Vi skal have flere stærke kompetencer ind på det private arbejdsmarked og styrke diversiteten i virksomhederne

Udgivet d. 9. april 2022 af Velkommen Hjem

Tove Hejbøl Lindquist er director i Københavns Lufthavn og mentor i VELKOMMEN HJEM. Hun har netop afsluttet sit 10. mentorforløb, og det slår hende, hvor lidt der nogle gange skal til for få profiler med en anden baggrund og erfaring – og med super stærke kompetencer – ind på det civile jobmarked. Hun oplever, at broen, der skal bygges mellem Forsvar og erhvervsliv, nogen gang er lang, og andre gange utrolig kort. Men målet er det samme: At få nogle stærke kompetencer ind på det private arbejdsmarked og styrket diversiteten i virksomhederne til glæde for alle.

VELKOMMEN HJEMs formål er at hjælpe veteraner styrket og afklaret gennem transitionen fra den militære verden til den civile. En afgørende vigtig del af forløbet er den mentor, som veteranen får tilknyttet. 

Tove Hejbøl Lindquist er en af foreningens yderst dedikerede og dygtige mentorer. Hun har netop afsluttet sit 10. mentorforløb med en veteran, der er kommet godt over på den anden side og ind i et ønskejob. Sådan går det ofte for mentorens veteraner, og det overrasker hende ikke.

– Vi har her en gruppe af mennesker, som har utroligt meget at byde på for de private virksomheder, fortæller Tove Hejbøl Lindquist. Hun oplever, at rigtig mange veteraner har virkeligt stærke faglige kompetencer inden for projektledelse, træning, udvikling af processer, løbende forbedringer, ledelse og logistik. Men hun fremhæver også stærke personlige kompetencer, en stærk teamorientering, rigtig gode kommunikationsevner og en stærk struktur. 

– Og oveni finder rigtig mange veteraner energi i at lykkedes og skabe resultater sammen med andre, siger Tove Hejbøl Lindquist, der mener, at der er mange militære kompetencer, der er direkte anvendelige i private virksomheder. 

– Det er alt sammen kompetencer, jeg for det første mener, vi har stærkt brug for i de private virksomheder. Og for det andet mener jeg, at det kun styrker os at øge vores diversitet og få kolleger ind, som har andre typer af baggrunde og erfaringer. Så kan jeg bidrage med noget af min erfaring som mentor med at få det til at lykkedes, så giver det rigtigt meget mening for mig at bruge noget af min tid på det. Udfordringen er at få beskrevet, det, de kommer med i en ikke-militær kontekst – så vi andre kan forstå, at det præcist er stærke kompetencer, der direkte kan bruges i vores jobs og ikke kun i militæret. Det kan f.eks. være, hvis man har stået for planlægning og eksekvering af store øvelser, at kunne se det som evner inden for projektledelse, og få det beskrevet som kompetencer indenfor planlægning, eksekvering, afstemning af succeskriterier, klar kommunikation, aktioner på afvigelser, opfølgning på resultater og læring, forklarer Tove Hejbøl Lindquist.

Der var kun behov for at bygge en kort bro

Det forløb som Tove Hejbøl Lindquist netop har afsluttet skilte sig ud fra mentorens tidligere forløb ved, at der ikke var behov for afklaring om kompetencer, men derimod om forventninger i forhold til jobønskerne. 

– I dette konkrete forløb har jeg haft en mentee, som allerede var ret skarp på egne ønsker til fremtidigt job og kompetencer. Så hvor vi i andre forløb bruger en del tid på at hjælpe med at blive bevidst og skarp på egne kompetencer, på hvordan de kan anvendes i det private og på at undersøge hvilke jobområder, der kunne være relevante, så var det slet ikke behovet her. Min sidste mentee havde konkret brug for sparring til, hvor der i det private kunne være specifikke muligheder inden for de ønsker. Der var også behov for sparring omkring, hvad kan man forvente i et job, som dem min mentee ville søge.  Så det bedste jeg kunne hjælpe med i denne sammenhæng var mit netværk og at skabe kontakt til personer inden for dette specifikke fagområde, som kunne give pege min mentee i nogle konkrete retninger videre, fortæller Tove Hejbøl Lindquist og afslutter: 

– Det slår mig i sådan en oplevelse her, hvor lidt der nogle gange skal til for, at vi kan få profiler med en anden baggrund og erfaring og med super stærke kompetencer ind i det private. Nogle gange er der langt fra at få bygget bro mellem militære kompetencer og matchet til jobs i det private, og andre gange, som her, er der utroligt kort. Men fælles er, at vi får nogle stærke kompetencer ind på det private arbejdsmarked og styrket vores diversitet i virksomhederne, som jeg kun tænker er en kæmpe stor fordel for alle.

Tove Hejbøl Lindquists sidste mentee ønsker at være anonym, men derfor kan man godt rose sin mentor til skyerne:
Jeg skal være ærlig at sige, at jeg var skeptisk over at Tove var bosiddende i København og jeg selv i Nordjylland. Min skepsis blev dog gjort til skamme, da jeg havde haft det første møde med Tove på Teams.
Tove er en af de mest empatiske mennesker jeg har mødt. Hun hjalp mig især med sparring om konkrete jobs inden for mit felt. For Når man har valgt at bosætte sig i Nordjylland og interesserer sig for IT-sikkerhed, så er der ikke mange arbejdspladser at vælge imellem indenfor Forsvaret. Tove satte mig i kontakt med en af eksperterne inden for IT-sikkerhed fra hendes egen arbejdsplads og efter kort tid var jeg i gang med ansøgningerne. Da det kom til jobsamtalerne, gav Tove sparring inden for kontraktvilkår, og det endte også med, at jeg blev tilbudt en stilling med de vilkår, som jeg har manglet. Så alt i alt, vil jeg sige tak til VELKOMMEN HJEM for muligheden og tak for hjælpen til Tove. Hun har gjort en stor forskel for mig, siger Tove Hejbøl Lindquists mentee.