Søgte et holdbart karriereskift gennem et job med uddannelse

Udgivet d. 22. november 2023 af Velkommen Hjem

Hvad gør man efter 19 år i Forsvaret, når lysten til nye udfordringer melder sig, men man ikke ved særligt meget om de civile karrieremuligheder? Også denne veteran valgte at kontakte VELKOMMEN HJEM, og selv om han ønsker at være anonym, så vil han meget gerne fortælle sin historie, der ikke mindst handler om mentor Tine Moe Svendsen fra DSB, og hendes uforlignelige hjælp som sparringspartner og karriererådgiver. Efter utallige mislykkedes jobsøgninger var veteranen så frustreret, at han overvejede at droppe at søge flere job og i stedet gå fuld tid på videreuddannelse. Det frarådede Tine Moe Svendsen med henvisning til, at et CV uden huller er attraktivt for de fleste arbejdsgivere. Det råd blev afgørende for, at veteranen nu er landet i en stilling med et uddannelsesforløb på 2 år der fører frem til ønskejobbet som Strategisk Indkøber.

Tine Moe Svendsen er HR-direktør i DSB og har valgt også at gøre brug af sine kompetencer som mentor i VELKOMMEN HJEM, fordi hun ønsker at gøre en forskel for veteraner, der har gjort en forskel for Danmark. 

– Man kan gøre en stor forskel ved at investere lidt af sin tid og sine erfaringer, og jeg valgte at sige ja tak til at være mentor for denne veteran, fordi der med det samme var et godt match mellem os og en god dialog, forklarer Tine Moe Svendsen og tilføjer:

– Han havde søgt mange stillinger, og havde haft svært ved at komme i spil. Der var et CV, der kunne arbejdes med – ligesom en god dialog om, hvilken retning jobsøgningen skulle tage, siger Tine Moe Svendsen, der fra starten var positiv i forhold til sin mentees muligheder på det civile arbejdsmarked:

– Generelt synes jeg, at erhvervslivet har brug for mange af de kompetencer, man tilegner sig i Forsvaret. Evnen til at samarbejde om en fælles sag samtidig med, at man har respekt for den retning, der er sat. Særligt lederkompetencer har jeg været nysgerrig på. Det kræver noget at få følgeskab, og evnen til at skabe det, er det ikke alle, der har. 

Der er mange fordele ved at uddanne sig i – og arbejde for Forsvaret. De vigtigste ting for mig har været at få en bredspektret erfaring med ledelse og undervisning fra en ung alder. Personligt har jeg i Forsvaret virkelig lært at tage ansvar for min egen samt andres læring og udvikling. Jeg har også fået venskaber for livet! 

Anonym veteran og mentee hos Tine Moe Svendsen

Jo bedre forberedt, jo bedre rådgivning

Lige fra start oplevede Tine Moe Svendsen, at hendes mentee var sporet helt ind på forløbet, og at han havde masser af kvalifikationer og den helt rigtige indstilling.

– Han er målrettet, struktureret og meget produktiv. Han vil meget gerne både lytte og lære. Han har et meget højt engagement og er afbalanceret og imødekommende. Og så var han meget bevidst om, hvad han ville have ud af sparringen, og havde forberedt sig grundigt til hvert møde, Derfor fik han også en drøftelse af de ting, som var vigtige for ham, særligt i forhold til gennemgangen af CV og håndtering af ansøgninger i forhold til at stille spørgsmål til jobbet m.v., fortæller Tine Moe Svendsen.

Tine Moe Svendsen, mentor

Undgå huller i dit CV

Oplevelsen af præcis og skarp sparring er den samme fra veteranens side, der roser sin mentor for at være både professionel, skarp og venlig. 

– Mit forhold til Tine har været helt optimalt fra min synsvinkel! Det er især CV og ansøgninger, jeg har haft gavn af at få ”screenet” af hende. Det er også klart det, der har gjort den største praktiske forskel for min jobsøgning. Jeg har nu generelt haft stor gavn af vores samtaler med flere almene råd og vejledning om karrieretræk, fortæller veteranen og giver et eksempel på et afgørende godt råd:  

– Efter at have søgt mange forskellige jobs uden held, var jeg svært frustreret og spurgte hende, om det var en bedre ide at sige op og gå fuld tid på videreuddannelse. Prompte sagde hun, at jeg skulle lade være med det, og forklarede, at mit bedste kort var manglende huller i CV´et, og at jeg ved at træffe sådan en beslutning ville nedsætte min attraktivitet for de fleste arbejdsgivere.

Jeg er og har været utroligt taknemmelig for samarbejdet med Tine! Hun har givet mig en masse med hver eneste gang, vi har mødtes. Særligt er det hendes professionelle fremtræden, jeg har haft stor gavn af at opleve. Hun er kontant og direkte, meget saglig og skarp i vendingen samtidig med, at hun er imødekommende og venlig.

Mentorordningen er helt vildt givende. Det er individuel sparring med en, der virkelig ved, hvad der kræves civilt og igennem samtaler hjælper med at sætte realistiske og reelle mål for et karriereskift. 

Anonym veteran og mentee hos Tine Moe Svendsen

Et job med chance for holdbarhed

For Tine Moe Svendsen er det bedste ved hele denne historie, at veteranen en dag kunne skrive til hende, at han havde fået det job, han ønskede sig. Og veteranen er enig – også fordi jobbet både rummer dygtiggørelse og dermed en direkte vej til et holdbart karriereskift.

– Jeg har valgt at gå efter en stilling, hvor jeg får mere uddannelse – og jeg tror, at det derfor er og bliver ved med at være et holdbart karriereskift. Jeg er blevet ”Strategisk indkøbstrainee” i Fors A/S. Det er et uddannelsesforløb på 2 år, der forhåbentligt ender ud med en stilling som Strategisk Indkøber, fortæller den tilfredse veteran, der klart anbefaler VELKOMMEN HJEM overfor andre veteraner i samme situation som ham selv: 

– Det, at få adgang til et forum med andre i samme situation, med samme baggrund, som samtidig faciliterer reel uddannelse og vejledning med knivskarpe erhvervsfolk er en fantastisk mulighed! Det kan ikke betale sig at lade være, hvis man går og drømmer om at skifte spor, men mangler en civil forståelse for karrieremuligheder. Tak for hjælpen til jer alle i VELKOMMEN HJEM, slutter han. 

Velkommen Hjem har bidraget med at skabe en professionel ramme for kollegial sparring med andre i samme situation, samtidig med en systematisk og anvendelig tilgang til oplysning om forskellige civile karrieremuligheder. Jeg har fået en bedre forståelse for en virksomhedsattraktiv struktur på CV og jobmuligheder. 

Anonym veteran og mentee hos Tine Moe Svendsen