Var forberedt til fingerspidserne til jobsamtalen, men totalt uforberedt på at blive takket for sin tjeneste i Helmand

Udgivet d. 13. september 2019 af Velkommen Hjem

Jeg snakkede mere om mine kompetencer og erfaringer fra Forsvaret til jobsamtalen, end om min kandidatgrad fra CBS, for de syntes min baggrund fra Forsvaret var rigtig spændende. Men jeg var ikke forberedt mig på at blive takket for min tjeneste i Helmand – det kom virkelig bag på mig, fortæller soldaterveteran Rebekka Mønster. Læs her, hvordan det lykkedes hende at få drømmejobbet i ATP ved at fremhæve sine kompetencer både fra CBS og fra Forsvaret.

Der er heldigvis flere og flere virksomheder, der får øjnene op for, hvor værdifulde tidligere soldater og udsendte kan være for det civile erhvervsliv, fordi de har nogle særlige evner og færdigheder. Desværre ved soldaterveteranerne det ikke altid selv. Det er soldaterveteran Rebekka Mønster et godt eksempel på.

– Jeg skulle have hjælp fra VELKOMMEN HJEM for at få øje på værdien af de kompetencer, som jeg havde med fra Forsvaret – jeg havde ikke selv havde tænkt over dem som noget særligt. Og det har virkelig overrasket mig, hvor værdifulde de kompetencer faktisk er, også i en civil erhvervsmæssig sammenhæng. Når de fleste i ens omgangskreds har prøvet det samme, så glemmer man hurtigt, at det man har lavet, faktisk er noget særligt, fortæller Rebekka.

Hvad gør man med to uddannelser i en jobsøgningsproces?

Rebekka Mønster har altid vidst, at hun ikke ville gøre karriere i Forsvaret. Det var derimod noget, hun bare ville prøve i en periode dels for at lave noget helt andet og dels for at teste egne grænser. Fra den dag, hun startede i Forsvaret, arbejdede hun målrettet hen mod en udsendelse som sprogofficer. Den fik hun – til Helmand – men da hun vendte hjem igen, var Danmark ved at trække sit bidrag ud af Afghanistan. For Rebekka betød det, at der ikke længere var det samme behov for en sprogofficer som hende med kompetencer i Pastho, og hendes mulighederne for endnu en udsendelse var pludselig begrænsede. Derfor valgte hun at sige farvel til Forsvaret.

– Pludselig fra den ene dag til den anden var det slut, og jeg skulle til at være civil. Det var en stor omvæltning. Jeg søgte i stedet ind på CBS, hvor jeg læste først en bachelor og siden en kandidat i International Business and Politics, med en underspecialisering i bæredygtig business, fortæller Rebekka og fortsætter:

– Efter at have læst på CBS drømte jeg om at prøve kræfter med et job i privatsektoren og gerne med bæredygtighed, men vidste ikke, hvor mine kompetencer ville passe ind, da jeg ikke har en klassisk business profil fra CBS. Derudover havde jeg jo valgt at starte helt forfra efter Forsvaret, og derfor var mit CV også delt i to med en militær og en civil del. Forsvaret og CBS er to meget forskellige størrelser, og derfor var det svært for mig at vide, hvordan jeg skulle kombinere de to sider af mit CV på en meningsfuld måde.

Rebekka Mønster, soldaterveteran

To sider blev til ét CV

Heldigvis hørte Rebekka om VELKOMMEN HJEM, hvor soldaterveteraner kan få hjælp og professionel sparring til at bygge bro mellem dem selv og deres militære kvalifikationer til det civile erhvervsliv.    

– Jeg hørte om VELKOMMEN HJEM gennem mine venner fra Forsvaret, som selv har været igennem forløbet, og de kunne virkelig anbefale det. VELKOMMEN HJEM blev da også for mig en kæmpe hjælp i jobsøgningsprocessen, fortæller Rebekka.

En vigtig del af forløbet i VELKOMMEN HJEM, er det partnerskab, som soldaterveteranerne bliver tilbudt med en af foreningens fantastiske mentorer. Rebekkas mentor blev Bettina Kyhl-Hansen der til daglig er Head of Sales & Business development for Cognizant i Danmark.

– VELKOMMEN HJEM introducerede mig for Bettina og sammen igangsatte vi et vi et mentorskab baseret på gensidig forventningsafstemning

– Bettina hjalp mig med at forbinde to sider af mit CV ved at hjælpe mig med at oversætte kompetencer og arbejdserfaring fra min tid i Forsvaret til noget, som kan bruges i en virksomhed. Bettina hjalp mig også med at få øje på værdien af de kompetencer, som jeg havde med som person samt fra min tid i Forsvaret, men ikke selv havde tænkt over som værende kompetencer der kunne og skulle bringes i spil. Det hjalp til at give både mit CV og min selvtillid et gevaldigt løft, som virkelig hjalp mig i min jobsøgning, fortæller Rebekka.

Bettina Kyhl-Hansen, mentor

Ambitiøs på sin mentées egne

Rebekka Mønster havde med egne ord ”virkelig frygtet” jobsøgningsprocessen og usikkerheden om, hvornår hun ville finde et job. Men hun oplevede, at støtten fra VELKOMMEN HJEM og tilstedeværelsen og sparringen fra mentor Bettina var en uvurderlig støtte, der både gav ro og selvtillid i jobsøgningsprocessen.

– Jeg har været rigtig glad for Bettina som mentor, og det var fedt at mærke, at hun var ambitiøs på mine vegne, og at hun syntes, at min profil var spændende. Hun hjalp mig med at kortlægge muligheder i privatsektoren, som jeg ikke selv havde fået øje på. Hun støttede mig også i at skrive skarpe ansøgninger, hvor mine kompetencer kom meget stærkere frem og hun hjælp mig til at lægge beskedenheden på hylden. Det gav mig også mod på at række ud og aftale kaffemøder, og være meget mere opsøgende, fordi jeg følte mig mere sikker i, hvad jeg kunne tilbyde en mulig arbejdsgiver. Kaffemøderne var også rigtig god øvelse, som jeg kunne trække på til jobsamtalerne, siger Rebekka.

Var helt klar, da drømmejobbet dukkede op

Da jobsamtalen til drømmejobbet i ATP blev en realitet, oplevede Rebekka også sin mentor som en stor støtte, fordi Bettina med sin erfaring med rekruttering havde hjulpet Rebekka med at blive ”klædt ordentligt på”, så hun kunne parkere sin nervøsitet og bringe sine kompetencer selvsikkert i fokus under møderne.

– Til samtalen snakkede jeg langt mere om mine kompetencer og erfaringer fra Forsvaret end min uddannelse fra CBS, og de syntes, at min baggrund fra Forsvaret var rigtig spændende. Det eneste, jeg ikke havde forberedt mig på til jobsamtalen, var at blive takket for min tjeneste, og det kom virkelig bag på mig. Jeg endte med at få jobbet, og jeg startede som ESG-analytiker i ATP i august. I stillingen skal jeg arbejde med blandt andet ESG-asset management i illikvide investeringer og dialog og aktivt ejerskab med ATPs porteføljevirksomheder, hvor jeg kan virkelig trække på kompetencer fra CBS såvel som fra Forsvaret, slutter en glad soldaterveteran.

Den korte historie om Rebekka Mønster

Rebekka Mønster startede i Forsvaret direkte efter sin studentereksamen i 2010. Hun blev uddannet sprogofficer i Pashto (afghansk) i perioden 2010-2012, og herefter udsendt som tolk og kulturrådgiver for Task Force 7 til Helmand i Afghanistan i 2013. Her arbejde hun primært som lead for enhedens ti lokal tolke, samt med undervisning af det afghanske politi, og med at forbedre integreringen af kvinder ind i den afghanske politienhed. Hun forlod Forsvaret i 2013, og blev optaget på CBS, hvorfra hun har en bachelor og kandidat i International Business and Politics med en underspecialisering i bæredygtig business.