Er vi gode nok til at kommunikere overfor veteranerne, hvor stor pris vi sætter på deres indsats, når de er udsendt?
Udgivet d. 16. juni 2023 af Velkommen Hjem
Niels-Jørgen Andersen, der er partner i Deloitte, er en af foreningens garvede mentorer. Han har været involveret i arbejdet med at hjælpe kompetente veteraner i transitionen fra Forsvaret til det civile erhvervsliv, siden VELKOMMEN HJEM blev stiftet i 2016.
Som en af foreningens fantastiske mentorer slår det ham ofte, hvor glade veteranerne bliver over hjælpen: ”Det overrasker mig altid, hvor taknemmelige veteranerne er for det lille bidrag, som vi gør som mentorer.”
Han har netop haft veteran nr. 5 igennem et vellykket forløb, der resulterede i, at veteranen landede i det helt rigtige job. Og det er vigtigt. For Niels-Jørgen Andersen handler det ikke alene om at hjælpe veteranen med at finde et job. Jobbet skal også være det rigtige.
– Den bedste oplevelse under mit sidste forløbet var, da veteranen havde landet et job, og efter en uge i jobbet skrev til mig, at jobbet tegner til at blive et fantastisk match, og at hun forventede over tid at kunne bringe alle sine kompetencer i spil. Det er så positivt, da det for mig ikke kun gælder om, at veteranerne får et job, men at det er et job, som de er glade for, bliver udfordret i, og hvor de kan bruge deres kompetencer, forklarer Niels-Jørgen Andersen.
”Jeg har været involveret i arbejdet omkring VELKOMMEN HJEM siden stiftelsen for 6-7 år siden, og gør det primært for at give lidt tilbage til veteranerne, som jo i den grad tager ”en for holdet” ved at sætte livet på spil for at holde os andre trygge. Det er jo – desværre – kun blevet endnu mere aktuelt og åbenlyst for alle som følge af krigen i Ukraine.”
Veteraner sikrer også diversitet i opgaveløsningen
Niels-Jørgen Andersen møder mange veteraner gennem foreningen, og han er ikke i tvivl om, at de har meget at byde ind med i erhvervslivet, og det er ofte kompetencer, som erhvervslivet tilmed kan lære noget af.
– Generelt for veteranerne oplever jeg, at de dels er meget målrettede og har en eminent evne til at holde fokus på opgaveløsningen samt sikre effektiv løsning ved holdspil frem for individuel løsning. Det er med til at sikre diversitet i opgaveløsningen og brug af hele holdets styrker. Derudover oplever jeg officerer, som virkelig er kompetente og empatiske ledere. Jeg er selv blevet overrasket over, hvor meget Forsvaret investerer i ledelsesuddannelse – og det kombineret med praktisk ledelseserfaring fra en ung alder gør, at alle de officerer, jeg er stødt på, virkelig har noget ledelsesmæssigt at byde på, som vi kan lære af i erhvervslivet.
Oversættelse af kompetencer gør værdien forståelig
Alligevel er det ofte en udfordring for veteranerne, når de forsøger at komme ind på det civile arbejdsmarked på egen hånd. Niels-Jørgen Andersen mener, at det skyldes den meget store forskel der er på at have et arbejde i Forsvaret og i erhvervslivet.
– Det er to helt forskellige verdener – sprogmæssigt, karrieremæssigt, relationsmæssigt mv. Veteranerne har jo typisk befundet sig i den ene verden lige siden, de forlod folkeskolen og kender kun det – og vi andre kender typisk kun den civile verden. Jeg oplever til gengæld også, at når den indledende ”oversættelse” er klaret, så bliver det hurtigt klart for både veteranen og den civile arbejdsplads, hvor meget værdi, der kan leveres, selv om baggrund mv. er anderledes. Mange af de kompetencer, veteranerne kommer med, kan overføres 1:1 til det civile – de skal bare oversættes
Velkommen hjem – og tak
En forening som VELKOMMEN HJEM er blandt de initiativer, der får de danske veteraner til at føle, at de har et værd. Her er der mennesker, der frivilligt ønsker at hjælpe dem, den dag de ønsker at forlade Forsvaret til fordel for en civil karriere. Men viser vi dem nok taknemmelighed, imens de er udsendt? Ifølge Niels-Jørgen Andersen er det ikke oplevelse hos de mange veteraner, som han møder …. og det er måske værd at tænke lidt.
– Det overrasker mig altid, hvor taknemmelige veteranerne er for det lille bidrag, som vi gør som mentorer. Det er jo lidt tankevækkende, at vi alle sammen som individer og samfund, er så dårlige til at få kommunikeret til veteranerne – imens de er i tjenesten – hvor vigtig en rolle, de spiller, og hvor meget vi andre sætter pris på det. Jeg har hørt igen og igen, at det først er her ”på vej ud” af Forsvaret, at de føler lidt taknemlighed, slutter Niels-Jørgen Andersen.