Hvem er du? Hvad kan du? Hvad vil du?

Udgivet d. 16. december 2019 af Velkommen Hjem

Efter 18 gode år i Forsvaret og en udsendelse til Afghanistan på ISAF hold 9, kunne Jesper Arendt Eriksen ikke længere se muligheder for at vokse indenfor sit felt. Han kom med i VELKOMMEN HJEM og fik stillet lige præcis de tre afgørende spørgsmål, der førte til drømmejobbet som Academy Training Manger ved Mobile Industrial Robots. Læs historien om, hvordan Jesper Arendt Eriksen fik hjælp og sparring, blandt andet fra foreningens dygtige og erfarne mentor Rikke Laursen. Men også en ”øjenåbner” i form af de afgørende spørgsmål på kick-off.

Jeg havde i lang tid overvejet, om jeg skulle fortsætte min karriere i Forsvaret: Ikke fordi jeg var utilfreds eller ikke kunne lide at arbejde i Forsvaret, men snarere fordi jeg havde svært ved at se min fremtid i Forsvaret. Jeg er – og har altid været – ambitiøs, og havde derfor et ønske om at ”stige i graderne”, hvis jeg skulle fortsætte i Forsvaret. Men jeg var ikke motiveret for de uddannelser, som Forsvaret krævede for at ”stige i graderne” (Operativ Føringsuddannelse og Master i Militære Studier). Og når motivationen ikke var der, kunne jeg ikke forsvare overfor mig selv – eller endnu vigtigere min familie – at skulle gennemgå disse uddannelser i minimum fire år, og dermed meget lidt tid til at være familiefar, fortæller soldaterveteran Jesper Arendt Eriksen, og tilføjer:

Derudover havde jeg meget svært ved at se mig selv udsendt efter, at jeg har stiftet familie, og det er en uundgåelig del af jobbet som soldat. Jeg har simpelthen ikke lyst til at være væk fra min familie i den tid, en udsendelse varer.
Desuden har jeg arbejdet i Forsvaret i mere end 18 år – og har aldrig lavet andet – så jeg havde også et ønske om at afprøve mig selv i ”noget andet”.

Kick-off gav et skub i den rigtige retning

Jesper Arrendt Eriksen har tilbragt hele sit voksne arbejdsliv i Forsvaret, og har derfor naturligt nok ingen erfaring fra det civile erhvervsliv, ej heller med jobsøgning. Af kolleger blev han anbefalet at tage kontakt til VELKOMMEN HJEM for at blive ”klædt på” til overgangen fra Forsvaret til det civile erhvervsliv.

Jeg undersøgte det naturligvis nærmere, og kunne se – og høre – at de virkelig gjorde mange gode ting for folk, som havde forladt Forsvaret. Jeg tøvede derfor lidt, da jeg var usikker på, om jeg kunne komme i betragtning, da jeg jo endnu ikke havde forladt Forsvaret – kun truffet beslutningen om, at det skulle ske. Men det var heldigvis muligt, og jeg kom med i et forløb, fortæller Jesper Arendt Eriksen.

Jesper Arendt Eriksen, soldaterveteran

Da Jesper Arendt Eriksen læste om VELKOMMEN HJEM på nettet, opdagede han, at der var andre, som var i samme situation, som han selv – og at de lykkedes med at komme videre i en civil karriere. Det gav ham håb, men det var især, da han kom med i selve forløbet, under de første to dages introduktionskursus, der kaldes kick-off, at han følte sig på rette vej. 

– Kick-off var for mig en kæmpe oplevelse: Jeg blev ekstremt inspireret og motiveret for den rejse og proces, som jeg stod over for. Det var motiverende at møde de andre deltagere og høre deres historier, indlæggene fra foredragsholderene var yderst inspirerende og givtige, og de personlige samtaler med VELKOMMEN HJEMs ressourcepersoner bandt ligesom det hele sammen, fortæller han.

Tre store spørgsmål førte til den rette jobsøgning

Som alle andre veteraner i foreningens forløb fik også Jesper Arendt Eriksen sin egen mentor, der efter kick-off skulle hjælpe ham videre. Det blev Rikke Laursen, der er Vice President i KMD, der tidligere har haft hjulpet flere andre soldaterveteraner godt videre i gode civile job. Samarbejdet gik lige fra starten rigtigt godt, ifølge Jesper Arendt Eriksen. 

– Fra vores første møde, følte jeg, at Rikke og jeg havde et godt forhold: Vi kunne snakke åbent og ærligt om alt, og det var professionelt, men der var også plads til at grine sammen. Uagtet, at jeg var meget motiveret og inspireret efter kick-off, famlede jeg mig stadig en del frem. Der blev stillet tre store spørgsmål på kick-off, – og dem havde jeg stadig svært ved at svare på: Hvem er du? Hvad kan du? Hvad vil du? Især de to sidste voldte mig store vanskeligheder: Jeg vidste da udmærket, hvad jeg kunne som soldat og officer, men hvordan oversætter jeg det til civilt? Og hvad var det i grunden, jeg gerne ville – udover noget som ikke var Forsvaret, noget hvor jeg kunne bringe mine kompetencer i spil, og noget hvor jeg helst kunne blive millionær? 

Det var især med disse spørgsmål, at jeg fik støtte af Rikke. Hun hjalp mig med at oversætte mine kompetencer til et sprog, som det civile erhvervsliv bruger, kan forstå og eftertragter. Derudover var hun god til at få mig til at fokusere på, hvad det egentlig var, jeg gerne ville – og derigennem gå fra at søge bredt til at gøre det mere specifikt og målrettet. Og så fik jeg også en masse sparring, gode råd og historier, der gav et indblik i erhvervslivet samt ideer og nye tilgange, som jeg aldrig selv var kommet på, fortæller Jesper Arendt Eriksen.

Også Rikke Laursen har været glad for forløbet med Jesper Arendt Eriksen. Hun oplever, at det er inspirerende at arbejde med mennesker, og at det giver energi at opleve, at hun kan hjælpe en mentee videre. 

– Mit møde med veteraner har givet mig indblik i en verden, jeg ikke kendte i forvejen, og det er fedt at opleve, at jeg på trods af en helt anden baggrund, faktisk kan give noget til mentees, fortæller hun. 

Rikke Laursen, mentor

Udfordringen var oversættelsen

Helt konkret var udfordringerne i forhold til Jesper Arendt Eriksen ikke at finde ud af, hvad han kunne, men mere et spørgsmål om at få hans mange kompetencer oversat og formuleret på en måde, så de blev forståelige i en civil sammenhæng.

Jespers militære uddannelse er bred – og en god ballast for en række jobs i det civile. Der er både elementer af ledelse, uddannelse og udvikling af medarbejdere. Så bredden og erfaringen var i top. Den største udfordring var at omsætte det til et sprog, som bruges uden for Forsvaret og så at finde vej til, hvilken type af job Jesper havde lyst til at bevæge sig over i, fortæller hun og tilføjer:

Jeg oplever, at vi kom vidt omkring, og at jeg nogle gange agerede indpisker, og andre gange var den, der lyttede. Generelt har jeg i alle mine mentorforløb erfaret, at sparring på processen i ansøgningsfasen, gå-på-mod i follow-up fasen, når jobbet ikke landes og et lille skub til at kaste sig åbent ud i jagten på det civile job, er med til at gøre en forskel. Det, der nok har overrasket mig mest er, at jeg faktisk har meget, jeg kan give til veteranerne. For formålet er ikke så forskelligt; om man er soldat eller civil, når det handler om at udvikle sig selv og finde sit næste job. Samtidig er det både fascinerende og spændende at lære ”soldaternes verden” lidt at kende. Jeg har haft 3 mentees, og deres historier er vidt forskellige, men de har fælles fået en uddannelse, hvor træning og udvikling er et ”must”, og hvor samarbejde er afgørende. Det, de tre har haft til fælles, er udfordringen med at få oversat kompetencerne til et sprog, som erhvervslivet bruger og forstår.

Gik viralt med stor succes

Det kan være en stor hjælp at turde åbne sig og fortælle andre om sine udfordringer eller drømme. Ofte kommer der masser af god respons tilbage. Det oplevede Jesper Arendt Eriksen i den grad, da han på opfordring fra sin mentor gik viralt med budskabet om, at han søgte over i det civile erhvervsliv. 

– Jeg vil virkelig rose Rikke for at ”skubbe” til mig og komme med gode og inspirerende ideer. Rikke anbefalede mig blandt andet at lave et ”Kære netværk”- opslag på LinkedIn, hvor jeg gjorde opmærksom på min situation og bad om hjælp til at finde et job uden for Forsvaret. Det var en kæmpe, overvældende og overraskende succes: Knap 11.000 visninger af opslaget, 60 delinger, godt 50 kommentarer, 125 synes godt om, ca. 25 meddelelser, adskillelige nye kontakter og to kaffemøder, fortæller Jesper Arendt Eriksen. 

Rikke Laursen returnerer rosen til sin mentee, fordi han turde følge hendes råd:

– Det har været en fornøjelse at se, hvad der skete, da Jesper åbnede op og postede på LinkedIn, at han søgte et job udenfor Forsvaret. Jeg tror responsen var overvældende og overraskende for os begge.

En glædelig jul før en ny begyndelse 

Nu sænker julefreden sig snart over landet – og det gør den helt sikkert også over Jesper Arendt Eriksen. For forløbet i foreningen resulterede i et nyt job i det civile erhvervsliv, som han starter i som det første i det nye år. 

– Den 1. januar 2020 starter jeg som Academy Training Manger ved Mobile Industrial Robots i Odense, så det er lykkedes mig at finde et civilt job – og jeg glæder mig helt ubeskriveligt til det, fortæller han og fortsætter:

– Der er ingen tvivl om, at VELKOMMEN HJEM har en aktie i, at det er lykkedes for mig. Jeg vil gerne takke VELKOMMEN HJEM for at have hjulpet mig på min rejse fra soldat til nu at have fået et (civilt) job. Den hjælp har betydet utroligt meget for mig, herunder også den hjælp og sparring, jeg har fået af min mentor Rikke, slutter Jesper Arendt Eriksen.

Den korte historie om Jesper Arendt Eriksen

Jesper Arendt Eriksen blev indkaldt til Ingeniørregimentet i Skive i 2001. Han blev så grebet af Forsvaret, at han tog videre på sergentskole ved Hærens Ingeniør- og ABC-Skole (HIAS) i Farum, og kort efter blev han uddannet til løjtnant – igen ved HIAS, men i Skive. I 2004-07 tog han Officersgrunduddannelsen på Hærens Officersskole, og blev i 2007 udnævnt premierløjtnant. Herefter var Jesper Arendt Eriksen først delingsfører i et værnepligtskompagni ved Ingeniørregimentet i Skive i et år, og derefter delingsfører for en panseringeniørdeling i Hærens reaktionsstyrkeuddannelse (HRU), som han efterfølgende blev udsendt med på ISAF hold 9 i 2010. Tilbage i Danmark igen tog han fra 2011-12 tilbage på Hærens Officersskole – denne gang på videreuddannelsestrin I, for at blive uddannet kaptajn. Efter uddannelsen blev han ansat som lærer i ingeniørtjeneste på Hærens Officersskole. I 2013 kom han tilbage til Ingeniørregimentet i Skive blandt andet som operationsofficer, underafdelingschef og uddannelsesofficer. I 2016 blev han chef for Ingeniørregimentets uddannelsescenter. Med Forsvarsforliget i 2019 startede han som sagsbehandler i Ingeniørregimentets Tjenestegrensinspektionselement, som dermed blev Jesper Arendt Eriksens foreløbig sidste stilling i Forsvaret.