan militære ledere andet end af bjæffe ordrer ud?

Mentordelen er afgørende vigtig i et forløb. Her bliver veteranerne matchet med en af foreningens erfarne og engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer. Mentor vil herefter i de næste seks måneder guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen. 

Leon blev matchet med mentor Ricco Madsen, der er Head of Human Resources & Communications hos SEB Denmark. Han oplevede, at Leons meget strukturerede og effektive tilgang til jobsøgningen var en klar fordel både i forløbet og i forhold til processen. 

Det er vigtigt at forholde sig meget pro-aktivt til processen og få sendt nogle målrettede ansøgninger afsted, så man forhåbentlig kan komme til nogle samtaler og teste sin egen ”salgsstrategi: ”Hvad virker, og hvad virker ikke, når jeg går til jobsamtale?”, forklarer Ricco Madsen og fortsætter:

Det bliver måske især vigtigt, når man ønsker et markant brancheskift. Udfordringerne i de militære kompetencer er i virkeligheden mest af alt omverdenens potentielle fordomme. Der er naturligvis mange rekrutterende chefer eller HR-specialister i det civile liv, der synes godt om de åbenlyse lederegenskaber og -værktøjer, som en officer har med sig. Men der er også mange, der er skeptiske, hvis de skal rekruttere en officer: ”Fylder personen for meget?” Eller ”Kan de andet end at bjæffe ordrer ud?”. Det er bekymringer, jeg selv har mødt fra folk i HR-branchen. Der er mange, der slet ikke er klar over, hvor omfattende og bred en lederuddannelse, man har i Forsvaret i dag.

Lederkompetencerne blev bredt ud

Konkret i forhold til forløbet med Leon forklarer Ricco Madsen, at han indledningsvis kunne bidrage med optimisme i processen og senere hjælpe med at tydeliggøre Leons stærke kompetencer i en civil kontekst.

– Jeg tror, at Leon var forberedt på en meget lang proces med et meget snævert felt af muligheder. Jeg blev dog relativt hurtigt meget optimistisk på Leons vegne og kunne sagtens se Leon i mange forskellige typer af lederjobs. Udfordringen bestod selvfølgelig i at få et Forsvars-CV og en selvsikker officer med en meget handlekraftig udstråling pakket ind på en måde, så andre også kunne se, at her var en leder, som kunne andet end at kommandere med folk, siger Ricco Madsen og uddyber:

Vi brugte meget tid på at tydeliggøre de bredere ledelsesmæssige kompetencer og få beskrevet, hvordan Leon arbejder med mennesker og processer frem for kun at tydeliggøre de mange mål, Leon har opnået i sin karriere.

Det bedste ved at møde Leon var Leon! Vi havde det sjovt, og vores personligheder passede godt sammen. Jeg satte enormt meget pris på Leons åbenhed og på hans direkte facon. Leon var god til at stille kritiske spørgsmål, men lige så lydhør overfor positiv kritik den anden vej. Det gjorde kommunikationen let og ubesværet.
En personlig refleksion, jeg tager med mig, er endnu en gang, hvor meget man lærer af at lære et andet menneske lidt dybere at kende, og hvor vigtigt (især i min type af job) det er ikke at lade sig styre af sin forudindtagethed i mødet med andre mennesker.

Ricco Madsen, mentor

Ricco Madsen, mentor

Gode råd om målretning af ansøgninger

Leon oplevede også matchet med Ricco Madsen som perfekt. Og den hjælp han fik af Ricco Madsen, var afgørende for, hvor hurtigt det gik med at finde det helt rigtige job.  

Ricco var meget imødekommende og havde nogle gode ideer til, hvordan vi kom godt i gang. Hans ekspertise med HR har særligt hjulpet med at målrette mine ansøgninger i forhold til de pågældende job, så jeg ikke blot sælger mine faglige kompetencer, men også præsenterer sider af mig selv, der matcher jobbet. Og det er, hvad enten det skulle være en resultatorienteret officer i højsædet eller en empatisk og lyttende leder.

Jeg følte mig meget heldig og privilegeret, da der efter meget kort tid, via eget netværk, var et rigtig godt jobtilbud. Også på den måde har mit forløb i VELKOMMEN HJEM gjort en tydelig og markant forskel, fortæller Leon.

Der er højt til loftet i Københavns Lufthavn

Jobtilbuddet kom fra Københavns Lufthavn, hvor han sagde ja til stillingen som Supervisor i Security. Og det har Leon det på mange måder rigtig godt med. 

Transitionen har været lettere, end jeg havde turdet håbe. Jeg er blevet taget godt imod og jeg har ikke haft svært ved at gøre mig selv nyttig. Min tilgang til opgaver er også blevet bemærket. Som officer er jeg vant til at løse opgaver på bedst mulig vis med begrænsede ressourcer og indenfor en given ramme – og det er der brug for. Hvis rammen ikke er der, kan jeg godt selv regne ud, hvordan den bør se ud, og det er min leder og kolleger glade for, forklarer Leon og slutter: 

Lufthavnen har på en løjerlig måde lidt af det samme som Forsvaret, og det har naturligvis gjort det nemmere. Ligesom i Forsvaret er der er en fed følelse af fællesskab, der er i Security en følelse af at bidrage til noget større end en selv og der virker til at være højt til loftet.

Den korte soldaterhistorie om Leon Skovdal 

  • 2008-2010 Startede i Forsvaret som værnepligtig ved Danske Artilleriregiment efterfulgt af grundlæggende sergentuddannelse.
  • 2010-2013 Grundlæggende officersuddannelse.
  • 2013-2015 Delingsfører ved Trænregimentet i Aalborg.
  • 2015-2017 Holdfører og kursusleder på Hærens Sergentskole.
  • 2017-2018 Næstkommanderende ved 2. Vedligeholdelseskompagni i Vordingborg.  
  • 2018-2022 Næstkommanderende ved Løjtnantsuddannelsen i Slagelse.
  • 2019-2020 Udsendt som operationsofficer til Kabul Security Force.
Leon Skovdal