At være faglærer på letmaskingevær-uddannelsen betyder ikke alverden for en civil arbejdsgiver. Det gør derimod evnen til at skabe struktur, at kunne lære fra sig og have stor faglighed i processen.

Udgivet d. 22. juni 2023 af Velkommen Hjem

Der er meget få militære kompetencer, der umiddelbart kan give veteranerne en fordel i jobsøgningen, mener mentor Michael Bang, Senior Director i Hempel A/S. For en civil arbejdsgiver har ikke behov for en skydeleder eller en delingsfører. Derfor er det evnen til at forstå, hvordan det, som man har lært i militæret, kan oversættes, der er det helt centrale.

Derfor stod det også øverst på agendaen i samarbejdet mellem Michael Bang og veteran Stefan Kellermann Hansen. Det resulterede i, at Stefan efter 9 års tjeneste i Forsvaret og en udsendelse til Kabul, nu har landet et ønskejob som konsulent ved TrustWorks som han starter i, når han har sendt de 30 elever, han er delingsfører for godt videre i Forsvaret. 

Stefan Kellermann Hansen havde selv valgt, at han som færdig officer, ville gøre tjeneste i Holstebro. Og han var vild med arbejdet som leder. Men en kombination af et voksende behov for igen at blive udfordret fagligt og prøve noget helt nyt sammen med lysten til at flytte hjem til Sjælland, ramte ham pludselig.

– Jeg har behov for at prøve mig og mine kompetencer af i en anden type arbejdsplads end Forsvaret. Gennem årene har jeg altid sagt til mig selv; jeg arbejder i Forsvaret, indtil jeg bliver træt af det. Men har flere gange tænkt; hvordan ved jeg, at jeg er træt af det? Jeg har været meget bevidst om at have mig selv med i det, jeg gør. For mig har det altid været vigtigt, at man kunne spejle sig i ledere – særligt skal man kunne spejle sig i den nærmeste leder. Her følte jeg ikke, at jeg længere kunne leve op til mine egne krav, når jeg havde besluttet at søge ud af Forsvaret. Men jeg er godt nok blevet overrasket over, hvor fedt det er at være delingsfører for 30 unge ekstremt motiverede soldater. Jeg har heldigvis fået det tilpasset, sådan, at jeg gør holdet færdigt og sender mange gode soldater videre i Hæren – før jeg begynder i mit nye civile job, fortæller Stefan, og tilføjer: 

– Jeg er desuden født og opvokset på Sjælland og jeg er nået til den erkendelse, at jeg gerne vil slå mig ned på Sjælland igen. 

For mig er der mange fordele ved at udvikle sig i Forsvaret. Jeg vil især fremhævemuligheden for at prøve sine evner af som leder tidligt i sin karriere, hvor man stadig er relativt ung og derfor ikke har den anciennitet, som der bliver efterspurgt mange steder. Man kan også udfordre sig selv og kollegaer på måder, man aldrig havde drømt om – for eksempel med at motivere soldater til at løse en given opgave, der ved første øjekast anses som umulig og langt over niveau. Her har Forsvaret givet mig “hår på brystet” og en tiltro til egne evner.

Veteran Stefan Kellermann Hansen

Kickoff virkede efter hensigten 

Stefans rejse ud af Forsvaret startede i VELKOMMEN HJEM med to dages kickoff, der helt bogstaveligt fik sat skub i Stefans egen opfattelse af, hvad han kunne byde ind med på det civile arbejdsmarked – og hans lyst til at gå i gang med at søge. 

– Det gav mig en enorm motivation for at søge nye udfordringer. Jeg havde taget beslutningen om at forlade Forsvaret, inden jeg mødte op til kickoff, men jeg havde ikke vendt det med nogen inden for Forsvaret. Jeg vidste heller ikke, hvad jeg kunne forvente som førstegangsstilling, men med de gode oplæg på kickoff, begyndte jeg at have en god idé om en overordnet retning. Her fik vi også hjælp til at få kompetencer oversat til “civilt sprog” – og det har klart været det bedste for mig. Uden den hjælp og inspiration ville jeg have haft svært ved at gå ud og søge. Det ville det tage mange samtaler, for at finde frem til hvad jeg skulle fremhæve til jobsamtaler, forklarer Stefan.

Det har været en stor hjælp at få “oversat” mange af mine kompetencer til “civilt sprog”. Jeg havde aldrig troet, at jeg reelt har siddet som “Stakeholder manager” mange år i Forsvaret.

Veteran Stefan Kellermann Hansen

Stefan Kellermann Hansen, veteran

Op på hesten igen

Stefan fik efter kickoff Michael Bang, Senior Director i Hempel A/S, som sin egen personlige mentor og sparringspartner – noget, som for alvor gjorde en forskel for Stefan. Både i forhold til at afsøge mulighederne, reflektere over sine mål og at præsentere sig selv og sine kompetencer i en civil kontekst og ikke mindst til en jobsamtale.

– Jeg har været superglad for mit samarbejde med Michael! I starten havde jeg meget brug for hjælp til at blive mere konkret og ikke bare søge alle jobs.

Det var også i starten, at jeg ikke havde den helt store tiltro, da jeg synes det virkede som en kæmpe opgave og meget uoverskueligt. For nu skulle jeg selv finde ud af, hvor jeg passede ind … det var der sgu ikke andre, der gjorde for mig. Men Michael har hjulpet mig med at forstå., hvordan jeg skulle spore mig ind, så jeg selv fandt ud af, hvad jeg skulle arbejde med, fortæller Stefan og fortsætter:

– Efter jeg kom til samtale på min allerførste ansøgning, hvor jeg blev valgt fra efter 2. samtale til fordel for en intern søger, mistede jeg lidt pusten. Men det havde næsten også været for godt til at være sandt:  1. samtale; første samtale – 2. samtale; job. Men den gik ikke, og jeg måtte op på hesten igen.

Jeg gik her i tænkeboks omkring, hvad jeg kunne gøre anderledes. Jeg evaluerede samtalerne og fik skub i ansøgningerne igen. Her kom jeg til samtale flere steder. Jeg vendte jobsamtalens indhold med Michael: Hvad skal jeg fremhæve, og hvordan skal jeg omsætte mine kompetencer fra Forsvaret til det job, jeg har søgt. Jeg var i tvivl om rigtig mange små emner, hvor Michael satte gang i en god refleksion hos mig. Blandt andet emnet ”løn”, for hvad er jeg værd? Her satte Michael ikke tal på, men han lærte mig, at jeg skulle tænke over, hvilket niveau jeg ville træde ind på.

Du tænker sgu meget

Stefan er taknemmelig over alt det, som han har lært af Michael Bang, men især er han glad for mentors evne til at sætte selvsamtaler og refleksioner i gang. 

– Jeg vil rose Michael for hans evne til at skabe refleksion hos mig. Han stillede mange åbne spørgsmål og efter vores samtaler og møder gik jeg og tænkte over dem. Jeg husker også, at han en af de første gange sagde; “du tænker sgu meget”. Det var også en kommentar, der fik mig til at sige til mig selv: Nu søger jeg fandeme de her jobs! Alt i alt har han både bakket min beslutning op, givet mig meget tiltro på mig selv og har skabt nogle tanker, jeg aldrig selv var kommet frem til, siger Stefan.

Arbejdsgiverne kan se roen og selvtilliden

Michael Bang har selv prøvet, hvordan det er at stå i overgangen mellem Forsvar og civil. Den viden bruger han i dag i sin rolle som mentor i VELKOMMEN HJEM.

– For snart en del år siden stod jeg selv og skulle tage springet fra Forsvaret og ud i det civile. Jeg husker den usikkerhed og i virkeligheden uvidenhed som jeg dengang stod alene med. Kan jeg hjælpe andre for at slippe for den usikkerhed, så vil jeg gerne det. Samtidig har jeg en følelse af, at vi som samfund skylder soldater en ekstra hjælpende hånd. Har man uselvisk tjent sit land, med afsavn og trængsler, til en lav løn og til tider svære arbejdsforhold, så har man i min verden fortjent støtte til at komme videre, siger Michael Bang.

Militæret er et samfund i samfundet. Det er andre regler for langt det meste. Løn og arbejdsvilkår og til dels karriereudvikling er centralt styret. Det er det kun i meget begrænset omfang i det civile, så hele jobsøgningsprocessen, samtaler, lønforhandling mm. er meget fremmed for en soldat. Det skal læres, for ellers er det svært at få det første civile job, hvor man kan lære alt det, man ikke ved.

Mentor Michael Bang

Michael Bang, mentor

Kompetencerne skal nøje udvælges og oversættes

Michael Bang mener, at veteranerne har masser af erfaring og kompetencer, som erhvervslivet kan have gavn af – men det får erhvervslivet kun, hvis veteranerne forstår at formulere dem på en måde, så det giver mening for en arbejdsgiver. 

– Veteranerne har mange kompetencer – og også mange, der giver et smil på læben, når man nogle gange læser et CV. At have været faglærer på letmaskingevær- uddannelsen betyder ikke alverden for en civil arbejdsgiver, men evnen til at skabe struktur, dokumentation, have stor faglighed i processen og kunne lære fra sig, betyder omvendt en hel masse. Det er derfor med at sikre, at det er de rigtige ting, der trækkes frem, forklarer Michael Bang og fortsætter:  

– Derudover får befalingsmænd og officerer en ledelsesuddannelse, som ikke findes lignende andre steder. Når før den er omsat til det civile (og det er svært for en del), står de med en masse kompetencer, som har stor værdi. Alle har også en eller flere udsendelser bag sig og har både der og igennem den militære uddannelse udfordret sig selv og set, hvad de kunne præstere under pres. De har dermed en ro og selvtillid, som de måske ikke selv føler som noget særligt, men som en civil arbejdsgiveres øjne kan ses.

Heller starte lavere på rangstigen og blive en succes

Oversættelsen er vigtig, men det er mindst lige vigtigt at komme godt fra start – og her mener Michael Bang, at man heller må starte for lavt end højt.

– Jeg prøver efter bedste evne at hjælpe med oversættelsen af de militære kompetencer til civile kompetencer. Da jeg kender begge verdner, så er det måske lettere for mig end for en, der ikke har været soldat. Samtidig anbefaler jeg altid, at man tager et trin ned af rangstigen i det civile sammenlignet med, hvor man stod i militæret. Kommer man ud på samme eller højere niveau, vil der være nogle forventninger til, hvad man skal kunne og vide, som man ikke har forudsætningerne for at kunne leve op til, forklarer han og anbefaler derfor: 

– Starter man lavere, er de forventninger tilsvarende lavere, og man kan lære at arbejde civilt, lære begreber at kende og så videre – og så derefter kan de nu omsatte militære kompetencer skinne igennem, og man forfremmes. Så hellere starte lidt lavere og blive en succes end starte for højt og fejle, fordi man ikke er i stand til at læse og forstå en månedsrapport, eller kender de begreber, som ens civile kolleger bruger som det mest naturlige. De fleste er ret unge, når de forlader militæret, og de skal nok nå en glimrende karriere, særligt hvis de starter med succes.

En god indstilling førte til afklaring og job

Michael Bang roser sin mentee for at have haft den helt rigtige indstilling under sin jobsøgning.

– Stefan er nysgerrig og ydmyg og det tror jeg er meget vigtigt, når man går ind i processen. Hvis man vil arbejde med noget helt andet end det, man kommer fra, så skal man være nysgerrig på, hvad er det og hvad betyder det? Her har Stefan gået til mange slags job og tænkt og spurgt og fået sig sporet ind på, hvad han vil og ikke vil. Samtidig har han ikke været arrogant omkring sine mange kompetencer, men roligt undersøgt, hvordan de bedst kunne bringes i spil på en ”civil” måde, forklarer Michael Bang og afslutter:

– Og der er jo så ikke noget bedre, end når projektet lykkedes og menteen kommer godt videre.  

  Og Stefan kunne ikke være mere enig. For ham har processen ført direkte frem til det, han drømte om. Et civilt job, hvor han kan bruge sine kompetencer. Men også vejen dertil har været fyldt med positive oplevelser og masser af nye indsigter.

– Hele initiativet med de her forløb er så nobelt, at man nærmest bliver rørt. VELKOMMEN HJEM har været så gode til at håndtere de udfordringer, jeg havde inden i mig selv. Alle er ekstremt imødekommende, og samtidig får man også det lidt skæve indspark, der gør, at man bliver skubbet ud, hvor man ikke lige ved, hvad man skal sige. Det viste sig senere til stor nytte under jobsamtaler. Jeg vil gerne benytte lejligheden til endnu engang at sige et KÆMPE TAK!, slutter Stefan. 

Den korte soldaterhistorie om veteran Stefan Kellermann Hansen

  • 2014 Jeg startede i Forsvaret med en idé om, at jeg “bare” skulle have min værnepligt. Efter værnepligten vidste jeg ikke, hvad jeg ellers skulle lave, hvilket gjorde valget endnu nemmere. Forsvaret kunne alt, hvad jeg efterspurgte; man blev presset i uvante situationer og fik prøvet sig selv af.
  • 2016 Jeg blev efter Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse ansat i Fredericia, som konstabel. Her viste jeg gode takter, hvilket også gjorde at jeg fik muligheden for at blive udsendt. Den greb jeg selvfølgelig, det var jo en af drømmene, der fulgte med det at arbejde i Forsvaret.
  • 2016-17 Jeg blev udsendt som konstabel til Kabul.
  • 2017 Når man er udsendt, har man mere ansvar, end når man går rundt på kasernen hjemme i Danmark, og dette medførte, at jeg begyndte at kigge efter mit næste skridt for udvikling i Forsvaret. Jeg besluttede mig for at søge Sergentskole, hvor jeg startede i december 2017.
  • 2018 Som sergent havde man ledelse i praksis, i hverdagen. Ledelsesdelen fandt jeg ekstremt spændende, hvilket gjorde, at jeg søgte en Akademiuddannelse i Ledelse. Den tog jeg civilt ved siden af min tjeneste i Fredericia. Da jeg var halvt igennem min akademiuddannelse på Aarhus Erhvervsakademi, besluttede jeg mig for at tage næste skridt for min personlige udvikling …
  • 2020 Jeg ville nu ind på Hærens officersskole. Det at være officer i Hæren, var noget jeg altid havde beundret. Jeg har selv spejlet mig i gode ledere og fik gennem årene en idé om, det ville jeg også gå efter.
  • 2021 Jeg kom ind på Hærens Officersskole, hvor der igen var mange gode udfordringer.
  • 2023 Da jeg var færdig på Hærens Officersskole blev Holstebro mit nye tjenestested. Jeg valgte det egentlig selv i første omgang, men må også erkende, at den holdning jeg gik ind til Forsvaret med, hvor jeg tænkte “det er for en periode” – ramte mig igen.

Privat
Jeg er vokset op ved Køge, hvor jeg stadig har størstedelen af mine venner og omgangskreds. For nuværende pendler jeg mellem København og Holstebro, men med mit nye job vil jeg gribe den mulighed for at slå mig endeligt ned omkring København.