Erfarne ledere gennemskuer hurtigt, om de kompetencer ansøgeren har anført, også afspejler sig i ansøgerens personlighed

Udgivet d. 27. april 2022 af Velkommen Hjem

Mette Kondrup Jensen, der er Vice President i Novo Nordisk, har haft mange kandidater gennem jobsamtaler i årenes løb. Hun bruger sine erfaringer i rollen som mentor i VELKOMMEN HJEM og det har veteran Anders Juhl Niemann haft glæde af. De har netop afsluttet et mentorforløb, der resulterede i, at Anders efter 10 år i Forsvaret, inklusiv 2 udsendelser til Afghanistan, nu har fået et job hos FalCom GN, han med egne ord er enormt glad for

– Jeg forlod generelt Forsvaret, fordi meget af det sammenhold, jeg havde haft med kollegaer, var smuldret lidt i takt med folk tog andetsteds, da jeg kom hjem fra min anden udsendelse. Derudover harmonerede familielivet ikke godt med flere udsendelser, hvilket ville have ligget i kortene, hvis jeg var blevet, fortæller Anders.

Da Anders forlod Forsvaret i 2021, var han i gang med ingeniøruddannelsen på DTU på sin CU (Civiluddannelsesret optjent gennem tjeneste i forsvaret). Men hvad så bagefter? 

– Jeg var egentligt tilbageholdende, da jeg i princippet havde en pejleretning efter Forsvaret, fordi jeg var i gang med ingeniøruddannelsen på DTU. Men det jeg følte, at VELKOMMEN HJEM kunne hjælpe mig med, var at foretage en struktureret indgang til arbejdsmarkedet efterfølgende, da jeg utroligt gerne ville ind et sted, hvor jeg kunne gøre brug af mine kompetencer fra Forsvaret frem for bare at glemme dem, fortæller Anders.

Anders Juhl Niemann, veteran

Nemt at gennemskue kompetencerne

Anders kontaktede VELKOMMEN HJEM og kom med i et af foreningens skræddersyede forløb, der hjælper veteraner styrket og afklaret gennem transitionen og ind i et godt civilt job eller på den rette uddannelse. En afgørende vigtig del af forløbet er den mentor, som veteranen får tilknyttet. Anders fik Mette Kondrup Jensen som mentor. Hun er en af foreningens nye, dygtige mentorer, og med udgangspunkt i egne erfaringer fik hun hjulpet Anders ind i et ønskejob. 

– Som leder gennem mange år har det altid været en kæmpe fornøjelse og tilfredsstillelse at kunne guide og hjælpe medarbejdere videre i deres karriere – enten i nyt job eller udviklende i det eksisterende job. Da Novo Nordisk indgik i samarbejde med VELKOMMEN HJEM, lå det helt naturligt for mig at melde mig som mentor for at kunne hjælpe veteraner med deres næste og store step ind på et andet og anderledes arbejdsmarked end det, de har været vant til, fortæller Mette Kondrup Jensen og fortsætter om samarbejdet med Anders:

– Når man, som jeg, har ansat rigtig mange medarbejdere gennem årene, bliver man hurtig til at gennemskue, om de kompetencer ansøgeren har anført, også afspejler sig i ansøgerens personlighed. Allerede fra mit første møde med Anders, hvor han fortalte om sin tid i Forsvaret, de oplevelser, opgaver og ansvar han havde haft, var jeg ikke i tvivl om, at han er særdeles struktureret og ansvarsfuld. Vi talte en del om, hvordan han kunne fremhæve dette – både i ansøgningen, men også i hans CV, så det blev muligt for andre at relatere det til et ”civilt job”.

Hvad gør dig glad og giver dig energi?

For Mette Kondrup Jensen har det været vigtigst at stille de spørgsmål, der ledte Anders til selv at konkludere, hvilken type job og hvorhenne, det ville være optimalt for ham at arbejde.

– For mig har det været vigtigt, at rådgivningen og sparringen ikke har været et spørgsmål om at sige: ”Nu skal du gøre sådant eller sådant…” men, at det mere har været en dialog om, hvad er det, du gerne vil arbejde med, i hvilken form for virksomhed/omgivelser, og hvad er det, som gør dig glad og giver dig energi. På den måde kommer det bedste frem i personen selv og vil næsten altid være en win-win situation for både medarbejder og virksomhed, forklarer mentoren.

Intet mindre end en fantastisk sparringspartner

Mette Kondrup Jensens tilgang til sparring og rådgivning med Anders har virket efter hensigten. 

– Mette og jeg kom rigtigt godt ud af det sammen. Hun var en fantastisk sparringspartner, når jeg skulle motiveres og have hjælp med mange af de praktiske ting som LinkedInprofil, CV og hvordan jeg skulle takle jobinterviews- og kontrakter. Jeg har endda ringet til Mette sent om aftenen, da jeg skulle bruge hjælp til at træffe en beslutning mellem to jobs, der begge var interesseret i at ansætte mig, forklarer Anders og uddyber:

– Jeg følte altid, at Mette var meget åben og direkte med, hvad hun mente, og hun gjorde, hvad hun kunne for at hjælpe mig med at skabe et netværk. Hun fik endda arrangeret et besøg ude på en af Novo Nordisk’ fabrikker for at tale med en erfaren ingeniør med henblik på inspiration. 

I det hele taget skal Mette have stor ros for dels at være så engageret og imødekommende. Og dels for hendes pragmatiske holdning til at hjælpe der, hvor hun havde sine styrker, og generelt bare være en god sparringspartner i et felt, jeg ikke var meget erfaren i.

At arbejde med udstyr til soldater giver mening

Det hele endte lykkeligt med en ansættelse til Anders som maskiningeniør hos Falcom GN. Det er et job, hvor Anders har rig mulighed for at bruge sine erfaringer og viden fra Forsvaret.

– Jeg stod egentligt med flere jobtilbud og havde sådan set sagt ja til et af dem, men så fik jeg en mulighed hos FalCom GN, som jeg ikke kunne lade gå forbi. Generelt afspejlede stillingen meget det arbejde, jeg syntes var spændende som ingeniør, men det unikke var, at FalCom laver høreværn og kommunikationsudstyr til soldater, og det betød, at jeg kunne være med til at gøre livet lettere for andre soldater, samt at jeg kunne gøre brug af den erfaring, jeg havde haft som soldat. At konkret få værdsat min fortid i mit nye arbejde betød meget for mig. Den dag i dag er jeg enormt glad for min arbejdsplads, som kun har levet op til mine forventninger med fantastiske kollegaer og spændende arbejdsopgaver.

Brugte sin nye viden i virkeligheden

For Mette Kondrup Jensen er forløbet også afsluttet på en tilfredsstillende måde, og hun står tilbage med en følelse af, at hun gennem sine erfaringer som leder har kunnet hjælpe et andet menneske videre i livet. 

– Det har været fantastisk at opleve den tillid, som Anders har vist – både ved at fortælle om sine oplevelser, men især også, hvordan han virkelig tog de input til sig, som han fik. Jeg fik en klar fornemmelse af, at når vi drøftede de emner, hvor han var på uvant grund, reflekterede han over vores sparring og mine råd. I forbindelse med Anders jobsøgning kom han til flere interviews, og vi havde nogle snakke om, hvordan han skulle forholde sig til forskellige typiske spørgsmål. Efterfølgende har det været super at høre, hvordan det har lykkedes for ham at anvende det vi havde talt om – og få det bedste ud af det, siger Mette Kondrup Jensen og slutter:

– Anders var min første mentee i VELKOMMEN HJEM regi, og jeg fandt ud af, hvor anderledes en verden/arbejdssituation veteranerne kommer fra. Det har været fantastisk at opleve, hvordan jeg – med min lange erfaring som leder – har en viden, som jeg kun finder naturlig, kan bidrage til at hjælpe andre videre på det arbejdsmarked, jeg kender til.

Vil du vide, hvordan andre veteraner har klaret sig igennem transitionen, så kan du læse mange flere gode historier på vores hjemmeside. Her kan du også se, hvordan du som veteran kommer med i et forløb: www.velkommenhjem.net

Den korte soldaterhistorie om veteran Anders Juhl Niemann

2009 Startede direkte efter gymnasiet som værnepligtig. Tog efter 3 mdr. værnepligt på sergentuddannelsen i Sønderborg.

2010 Blev udnævnt til sergent.

2010-11 Havde to værnepligtshold, hvorefter hans kontrakt udløb.

2012 Fik et tilbud om en stilling som Materiale og Ammunitions Befalingsmand med udsendelse til Afghanistan, der indebar en kontrakt med ansættelse indtil Anders blev 35.

2013 Udsendt til camp bastion i Afghanistan

2015 Udsendt til Afghanistan igen.