Livet er lidt som fodbold! Det er ikke altid, man lærer mest, mens der spilles… det gør man først, når man ser kampen igen.

Udgivet d. 7. august 2020 af Velkommen Hjem

Det mener, Jakob Riis, CEO i Falck, der netop har afsluttet endnu et mentorforløb i VELKOMMEN HJEM med veteran Kasper Overgaard. Begge giver de udtryk for stor glæde over samarbejdet og gensidigt udbytte af samtalerne, der i øvrigt sendte soldaten i en overraskende civil retning. Læs historien om et kort, men super effektivt, afklarende mentorforløb.

– Jeg er rigtig glad for min tid i Forsvaret og ikke mindst den personlige udvikling, der er unik fra Forsvaret. Men jeg har også altid kunnet mærke en nysgerrighed på, om jeg mon kunne bruge mit liv på noget andet, der også var spændende, forklarer Kasper Overgaard og fortsætter:  

– Planen var, at jeg blot skulle aftjene min værnepligt tilbage i 2006 som 20-årig. 

Nu 14 år efter står jeg med et CV fuld af militær uddannelse og erfaring – der tæller alt fra en udsendelse til Irak med hæren, nationale opgaver ved minørtjenesten og efterfølgende internationale opgaver som officer i søværnet.

Fik bedre forståelse af arbejdsmarkedet

Kasper Overgaard kontaktede VELKOMMEN HJEM for at høre, om de kunne hjælpe en veteran, der var afklaret med, at der skulle ske noget nyt – men ikke hvad. Det var foreningen med på og Kasper kom med i et forløb, som starter med to dages kickoff, hvor de nye deltagere møder tidligere deltagere samt relevante erhvervsfolk, herunder mentorer og andre fra foreningen. 

– Kickoff var først og fremmest et vigtigt afsæt, der på en god måde tvang mig til at blive konkret på værdier og kompetencer. Derudover gav kickoff en god forståelse for, hvad det er for et arbejdsmarked, en soldat kan forvente at skulle møde, fortæller Kasper, og tilføjer generelt om sit forløb i foreningen:

– VELKOMMEN HJEM har vigtigst af alt gjort det klart, at jobsøgningen og fremtiden skal tage udgangspunkt i mig selv og de værdier, jeg kan se mig selv være en del. Det tror jeg er afgørende for at lande på den rigtige hylde efter Forsvaret både på kort og lang sigt.  

Kasper Overgaard, veteran

Lærte at tænke ud af boksen

Som et fast led i et forløb bliver veteranen matchet med en mentor. Kasper blev matchet med en af foreningens yderst engagerede og kompetente mentorer, Jakob Riis, der er CEO i Falck.  

Det blev et ”match made in heaven”, mener begge parter. Om sin mentor siger Kasper:

– Jakob Riis har været en stor hjælp og inspiration på mange punkter, men på især to punkter har vores snakke flyttet mig. Det første var min alt for ydmyg tilgang til, hvordan mine militære kompetencer kunne bringes i spil fremadrettet. Og det andet var at tænke ud af boksen i forhold til at klarlægge ønsker, værdier og muligheder, ikke mindst i en verden, der pludselig blev vendt på hovedet på grund af Corona-krisen, fortæller Kasper.

Livet er lidt som fodbold …

Jakob Riis har gennem en årrække været engageret i VELKOMMEN HJEM og har tidligere hjulpet en veteran videre i et civilt drømmejob. Trods et generelt travlt arbejdsliv har han valgt igen en gang at stille op som mentor – også denne gang fik han selv udbytte af forløbet. 

– Jeg er stolt af de soldater, vi sender ud i verden på vigtige missioner, så jeg synes, at det mindste, jeg kan gøre, er at række en hånd ud, når ønsket om et skift til en civil karriere er der, siger Jakob Riis og fortæller videre: 

– Det er i det hele taget meget berigende at få lov til at komme helt tæt på et andet menneskes tanker om arbejdsliv, drømme, interesser og prioriteter. Og jeg får mindst lige så meget ud af forløbene, som mine soldater. Gennem samtalerne med Kasper har jeg genoplevet den tvivl, jeg havde for mange år siden, og det gør mig klogere på, hvem jeg er i dag. Med et arbejdsliv, hvor beslutningerne skal falde i hastigt tempo, så er der ikke altid plads til nok selvrefleksion – det får jeg gode anledninger til gennem mine mentorforløb. For mig er livet lidt som fodbold – det er ikke altid man lærer mest, mens der spilles, men når man ser kampen igen bagefter. Og mine snakke med Kasper giver ofte anledning til tanker om mine tidlige ”kampe”.

Hvad gør man, hvis command aim er uklar?

Kaspers forklaringer til Jakob Riis om opgaverne til søs, og måden Kasper tænker om et orlogsfartøj, opgaven, holdet og performance, har givet mentoren et klart billede af, at Kasper har en fantastisk reference, som mange virksomheder og organisationer kan få glæde af. 

– Men det kræver selvfølgelig, at kompetencerne kan oversættes og komme rigtigt i spil. Og heri ligger den klassiske udfordring, siger Jacob Riis og tilføjer: 

Jakob Riis, mentor

– For hvordan finder man ud af, at kompetencerne passer godt ind, når en civil organisation stadig er ukendt terræn? Og hvad gør man, når man i sit første job møder et mere mudret billede og utilstrækkelig performance omkring sig – har man så modet til at påpege, at ’command aim’ er uklart og står i vejen for succes?

Et partnerskab på samme frekvens

Som det ofte er, så bliver mentor også beriget undervejs i et forløb af sin mentée. For Jakob Riis blev samtalerne endnu mere inspirerende, fordi han konkret selv stod i en situation, der krævede en del refleksion. 

– Kaspers forklaringer omkring processerne på skibet, og den tydelighed hvormed der arbejdes med roller, ansvar og mål, inspirerende. Og da det kom midt i en tid med turbulens i mit eget arbejde i Falck grundet Corona, har det givet god inspiration, siger han og tilføjer om det gode partnerskab: 

– Ligesom det var med Nicolai, min første mentee, er den bedste oplevelse næsten fornemmelsen af at forstå hinanden. At få etableret den ”forbindelse” er som at ramme samme radiofrekvens. Så flyder samtalerne, og de bliver samtidig rigtig produktive, siger Jakob Riis, og slutter: 

– Det har været en lidt utraditionel proces, som er forløbet meget hurtigere, end vi begge regnede med. Faktisk så hurtigt, at vi begge var lidt ærgerlige over, at samarbejdet ikke krævede flere af de tunge samtaler… men det må siges at være det bedste problem, man kan have som mentor og mentee.

Historien ender lykkeligt

Kaspers forløb i VELKOMMEN HJEM er det, man kan kalde yderst vellykket. Efter kun fire måneders forløb fik Kasper drejet blikket i en retning, han ikke tidligere havde haft overvejelser om. 

 – Jeg stod pludselig med en afklaring om, at en Masteruddannelse i International Sikkerhed og Folkeret var det rigtige for mig. Således fik jeg travlt med at ansøge om optagelse, hvilket lykkedes, og det vil stille mig stærkere på længere sigt. Det havde jeg i foråret ikke tænkt som en mulighed, men jeg har en god mavefornemmelse for mit valg og de muligheder, det giver, lyder det afslutningsvis fra Kasper.