Ude er de helte, men hjemme er døren til erhvervslivet ofte lukket!

Udgivet d. 1. september 2017 af Velkommen Hjem

Vi hylder de danske veteraner som helte, når de befinder sig i verdens brændpunkter, men når de er hjemme igen, bliver de ofte mødt af lukkede døre til erhvervslivet. Mange oplever, at der ikke ligefrem er rift om de hjemvendte soldater på det civile arbejdsmarked. Måske fordi deres kompetencer ikke ligner normale civile kompetencer? Utroligt mange soldaterveteraner, der hyldes for at sætte livet på spil i kampen for den vestlige verdens værdier, finder det meget svært blot at blive invitereret ind til en jobsamtale. Mange veteraner henvender sig til VELKOMMEN HJEM, hvor de blandt andet får hjælp af udvalgte mentorer til at oversætte deres kompetencer til civilt sprog. Og så sker der heldigvis noget!

Nicky Thyboe er krigsveteran. Det er historien om en engang ung mand, der efter 10 år som semi-professionel cykelrytter i Spanien, valgte at forfølge sin drengedrøm om at arbejde som soldat og få en udsendelse. Han uddannede sig til konstabel og var med på det første hold, som Danmark sendte til Helmand provinsen i Afghanistan. Her sloges han i fem uger med Taleban i Musa Qala. Men det afskrækkede ikke Nicky Thyboe.

_DSC0104-Modifier

Da jeg kom hjem til Danmark igen efter Afghanistan, tog jeg først uddannelsen som sergent og efter kort tid kom jeg på Hærens Officersskole. Herefter arbejdede jeg som officer i en del år. Da Danmark oprettede en ny mission i Kabul, efter man havde trukket sig ud af Helmand-provinsen, blev jeg fører for den del, som stod for alt, der omhandlede transport og beskyttelse af dem som vejledte afghanerne, fortæller Nicky Thyboe.

Efter sidste udsendelse til Afghanistan, begyndte han dog at tvivle på, at Forsvaret var det sted, han ønskede at ende sin arbejdskarriere. Med flere militære uddannelser og masser af erfaringer i bagagen, begyndte Nicky Thyboe rejsen mod en civil arbejdsplads.

Jeg brændte ikke længere på samme måde for at blive udsendt som tidligere.

Og når man har det på den måde, kan man ikke være i forsvaret. De ansøgninger, jeg sendte ud til stillinger, som jeg selv mente, jeg passede til, fik jeg blankt afslag på. Det var virkeligt svært at få foden indenfor og bare komme til en samtale. Desuden er der rigtig mange stillinger, der ikke bliver slået op eller bliver besat internt, påpeger Nicky Thyboe.

Tilbage til trygheden i hæren

Igennem sit private netværk blev Nicky Thyboe tilbudt et arbejde i en møbelvirksomhed.

Uden at tænke for meget over det, tog jeg imod det jobtilbud. I bagklogskabens klare lys kan jeg se, at det ikke var et godt match. Det gik for stærkt, og jeg tænkte mig ikke ordentlig om, inden skiftet. Så efter 6 måneder i jobbet, hvor jeg prøvede at finde mig til rette uden held, valgte jeg at vende tilbage til det, som jeg følte tryghed ved – og som jeg ved, at jeg er god til – mit arbejde som officer i Forsvaret, fortæller Nicky Thyboe.

Det ændrede dog ikke ved det faktum, at Nicky Thyboe fortsat ønskede at få en civil karriere. Derfor læste han i samme periode en HD i Organisation og Ledelse for at øge sine kompetencer og muligheder på det civile arbejdsmarked. Men han vidste samtidig, at der skulle mere til, hvis han ville brænde igennem med sine militære kompetencer i sin jobsøgning.

På baggrund af de oplevelser, jeg havde med at sende ansøgninger ud og få afslag, var jeg nødt til at tænke i andre baner, hvis det skulle lykkedes mig at finde det rigtige job. Jeg så, at VELKOMMEN HJEM var en mulighed for bedre at lande i det civile, fortæller veteranen.

Militære kompetencer sagt på en anden måde

Nicky Thyboe meldte sig til forløbet i VELKOMMEN HJEM for hjemvendte soldaterveteraner. Her bliver soldaterveteranerne støttet i en god og realistisk overgang fra det militære til det civile arbejdsmarked. Det sker gennem et ca. 6 måneder langt forløb, hvor fokus er på at afdække veteranens kompetencer og matche dem med en mentor fra en privat virksomhed.

VELKOMMEN HJEM har været helt fantastisk fra start af. Her er der virkelig nogle mennesker, der brænder for at hjælpe veteraner, som har ressourcerne og evnerne, men lige mangler det sidste for at komme rigtigt ud af Forsvaret. Uden VELKOMMEN HJEM havde jeg slet ikke kunne forklare mine militære kompetencer, som jeg kan i dag. Nu har jeg for første gang fået oversat mine militære kompetencer og resultater til noget, som civile kan forstå. Jeg har også fået lavet et CV, som kan bruges civilt. Hvis jeg sammenligner med første gang, jeg forsøgte at finde et civilt arbejde, og nu, så er der en verden til forskel, siger Nicky Thyboe.

Engagementet hos mentoren er altafgørende

En afgørende vigtig del af forløbet i VELKOMMEN HJEM er mentorordningen. Her bliver udvalgte mentorer fra det civile erhvervsliv og veteraner matchet i forhold til kompetencer og faglige interesser med henblik på at sikre det bedste udbytte for alle parter.

De to kick-off dage, som forløbet starter med, er super konstruktive. Der er et koncentreret fokus på, hvad du kan, hvilken personlighed du har, og hvordan du kan forklare det i et civilt sprog, som kan være med til at hjælpe din søgning efter et civilt arbejde. Men jeg tror, at det vigtigste ved de første to dage, er de tanker, der bliver gjort for at matche dig med den rigtige mentor i forhold til deltagernes ønsker om job og branche, fortæller Nicky Thyboe.

Endelig en åben dør

Nicky Thyboe fik Mette Louise Kaagaard, Executive Vice President i KMD, som mentor. Det skulle vise sig at være et godt match, også set fra mentors side;

Det hele har været en god og positiv oplevelse. Jeg synes introduktionen til programmet og til min kandidat var rigtig godt forberedt. Så det første møde blev godt. Jeg var så heldig at møde en meget talentfuld kandidat i Nicky. Derfor skyndte jeg mig også at få ham om bord hos os i KMD, efter han var helt afklaret med, at det var en god vej. Desuden har jeg oplevet, at mit netværk har budt rigtig godt ind og accepteret møder mv. Der er jo en del andre tidligere forsvarsfolk i erhvervslivet fandt jeg ud af, fortæller Mette Louise Kaagaard.

Mette Louise Kaagaard, mentor i VELKOMMEN HJEM

Den positive oplevelse går begge veje, fortæller Nicky Thyboe;

 Mette Louise Kaagaard har fra start af udfordret mig på en super konstruktiv måde. Det første møde, vi havde, tror jeg, at hun virkelig havde forberedt grundigt, idet hun selv forklarede mig, hvad jeg havde udrettet i de forskellige stillinger, jeg havde haft og hvad et tilsvarende job i det civile ville være. Hun åbnede op for nogle mulige arbejdsområder, som jeg ikke selv havde tænkt over, og som jeg nu sagtens kan se passer perfekt til mig. Jeg gik fra det første møde med min mentor med helt nye ideer om, hvad jeg kunne søge af job. Senere brugte hun også sit netværk til at skaffe mig til flere samtaler, fortæller Nicky Thyboe.

Min mentor har været altafgørende for, at jeg har fået et job. Jeg har jo fået et job i den virksomhed, som hun er direktør i.

What’s in it for mentor?

Der er indlysende fordele for en soldaterveteran i mentorordningen i VELKOMMEN HJEM. Men hvad med mentor? Hvorfor vælge at bruge tid og energi på krigsveteraner.

 Jeg vil gerne arbejde med ting, der giver mening, og jeg synes, at det giver mening at række hånden ud til nogen, der sætter sig selv på spil og passer på Danmark, fortæller Mette Louise Kaagard.

Jeg har oplevet, at forsvaret er sin egen uddannelsesinstitution, og at der reelt ikke er nogen oversættelse mellem en uddannelse i forsvaret og en ’almindelig’ uddannelse. Derfor er der noget detektivarbejde i at oversætte og finde vejen frem. Jeg har så også oplevet, og det er desværre ikke overraskende, at mange virksomheder ikke tør ansætte kandidater med en ’skæv’ profil. Der gås efter det sikre valg. Det oplever mange veluddannede udlændinge, der kommer til DK også. Og det er spild af talent. Der er så meget mere end den formelle kompetenceprofil, der skal på plads for at lykkes, siger Mette Louise Kaagaard.

 

Repræsenterer du en virksomhed, som også vil gøre en forskel for de dygtige, hjemvendte soldaterveteraner, så kontakt meget gerne Helene Tølbøll Djursø i VELKOMMEN HJEM på 22 11 22 07 eller info@velkommenhjem.net