Hvordan kan mine styrker overføres til en ny karriere?

Udgivet d. 4. oktober 2024 af Velkommen Hjem

Veteran Jon Skak Mølgaard blev mere og mere bevidst om, at personaleledelse driver hans motivation som leder. Han besluttede at føre sine ambitioner ud i livet på civil grund, og opsøgte i den forbindelse VELKOMMEN HJEM for at få hjælp til at forstå, hvordan kompetencer og styrker fra Forsvaret, kan bruges i erhvervslivet Selv var han meget i tvivl, men blev hurtigt klogere og mere selvsikker med hjælp fra en af foreningens engagererede mentorer, Allan Hejndorf fra KMD. Igennem et stærkt mentorskab lykkedes det Jon både at definere sit mål, forfølge det og lande et ønskejob hos ARLA som personaleleder. Læs historien om, hvordan usikkerhed kan vendes til tro og selvtillid, når man får den rette sparring.

– Det, der driver min motivation som leder, er især personaleledelse, fortæller Jon. På baggrund af den erkendelse besluttede han at udforske sine karrieremuligheder i det civile erhvervsliv. Men hvor skal man starte, hvem skal man tale med og kan man egentlig overhovedet bruges civilt? Det og mange andre gode spørgsmål fik Jon svar på, da han startede i et forløb i VELKOMMEN HJEM for veteraner i transition.

– Jeg var i tvivl om, hvordan mine militære kompetencer kunne anvendes i det civile arbejdsmarked. Forløbet gav mig den støtte og vejledning, jeg havde brug for, så jeg kunne føle mig sikker på, at mine erfaringer og færdigheder fra Forsvaret også har værdi i det civile erhvervsliv. Forsvaret tilbyder jo en unik mulighed for personlig og professionel udvikling. Man lærer at håndtere stress og usikkerhed, arbejder tæt sammen med andre under pres, og opbygger stærke ledelses- og kommunikationsfærdigheder. Derudover får man en dyb forståelse for teamwork og får mulighed for at arbejde i internationale miljøer, hvilket styrker ens interkulturelle kompetencer, forklarer Jon, der har været mere end 15 år i Forsvaret og i den tid blev udsendt to gange:

– Jeg har udviklet mig meget gennem mine to udsendelser, især den seneste til Letland i 2022. Her fik jeg en masse erfaring med personaleledelse, både gennem gode og svære episoder for mine folk, og alt det kan jeg tage med mig som leder.

Veteran Jon Skak Mølgaard

Gode spørgsmål til effektiv refleksion

Selv om Jon kendte værdien af sine kompetencer indenfor Forsvarets mure, havde han brug for anerkendelse af, at de også har værdi på civil grund. Samtidig søgte han hjælp til at formulere sine kompetencer på en måde, så de ville give mening i en civil kontekst – på hans CV og i jobansøgninger. Og her kom Allan Hejndorf, der er Vice president i KMD og mentor i VELKOMMEN HJEM ind i billedet med støtte og sparring til Jon.

– Min mentor har været meget positiv og støttende. Jeg vil især rose Allan for at være ærlig og direkte i sin feedback. Jeg kunne personligt mærke, at vi klikkede ret hurtigt efter vores første fysiske møde. Allan var god til at stille de rigtige spørgsmål, som fik mig til at reflektere på en effektiv måde. Konkret har jeg fået hjælp til at skrive et effektivt CV og ansøgninger samt forberedelse til jobsamtaler. Min mentor har også været en vigtig ressource i forhold til at navigere i det professionelle netværk og finde relevante jobmuligheder.

Jeg har været i en lederrolle i mange år og vil gerne bidrage med den erfaring, jeg har til at hjælpe Jon videre til det job, han netop ønsker.

Mentor Allan Hejndorf, KMD

Mentor Allan Hejndorf

Mentee med stærk lederstyrke

Allan Hejndorf har før være mentor for andre veteraner i VELKOMMEN HJEM og fik hjulpet dem godt igennem deres transition. Hver veteran, sine problemstillinger. I forløbet med Jon handlede det især om at hjælpe Jon til at definere sit mål og omformulere sine kompetencer.

– Det handlede rigtig meget om at Jon til at blive konkret på, hvad type job han ønskede og få oversat et komplekst “militærsprog” i ansøgning og cv til et sprog, som kan forstås i det private erhvervsliv, forklarer Allan Hejndorf og forklarer om sin mentee:

– Jon er utrolig velovervejet og har en enorm selvindsigt i egne styrker. Han har evnen til at organisere, holde hovedet koldt i pressede situationer og en god menneskeforståelse. Og her mener jeg et oprigtigt ønske om at lede andre og få det bedste frem i det team, han er ansvarlig for.    

Det var virkelig en fornøjelse at opleve det “klarsyn”, som opstod gennem vores samtaler.

Mentor Allan Hejndorf, KMD

Blev sikker på egen værdi

Forløbet i VELKOMMEN HJEM og mentorskabet med Allan Hejndorf har nu resulteret i, at Jon har fået en stilling ved Arla som teamleder på Arlas terminal og mejeri i Hobro.

– Jeg skal lede nogle af de medarbejdere, der er på terminalen i dagtimerne. Det er en stilling med meget personaleledelse, og det er en rolle, jeg i høj grad ser frem til at starte i. At være en del af VELKOMMEN HJEM gav mig selvtillid og værktøjerne til at forfølge en civil karriere. Det har været en utrolig hjælp for mig, da jeg var i tvivl om, hvordan mine militære kompetencer kunne anvendes i det civile arbejdsmarked. Jeg fik den støtte og vejledning, jeg havde brug for, så jeg kunne føle mig sikker på, at mine erfaringer og færdigheder fra Forsvaret også har værdi i det civile erhvervsliv. Det har virkelig hjulpet mig med at se, hvordan mine styrker kan overføres til en ny karriere, slutter Jon.

Den korte soldaterhistorie om veteran Jon Skak Mølgaard

  • 2008: Startede karrieren i Forsvaret og gennemførte basisuddannelsen.
  • 2010: Gjorde tjeneste ved Ingeniørregimentet og gennemførte Hærens reaktionsstyrkeuddannelse.
  • 2012: Udsendt til Afghanistan med ISAF 13.
  • 2013: Uddannet til sergent.
  • 2017: Uddannet til oversergent.
  • 2019: Påbegyndte Hærens officersuddannelse, som blev afsluttet i starten af 2021.
  • 2022: Udsendt til Letland med NFP 1 som delingsfører for reparationsdelingen (3. Echelon).