Udvidede radius fra en halv til en hel time i transporttid – og landede et job, der rækker helt ud i rummet.

Udgivet d. 29. september 2021 af Velkommen Hjem

Da veteran Simon Olsen for 15 år siden troppede op til session, havde han ingen planer om en fremtid i militæret … tværtimod. Men han trak nummer 11 – og det blev faktisk starten på en stærk Forsvarskarriere med indtil flere udsendelser. Først en årrække senere, da Simon havde stiftet familie, besluttede han at skifte til en civil karriere. Han fik hjælp til jobsøgningen af VELKOMMEN HJEM og Flemming Schou Breum fra Ørsted, der er foreningens femdobbelte mester i mentoring. For at få flere jobmuligheder, udvidede de jobsøgeområdet. Det virkede! Simon skal nu starte hos Terma som Space Electronics Engineer.

– Jeg forlod Forsvaret, fordi jeg ikke ville udsendes igen efter, at jeg havde fået familie, og startede på universitetet i 2016. I sommer blev jeg færdiguddannet som civilingeniør indenfor effektelektronik. Jeg kontaktede VELKOMMEN HJEM allerede imens, jeg var i gang med specialet og snart skulle forlade de trygge forhold ved universitet. Det ramte mig pludselig, at jeg snart skulle til at have en arbejdsgiver på den anden side af hegnet, og jeg fandt det virkelig svært at sætte ord på, hvad jeg kunne. Hvad er det for nogle kompetencer jeg kan bringe i spil efter 10 år i Forsvaret kombineret med det, jeg havde lært på universitetet? Og vil det overhovedet være brugbare på den anden side, når jeg nu har uddannet mig til civilingeniør? Der kom en masse tvivl på én selv, og jeg følte det som en ret skræmmende overgang, fortæller Simon og tilføjer:

– Jeg var også udfordret på det faktum, at jeg altid har synes at ledelse var spændende og faktisk var i tvivl, om jeg skulle søge stillinger som teknisk leder eller som specialist. Forud for min start på universitetet havde jeg været holdchef for et cykelhold og tænkte faktisk, at jeg ville uddanne mig som ingeniør for netop at have en faglig retning, hvor jeg kunne blive noget indenfor ledelse efter uddannelsen. Men jeg var også blevet dybt interesseret i det faglige aspekt igennem de 5 år og var virkelig i tvivl, om jeg var klar til at slippe den ingeniørmæssige del allerede. Tilsammen betød det, at jeg i starten af jobsøgningsprocessen søgte flere forskellige typer stillinger. Min tvivl blev ikke bedre af, at jeg til den første jobsamtale som specialist, faktisk blev afvist på det grundlag, at de synes min profil var for ledelsestung og de søgte rendyrkede specialister.

Simon Olsen, veteran

Trygt at vide, at man ikke er alene 

Simon hørte om VELKOMMEN HJEM gennem en ven, som havde været igennem et forløb med Flemming Schou Breum, som tilfældigvis også blev den mentor, som Simon fik, da han startede i foreningen. Simons forløb startede i form af et intensivt to dages kickoff, med en tætpakket læringskurve. 

– Det var godt at høre oplæg på kickoff fra andre folk, der havde været igennem forløbet og nu stod på den anden side og var glade for det. Man kunne relatere til deres tanker og udfordringer, og det gav da en form for ro at høre fra tidligere deltagere. I det hele taget har VELKOMMEN HJEM hjulpet mig med at blive klar over, at jeg faktisk har utrolig mange kompetencer, der kan bruges på den anden side. Jeg blev bevidst om mine kompetencer, og fik ligeledes hjælp til at kunne udtrykke dem mundtligt og skriftligt, hvilket gjorde en kæmpe forskel, forklarer Simon. 

Ikke mere curling – veteranerne er jo stærke individer

Det er efter afsluttet kickoff, at veteranen får tilknyttet en af foreningens dygtige og engagerede mentorer, som de efterfølgende seks måneder skal guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen. Simon blev matchet med mentor Flemming Schou Breum, der er Project Director i Offshore Logistics hos Ørsted. Han har tidligere været mentor for ikke færre end fire andre veteraner i VELKOMMEN HJEM. Det har også udviklet mentoren lidt …

– Der er mange ting som går igen, men alligevel er hvert forløb forskelligt. Kendetegnede for alle er dog det benarbejde, som består i at få sat et godt CV op og få skrevet ansøgninger, som matcher de stillinger, som mentée har i kikkerten. 

I løbet af min tid som mentor er jeg nok blevet mere direkte. I starten var jeg lidt mere ’nursende’ og sørgede for at booke møder og følge op. Nu fortæller jeg mentée, at det er noget, jeg forventer af hende/ham. De er stærke individer og vant til, at der bliver stillet krav, så her er der blevet skruet lidt op for charmen, forklarer Flemming Schou Breum med et smil.

Det er lidt af en floskel, men jeg mener virkelig, at jeg ønsker at give noget tilbage til de folk som har givet os/Danmark så meget af deres liv. Soldaterne, vi hjælper i VELKOMMEN HJEM, har brugt en stor del af deres liv på at beskytte os i vores civile jobs, så jeg finder det rigtigt, at vi hjælper dem videre i deres liv, når de har taget en beslutning om, at det er det de ønsker.

Mentor Flemming Schou Breum

Flemming Schou Breum, mentor

Altid klar med et spark i røven

Når foreningen matcher en veteran med en mentor, sker det i forhold til kompetencer og faglige interesser for på den måde at sikre det bedst mulige udbytte for begge parter. Det virkede også efter hensigten denne gang. Simon har i hvert fald været mere end tilfreds med sin mentor – også med de skub han har fået, når jobsøgningen indimellem gik lidt trægt. 

– Flemming har fra starten været utrolig engageret og altid klar til at hjælpe med råd, gennemlæsning af CV/ansøgninger eller et spark i røven, når det kom til at tage kontakt til virksomheder eller folk i netværket, siger Simon og fortsætter:

– Der, hvor Flemming har hjulpet mig mest, har været i forhold til at være en sparringspartner for mine tanker omkring retningen på min jobsøgning. Det har både været i forhold til, om det gav mest mening at søge noget med ledelse eller som specialist. Det var faktisk efter vores sidste møde i Aarhus, hvor jeg kom frem til, at jeg ville fokusere på at søge specialist. Det var der, hvor min motivation var størst, og der stadig er så mange faglige områder, jeg gerne vil udvikle mig indenfor. Så det føltes rigtigt at fokusere jobsøgningen i den retning. Derudover har Flemming været efter mig i forhold til at tage kontakt til firmaer. Det har helt klart været min udfordring, at jeg ikke føler mig tryg ved at ringe og ”mase” mig på hos folk og sælge mig selv. Specielt i starten var jeg meget tilbageholdende i forhold til at tage telefonisk kontakt og lave opfølgningsopkald på mails. Det er dog blevet markant bedre efter, at jeg kom igennem flere kaffemøder og telefonopkald. 

Igennem VELKOMMEN HJEM har jeg lært rigtig mange praktiske ting i form af at tilrettelægge CV/ansøgning, at opbygge netværk og om hvordan man skal tilgå en jobsamtale. Det vigtigste for mig er dog den personlige rejse, da man bliver nødt til at grave ned i, hvad man har lært igennem 10 år i Forsvaret og virkelig konkretisere det. Ligeledes at få styr på, hvad det egentlig er, man gerne vil i sit fremtidige job, og hvilke parametre vil man så måske slække på for at få det.

Veteran Simon Olsen

Hold hovedet koldt og motivationen oppe

I et mentorsamarbejde kommer man som regel ret tæt på hinanden, og det er for mange mentorer netop det, der gør processen så givende. Mentor giver også en god del af sig selv i et forløb – og nogle gange er det netop det, der gør udslaget for, at mentée skifter fokus og derefter lander det gode, civile job. 

– Simon har vindende væsen og er supergod at snakke med. Vi har fundet en fælles interesse i cykling og vi bruger ofte tid på at snakke om cykling, og de erfaringer vi har med det. Det er fedt at dele fælles interesse, siger Flemming Schou Breum. Han forklarer videre om selve forløbet med Simon: 

– Processen har været rigtig god. Simon har synes, at det har taget lang tid, men jeg synes det er gået fint og relativt hurtigt. Jeg har forsøgt at hjælpe Simon med at holde hovedet koldt og motivationen oppe. At søge stillinger hen over sommeren er ikke nemt, og det er frustrerende, når man rigtig gerne vil have et job og bringe sine kompetencer i spil. Jeg har sagt til Simon, at han skal have tålmodighed og ikke blive slået ud af de manglende jobopslag. Simon er heldigvis en vedholdende mand og var villig til at tage det lange seje træk, som har resulteret i et megafedt job – jeg er næsten misundelig …, siger Flemming Schou Breum, og tilføjer:

– Jeg tror, at vores vigtigste snak var, da vi efter nogle måneder, drøftede afstand til job contra fritid. Jeg fortalte Simon, at jeg igennem en årrække kørte meget langt til og fra arbejde, men at glæden ved arbejdet til fulde opvejede transporttiden. Efter vores snak prøvede vi at udvide radius fra en halv til en hel time i transporttid – og det åbnede en mængde nye, relevante stillinger, som Simon kunne tage fat i. Jeg føler, at den snak hjalp Simon til at genoverveje, hvad han ville, og han fik skabt fornyet fokus videre i processen. Det er min fornemmelse, at det hjælper at bringe egne erfaringer, gode og dårlige, i spil da det kan hjælpe med at afmystificere den civile verden, siger Flemming Schou Breum.

Udvidede søgezonen og så skete der noget …

På baggrund af Flemmings Schou Breums erfaringer gik Simon i gang med at kigge på mulige job udenfor hans umiddelbare søgezone. Og så åbnede der sig ganske rigtigt en mængde nye, relevante muligheder.

– Jeg måtte erkende, at der simpelthen ikke var nok job i Aalborg og omegn, så jeg udvidede min jobsøgning til Aarhus og endte med at tage kontakt til Terma, da jeg i et tidligere projekt i 2018 havde et samarbejde med dem. Jeg tog fat i kontakten fra dengang og blev vist videre til hans chef, som jeg havde snak med over telefonen omkring en stilling, de ville slå op. Jeg sendte ansøgningen dagen efter og to samtaler senere, resulterede det i, at de ansatte mig som Space Electronics Engineer. Efter en god oplæringsperiode skal jeg på sigt være med til at designe strømforsyninger til satellitter. Det bliver ikke mere ultimativt end at designe elektronik, som skal sendes ud i rummet, så jeg glæder mig virkelig til at starte hos Terma, slutter Simon Olsen.

Den korte soldaterhistorie om veteran Simon Olsen

  • 2006 Værnepligtig ved Aalborg Kaserner. 
  • 2006 HRU i Aalborg som transportkonstabel 
  • 2007 Udsendt til Afghanistan på hold 4. 
  • 2008 Tog uddannelsen til panseringeniør i Skive.
  • 2009 Udsendt til Afghanistan på hold 7. 
  • 2010 Overkonstabel i transportkompagniet ved Aalborg Kaserner
  • 2010 Overkonstabel gruppefører i HBU ved Aalborg Kaserner 
  • 2011 Uddannet sergent og senere hen gruppefører i HBU ved Aalborg Kaserner 
  • 2013 Uddannet oversergent og næstkommanderende i en deling i HBU ved Aalborg Kaserner.
  • 2016 Startede på Aalborg Universitet
  • 2021 Færdiguddannet civilingeniør indenfor effektelektronik.

Privat

Simon Olsen er opvokset i Aalborg med sin forældre, en storebror og en storesøster.

Under sin sidste udsendelse mødte han sin nuværende kone Maria, da han var hjemme på leave, hvilket også blev en af grundene til, at Simon Olsen valgte at søge tilbage til Aalborg og finde en roligere hverdag. De har sammen sønnen Valdemar. 

I sin fritid beskæftiger Simon Olsen sig ofte med forskellige frivillige projekter – både som formand i bestyrelsen i sønnens børnehave og som holdchef for ultracykelryttere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA