Rygraden var knækket, selvtilliden lå i kælderen og drømmen virkede umulig at opnå…

Udgivet d. 10. juli 2020 af Velkommen Hjem

Veteran Kasper Jensen havde ikke megen tro på fremtiden, da han kontaktede VELKOMMEN HJEM. Men med hjælp fra en af foreningens dygtige mentorer, Kjeld Brogaard, Regionsdirektør i Falck Ambulance DK, lykkes det faktisk veteranen at få flere jobsamtaler under Corona-krisen end før nedlukningen. En af samtalerne førte til drømmejobbet hos Region Nordjylland som medico-tekniker. Læs historien om at savne det røde reglement, om vejen fra 6 års aktiv tjeneste i forsvaret og to udsendelser til Afghanistan, samt ophold i Nepal og Zambia til ingenting i Danmark og om, hvordan Kasper beskriver som dannelsesrejsen i VKH, fik alt til at falde på plads til sidst. 

Kasper Jensen stoppede i Forsvaret, fordi han ønskede at forfølge sin drøm om at være med til at skabe det bedste grundlag for sundhedspersonale og patienter i deres behandling. 

– Mine udsendelser bød på mange udfordringer – særligt i forhold til behandling af patienter. På de afsides patruljer, er man begrænset af sin rygsæk, og jeg tog til tider mig selv i at tænke at det kunne være dejligt, hvis vi havde XX udstyr eller noget udstyr, som kunne XX. Jeg legede videre med de tanker efter min sidste udsendelse og da Forsvaret ikke var ment som en karrierevej for mig på den lange bane, så valgte jeg at bruge min CU og stoppe i Forsvaret og startede i stedet på Sundhedsteknologi-uddannelse, fortæller Kasper Jensen. 

Efter 4. semester på universitetet, fik Kasper muligheden for at tage en ”udsendelse” med en nødhjælpsorganisation som støttede i forhold til det tekniske på hospitaler. Han slog til, fordi det gav ham mulighed for at få noget praktisk erfaring.

– Jeg brugte min sommerferie i Tanzania, og da sommeren var gået, var jeg blevet så bidt af at reparere medicoudstyr, at jeg valgte at tage et års orlov fra studiet og søge lignende jobs på egen hånd. Dette lykkes mig at få flere ansættelser i både Zambia og Nepal og efter 10 måneder stod jeg på dansk jord igen – klar til at læse videre på universitet, fortæller han og tilføjer:

– Desværre gik det sidste år på bacheloren ikke som planlagt, da to ærgerlige diagnoser tog pusten fuldstændig fra mig, og jeg måtte til sidst opgive at fortsætte mit studie. Jeg opgav ikke drømmen om medicoudstyr, og efter en tænkepause valgte jeg at læse videre, denne gang på et studie. som var mere generel elektronik. Jeg var knap startet, førend jeg blev ramt af endnu en diagnose, som krævede en stor livsstilsændring, og det var med nød og næppe, at jeg kravlede over målstregen og fik mit uddannelsesbevis.

Kasper Jensen, soldaterveteran

Fik forkert job og mistede troen på det hele

Der var nu gået 6 år fra Kasper Jensen havde forladt Forsvaret, men drømmen om at arbejde med medicoudstyr var intakt efter end uddannelse, derfor gik han hurtigt videre og fik et job som tekniker i et medicinalfirma. 

– Desværre betød min iver for at komme i gang, og mine ringe evner til jobsamtalen, at det var et dårligt match og jeg blev afskediget inden min prøveperiode var slut. Det slog mig fuldstændigt ud af kurs. Jeg havde kæmpet hårdt for at komme ind i medico-branchen, og nu var jeg blevet jeg smidt ud af den. Rygraden var knækket, selvtilliden lå i kælderen og drømmen virkede umulig at opnå. Jeg vidste ikke, om jeg skulle starte forfra, prøve en anden branche, eller hvad der var op eller ned. Derfor tog jeg kontakt til VELKOMMEN HJEM, hvor jeg var heldig at få en plads til deres seminar. 

Hvem er du? Hvad kan du? Hvad vil du?

Mødet med VELKOMMEN HJEM kom ifølge Kasper på det helt rigtige tidspunkt. Han kom med i et to-dages kickoff. Kickoff blev afgørende for Kasper, fordi det gav ham både troen, håbet og selvtilliden tilbage. Men det blev samtidig også meget tydeligt for ham, at der var meget, han skulle lære. 

– Nederlaget med mit første job gjorde at jeg indså, at jeg havde meget at lære omkring mig selv og hvordan det er at fungere i et civilt arbejde. Kickoff gav mig et boost på selvtilliden. Det var enormt inspirerende at høre dygtige erhvervsfolk fortælle om, hvordan jobmarkedet ser ud, samt at møde veteraner, der som mig havde svært ved at navigere i det civile. Kickoff gav mig det, som skulle til for, at jeg kunne rejse mig og komme videre. Og det gav mig troen tilbage på, at jeg havde noget at tilbyde, fortæller Kasper og fortsætter: 

– Det viste mig også, at jeg havde meget at lære endnu, og til spørgsmålene; Hvem er du, hvad kan du og hvad vil du, løb det koldt ned ad ryggen på mig. Jeg er god til det konkrete, faktuelle og til at holde overblik, men når jeg skal sætte ord på mig selv, og sælge mig selv, så bliver det svært. I Forsvaret var min rolle klar og defineret – jeg var behandler på en ambulance – men nu skulle jeg pludselig til at indtage en ny rolle og sælge den til andre. Det var svært! 

Erfaringer fra udsendelser kan bruges i erhvervslivet

Som et fast led i et forløb, bliver veteranen matchet med en mentor. Kasper blev matchet med en af foreningens dygtige mentorer, Kjeld Brogaard, Regionsdirektør i Ambulance DK. Kjeld Borgaard valgte at melde sig under fanerne som mentor i VELKOMMEN HJEM fordi også han gerne vil støtte og hjælpe dem, som har repræsenteret Danmark i krigszonerne. Samtidig vil han gerne dele sine erfaringer som hjælp til andre.

– Jeg har arbejdet i Falcks ambulancetjeneste i næsten 40 år og mødt mange mennesker på min vej, som blot skal have et lille skub for at komme videre i livet. Den erfaring i at hjælpe mennesker, jeg har opbygget gennem livet, vil jeg gerne dele med andre, forklarer Kjeld Brogaard. 

Det er desuden mentorens klare opfattelse, at veteranerne har meget at byde ind med i en civil erhvervsmæssig sammenhæng. Han fremhæver især veteranernes erfaringer og evne til samarbejde. 

– Vi har brug for personer med livserfaring, der også kender vigtigheden omkring gensidig afhængighed. De, der har været udsendt, har opbygget nogle kompetencer som sagtens kan bruges i deres arbejdsliv efterfølgende. De er blandt andet trænet i at træffe beslutninger, og de har lært sig selv at kende i stressede situationer. Udsendelsen er en del af deres livserfaring, som de bringer med sig resten af livet – det er en del af deres historie, forklarer Kjeld Brogaard. 

Kjeld Brogaard, mentor

Fastlåst i en ”soldater-profil”

Helt konkret har Kjeld Brogaard koncentreret sit arbejde som mentor for Kasper omkring at forbedre hans CV og styrke ham til nye jobsamtaler. 

– Vi har brugt tid på CV, ansøgning og ikke mindst selve jobsamtalen. Vi har drøftet samtalen set fra virksomhedens side, hvor det handler om at møde en ansøger, som er forberedt og hudløs ærlig.

Om jeg har gjort en forskel, skal jeg ikke bedømme men jeg tror dog på at vores samtaler har gjort Kasper bevist om nogle helt basale værktøjer, der kan bane vejen for en karriere efter Forsvaret. Tiden i Forsvaret er en vigtig periode i livet, og det skal indgå i processen med at finde et arbejdsliv efterfølgende, men det må ikke fylde for meget og dermed måske skræmme en kommende arbejdsgiver. Emnet skal absolut ikke skjules, men det skal indgå på samme niveau som resten af det, den enkelte veteran indeholder, siger Kjeld Brogaard. 

Det er Kasper enig i og forklarer, at han selv har følt sig meget fastlåst i sin soldaterprofil, indtil mødet med VELKOMMEN HJEM og mentor. 

– Kjeld har fået mig til at se ud over dette, og tænke over, hvordan det kan bruges i andre scenarier. Det har givet mig en ny tilgang og syn på mig selv og mit arbejde. Forsvaret giver dig mange gode kompetencer og færdigheder, og jeg fastholder mange mine værdier og kompetencer fra Forsvaret, men det har været en øjen-åbner at spejle mig selv i samtalerne med Kjeld, fortæller Kasper.

Forløbet var som en dannelsesrejse

Spørger man Kasper om mentorforløbet har gjort en forskel, er han ikke et sekund i tvivl. Tværtimod. 

– Jeg kan bedst beskrive mit forløb hos VELKOMMEN HJEM og samarbejdet med min mentor som en modningsproces – en form for dannelsesrejse, mener Kasper, og forklarer:  

– Kjeld har været utrolig lyttende og empatisk hele vejen igennem. Hans spørgsmål og synspunkter var skarpe og vi havde nogle gode og ærlige samtaler omkring min situation. Jeg synes, at han var god til at fornemme, hvem jeg var, og hvor det trykkede. Jeg tror, han så noget i mig, som jeg ikke selv så, og han arbejdede ud fra det. Mine samtaler med Kjeld var utrolig givende! Kjeld kom med en række punkter og værdier, som han syntes var vigtige til både samtalen og som medarbejder, og det tog jeg med mig. Det gav mig en tryghed i min jobsøgning, særligt da Corona-krisen lukkede arbejdsplads efter arbejdsplads, for jeg vidste, at jeg stadig havde muligheden for at bevæge mig tættere på et job med hans sparring, og han var hurtig til at vende tilbage, når jeg havde brug for ham. Jeg følte mig mere selvsikker i mine jobsøgning og samtaler, da Kjelds punkter gjorde, at jeg havde noget konkret at arbejde ud fra. Og med Kjelds råd og vejledning i baghovedet lykkes det mig at få flere samtaler under Corona-tiden, end jeg havde haft før nedlukningen. 

Savnede af finde svar i ”det røde reglement”

En af de vigtige ting, som mentor lærte sin mentée, var at indsnævre hans jobsøgning. Det skete blandt andet igennem en proces, hvor blandt Kasper skulle skære sit CV ind til benet. En øvelse, der medfører mere end blot en kortere levnedsbeskrivelse.

– Kjeld bad mig om, allerede til første møde, og som virkelig var en udfordring for mig, var at skrive mit CV ned til en side. Dette betød, at nu havde jeg begrænset plads til at overveje, hvad det var, som jeg ville fremhæve ved mig og sælge mig selv på. Det tvang mig til at blive mere konkret omkring mig selv og vælge mine ord omhyggeligt. Det var en stor udfordring, og det tog mig lang tid førend jeg havde noget brugbart, fortæller Kasper. 

– VELKOMMEN HJEM og mentor forløbet har bygget en bro mellem mig og den civile verden som jeg ville ønske jeg havde allerede fra første dag jeg trådte ud af Forsvaret. Som veteran har man en stor værktøjskasse, og kan klare mange og forskelligartede opgaver, vi er i sandhed robuste og omstillingsparate som mange af de stillingsopslag jeg har søgt kræver, men det er, til tider, svært at vide, hvornår man skal bore eller hamre. I Forsvaret kan vi slå op i det røde reglement, men det eksistere ikke på samme måde i det civile, og det kan godt være en udfordring at forstå, siger Kasper. 

Tak! I har gjort en verden til forskel

Igennem VELKOMMEN HJEM og mentor Kjeld Borgaard har Kasper lært, hvordan han bedst skal beskrive sig selv og hvordan det skal formuleres, så det giver mening i en civil kontekst. Og han har lært at aflæse og forstå, hvilke spilleregler, der gælder i den civile verden. 

– Det er i sandhed et ukendt terræn for mig, og jeg har aldrig overvejet eller sat ord på, at jeg mødte til tiden, eller at jeg kom forberedt. Men pludselig var det et punkt til en jobsamtale. Hvad siger man udover ja til spørgsmålet, om man er en stabil medarbejder? Jeg har aldrig set mig selv i andet lys, og derfor ikke tænkt over det, for jeg er jo soldat, forklarer han.  

I dag er Kasper Jensen ansat hos Region Nordjylland som medico-tekniker og det er hans drømmejob! 

– Jeg føler mig hjemme i jobbet som forener det kliniske med det tekniske arbejde, og jeg føler, at alle de kompetencer og uddannelser, som jeg fik i Forsvaret, samt min civile uddannelse, alle kommer i spil. Det er et job, som samler alle trådene fra mit tidligere virke og forener dem, siger han og afslutter med en stor tak: 

– Jeg kan ikke takke alle de folk, som er med i VELKOMMEN HJEM og særligt min mentor Kjeld nok! Den forståelse og samtidig det kærlige los bagi, som det var at deltage i forløbet og lave de opgaver som fulgte med, gjorde, at jeg begyndte at tænke anderledes og fik sat tingene i perspektiv. Det har udvidet min værktøjskasse enormt. Også det at blive mødt med den store støtte, der hvor jeg var, det har gjort en verden til forskel. Tak! 

Den korte historie om veteran Kasper Jensen

I 2007, da Kasper Jensen var 19 år, startede han i Forsvaret som konstabelelev på Bornholm. Efter han allerførste førstehjælps-lektion i militæret var han solgt. Derfor søgte han til Sanitetskompagniet på Hvorup Kaserne, og kom herefter i HRUen og blev uddannet som behandler på en ambulance.

Kasper Jensen har været udsendt på ISAF 7 og 11, hvor han primært har fungeret som behandler på patruljer, og har desuden været på traumestuen i Price, og hjulpet til på en klinik for lokale i samme lejr.

Han kom tilbage til Danmark i 2011 og blev førstehjælpsinstruktør, og deltog i at uddanne de kommende ambulancegrupper, som skulle udsendes. Kasper Jensen arbejdede som instruktør i knap to år herefter. I 2013 valgte han at forlade Forsvaret og startede i stedet på Sundhedsteknologi-uddannelse på CU. I 2015 fik han tilbud om at tage til Tanzania med en nødhjælpsorganisation, som støttede i forhold til det tekniske på hospitaler. I forlængelse af udsendelsen tog Kasper Jensen et års orlov fra studiet og arbejdede herefter både i Zambia og Nepal. Han kom hjem fra afrika/nepal i 2016 hvorefter han genoptog hans bachelor. Han stoppede på sundhedsteknologi i 2017 og startede som it teknologi i efteråret 2017 og blev færdig i 2019.