”Opgave før glæde” – er det ikke en indstilling, der giver veteraner et forspring på arbejdsmarkedet!

Udgivet d. 9. oktober 2020 af Velkommen Hjem

”En medfødt gave, som alle veteraner kommer med, er deres grundlæggende indstilling om opgave før glæde. Det giver dem et forspring i forhold til almindelige medarbejdere og kan inspirere kollegaer til at gå den ekstra kilometer for at komme i mål. Det skal vores samfund nyde godt af! At hjælpe veteraner med ”at lære civil” er en win-win, fordi det gavner både veteranen og samfundet”. Sådan siger Senior Compliance Manager i Demant, Peter Hougaard Mikkelsen – og tilføjer et tredje win, at han selv får enormt meget ud af at bidrage til dette formål som mentor i VELKOMMEN HJEM. Sidst har han hjulpet soldaterveteran David K. Rønhøj videre i ønskestilling som driftsleder i My Home Møbler. Mentoren var, som han selv beskriver det; ”…”blown away backwards” af det engagement, hans mentée trådte ind ad døren med”. 

Efter mere end 13 år i Forsvaret, 2 udsendelser, en frisk logistikuddannelse i bagagen, kombineret med talrige overvejelser om at forlade Forsvaret, besluttede David K. Rønhøj sig for endelig at kigge nærmere på sine muligheder.

– Jeg har flere gange overvejet, om jeg skulle blive i den trygge verden med jobsikkerhed, eller om jeg skulle hoppe ud i det civile, så jeg igen kunne udvikle mig, fordi jeg følte, at jeg var gået i stå. Men man hører tit, hvordan de fleste job bliver besat igennem netværk, og det var medvirkende årsag til, at jeg var nervøs. På det tidspunkt havde jeg ikke et særligt stort netværk på det civile arbejdsmarked inden for logistik, som var det, jeg ville arbejde med. Mit netværk er i dag stadig ikke det største, men det er bedre og dybere, end før jeg startede i VELKOMMEN HJEM, fortæller David.

David K. Rønhøj, veteran

Blev mentalt forberedt på at trække i en civil skjorte

– Der var mange udfordringer ved at skulle forlade Forsvaret. I starten var alene det at stå på egne ben svært. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle starte, eller hvordan jeg skulle udfærdige og skrive en ansøgning eller et CV på en måde, så jeg blev valgt ud blandt de andre ansøgere. Men jeg er også ordblind, hvilket jeg var nervøs for, hvordan en civil arbejdsgiver ville tage. Om det måske ligefrem ville betyde, at jeg blev fravalgt. Det har jeg så fundet ud af efterfølgende, ikke er tilfældet, siger David. 

Rundt på gulvet efter kickoff – på den gode måde

David kontaktede foreningen og kom med i et forløb, der som regel starter med to dages kickoff, hvor de nye deltagere møder tidligere deltagere samt relevante erhvervsfolk, herunder mentorer og andre fra foreningen. 

– Kickoff var for mig en begyndelse, hvor jeg så småt kunne se mig selv på en ny måde, og hvor jeg for alvor begyndte at se mod det civile arbejdsmarked. Jeg prøvede at forstå, hvad det er, de civile virksomheder kigger efter, når de søger nye medarbejdere. Da jeg kom hjem igen efter kickoff, var jeg helt færdig. Det hele kørte rundt i mit hoved med CV’er, personlige mål, networking og spørgsmål som; hvad skal jeg have med fra Forsvaret, og hvad kan det bruges til. Men det virkede også at blive gjort opmærksom på, at der var så mange nye ting at overveje, siger David.

Fik hjælp til at få dårlig samvittighed

Normalt bliver veteranerne kort efter kickoff matchet med en mentor. Men David havde lige brug for en time-out for at fokusere på praktikplads på hans uddannelse ved hjælp af Semler og ikke mindst Frants Petersen Logistics Manager. Da han vendte tilbage til forløbet, blev han matchet op med en af foreningen dygtige mentorer, Peter Hougaard Mikkelsen, der til daglig er Senior Compliance Manager i Demant.

Peter Hougaard Mikkelsen, mentor

 ”Danmark kører med en model, hvor de indkalder danske unge mænd til hæren, giver dem en uddannelse og muligheden for at få en masse gode erfaringer både i erhvervsøjemed og personligt. Det eneste, de mangler, er at lære at tale ”civil”. Så snart de har styr på det, kan deres erfaring komme alle omkring dem til gode.”

Peter Hougaard Mikkelsen, Senior Compliance Manager i Demant

– Peter har hjulpet mig til UG, og jeg har været utroligt glad for ham! Jeg har flyttet mig langt med hans hjælp. Hans fremgangsmåde passer utroligt godt til mig og mit temperament. Han har hjulpet mig med at finde ud af, hvilken typer af stillinger, som passer til mine kompetencer. Men også hvordan man skal læse et stillingsopslag, finde nøgleord fra jobbeskrivelsen og bruge dem sammensat med ens egne kompetencer i CV’et, så ansøgningen bliver mere interessant for virksomheden. Jeg har kunnet bruge Peter til at gennemlæse mine ansøgninger og CV’er, og efterfølgende er han kommet med forslag til, hvordan de kunne forbedres, fortæller David og fortsætter listen af gode oplevelser med sin mentor:  

– Peter prøvede at gribe ud i sit netværk for at skaffe mig en jobsamtale. Men desværre i disse tider var det ikke muligt for ham. Derudover hjalp han mig med at få dårlig samvittighed, da jeg faldt lidt af på den i foråret. Det skyldtes, at jeg sad og skrev hovedopgave til min afsluttende eksamen, så mit overskud til også at skrive ansøgninger var i en månedstid ikke rigtig tilstede. Men den dårlige samvittighed gjorde, at lige så snart jeg fik overskuddet tilbage, så startede jeg med at søge job igen. 

Veteran med både differentiale og tværspær koblet på

Mentor Peter Hougaard Mikkelsen fremhæver netop dette ”drive” hos David som en af de ting, der har fået ham så godt i mål. 

– David er (set med civile briller) en helt unik karakter, der har ”koblet både differentiale og tværspær på bilen” for at komme igennem mudderet og hen til målet. Så selv om det blev hårdt at færdiggøre en civil uddannelse, løse jobsituationen i Forsvaret og skulle kæmpe med at lære ”civil” og skrive jobansøgninger, så tog han fat med krum hals og arbejdede benhårdt og målrettet på at løse opgaverne i prioriteret rækkefølge, fortæller Peter Hougaard Mikkelsen.

Struktur. Jobsøgning. Selvindsigt og træning. 

Omkring sit mentorskab for David fremhæver Peter Hougaard Mikkelsen især tre elementer, han oplever, har gjort en forskel: Struktur, Jobsøgning, Selvindsigt og træning.

– Struktur! Sammen har vi fået visualiseret en klar sti mod målet og nedbrudt de enkelte opgaver til håndterbare leverancer. Formålet var at lave en model, hvor David og familie var økonomisk sikret, fik fokuseret på færdiggørelse af uddannelse med topkarakterer og fik lavet et civilt ansøgningsspor, forklarer Peter Hougaard Mikkelsen og forsætter:

– Jobsøgning. Første del var at lave en oversigt over ønskede jobområder. Derefter lavede vi en nedbrydning i civile jobtitler, vi skulle fokusere på til at starte med. Tredje element var en del sparring på jobansøgningerne, og det er min opfattelse, at David hurtigt fik øjnene op for, hvordan man kunne nedbryde en jobannonce og bruge terminologien i både LinkedIn, CV og jobansøgning.

– Selvindsigt og træning. Vi fik HR til at hjælpe med en personlighedstest. Denne gav fin indsigt og andre ord på, hvordan en virksomhed ville se Davids profil. David var oprindeligt ordblind, men har arbejdet benhårdt på, at det ikke skulle stå i vejen. Han har besejret det og står i dag med både en civil uddannelse på akademiniveau og læse/skrive færdigheder over norm. Dette blev trukket frem som en særdeles positivt kendetegnende egenskab ved David. Inden sin sidste jobsamtale blev David kastet ud i et rollespil mellem en coach, der agerede ansættende chef og David som ansøger. De fik diskuteret sprog og han blev udfordret på ”de svære” spørgsmål som løn, barsel osv. Øvelsen gjorde det nemmere at svare hurtigt og uden tøven i den rigtige samtale, fortæller Peter Hougaard Mikkelsen, og konkluderer.

– Processen har været enormt spændende og ret dynamisk. Jeg er ”blown away backwards” af det engagement David trådte ind af døren med! Det var en fornøjelse, at vi begge brugte hinandens tid respektfuldt.

Gode råd fra Peter Hougard Mikkelsen om jobsøgning

  • Sørg for at bruge den nødvendige tid på at lave CV, ansøgning og LinkedIn profilen, så de 100% afspejler, at du har kompetencerne og personligheden til at klare dette job. 
  • Husk, at du igennem din ansøgning skal fortælle, hvad virksomheden får (opfyldt deres behov OG 10% ekstra), når de ansætter dig. Lidt kækt sagt – så fjern ordet ”jeg” og ”mig” fra ansøgningen.

Søgte et job, men fik et andet bedre

David søgte, som mange andre veteraner, et civilt job i en historisk svær tid med lockdown og massefyringer på grund af Corona-krisen. Man kan ikke lade være at spørge, hvordan han fastholdt motivationen i den svære tid.

– Det gjorde jeg jo egentlig ikke hele tiden, men det var den dårlige samvittighed, jeg fik, da jeg ikke følte, at jeg bidragede med det, som vi havde aftalt. Og så havde jeg jo et brændende ønske om at komme ud i nyt job med nye spændende udfordringer, hvor jeg igen ville udvikle mig. Og jeg er nået længere, end jeg havde regnet med jeg ville. Jeg har flyttet mig mentalt langt, og jeg føler, at jeg har det bedste udgangspunkt, man kan ønske sig for at starte nyt job. Jeg er faktisk startet i en stilling, som jeg troede, at jeg først skulle have senere i min karriere. Da jeg søgte stillingen som supply chain assistent, blev jeg under jobsamtale tilbudt at komme i betragtning til stillingen som driftsleder for et 7.000 kvadratmeter stort centrallager i stedet for, siger David og opsummerer:

– Det betyder, at jeg her, et år efter kickoff og efter et halvt år med Peter som mentor, starter som driftsleder for et nyt centrallager i Slagelse for My Home Møbler! Så hvis du spørger mig, hvordan har VELKOMMEN HJEM har bidraget med til min rejse, så er det næsten nemmere at spørge, hvad foreningen ikke har bidraget med! Men meget kort sagt har VELKOMMEN HJEM gjort mig i stand til at omformulere mine militære kompetencer til noget, som en civil arbejdsgiver kan forstå. Ligesom jeg blev forberedt mentalt på at lægge min uniform på hylden og tage en civil skjorte på. Jeg vil gerne rose Peter for hans tid og hans engagement. Jeg er beæret over, at en anden person, som man intet forudgående kendskab har til, vil bruge sin tid på at hjælpe mig videre i mit liv. Jeg vil også rose ham for, hvor dygtig han var til at hjælpe mig lige der, hvor jeg var! Han og resten af holdet bag VELKOMMEN HJEM har gjort en stor forskel for mig, slutter David Rønhøj.

Den korte historie om David Knygsand Rønhøj

David Knygsand Rønhøj startede som værnepligtligt i august 2007 ved JDR og tog med 2/II JDR til Kosovo på hold 19 som vognkommadorer på en PMV. Han blev kort forinden missionen ansat på en K-35 og den trak ham videre til Livgarden efter Kosovo. Her startede David Knygsand Rønhøj i 2009. Ved 1/I LG blev han IKK-skytte og tog med på ISAF hold 10 til Afghanistan i samme funktion. Godt hjemme igen fik han en ny stilling som forsyningshjælper i 2/III LG (HBU), hvor han blev i de følgende fem år. Undervejs tog han Logistik- og Lageroperatør-uddannelsen ved TEC i Hvidovre.

David K. Rønhøj, veteran