Enhver veteran fortjener at have en som Frank i sit liv  

Udgivet d. 5. januar 2024 af Velkommen Hjem

En mentor kan gøre en verden til forskel for sin mentee, som tilfældet var for veteran Nicolai Nordal. Han er netop startet i sit nye job som Crew & Traffic Controller i Maersk Air Cargo A/S efter 7 år i Forsvaret og 2 udsendelser. I et forløb i VELKOMMEN HJEM fik han Frank Steen Mahler fra Novo Nordisk som mentor – og det perfekte match førte til både job og venskab: 

Vi har samme humor, energiniveau og så minder vi generelt bare meget om hinanden. Jeg har lært utroligt meget af Frank og jeg fandt hurtigt ud af, at hans historie og drømme minder meget om mine egne. Det har været en kæmpe inspiration for mig. Jeg ser i dag Frank som en slags storebror, jeg kan gå til med alt, hvad jeg kunne have på hjertet – og ikke mindst som en ven for livet”. 

Her kan du læse historien om endnu et stærkt mentorskab i VELKOMMEN HJEM, der ikke alene førte til et godt job, men også til et nyt venskab.

Veteran Nicolai Nordal valgte at stoppe i Forsvaret, da hans kæreste ventede deres første barn. Han syntes ikke længere, at han kunne forsvare at være væk op til 150 dage om året, syntes han. 

– Jeg ønskede at være mere sammen med venner og familie og ikke mindst min kæreste, da man i årenes løb er gået glip af utrolig meget. Jeg ønskede også at være så meget hjemme som mulig for at være der for min kommende søn, da jeg ikke selv havde en far, der var der for mig i opvæksten.En af mine bekymringer var også, at jeg var begyndt at få udslet på kroppen, når jeg var på arbejde og til sidst ville det bare ikke forsvinde. I dag ved jeg, at det var stress, jeg havde fået – og det var den måde min krop fortalte mig at nok var nok.Mit dårlige humør og udslæt forsvandt, da jeg havde haft sidste dag og stod på en strand i udlandet og ikke havde alle de bekymringer længere, fortæller Nicolai.

Veteran Nicolai Nordal & mentor Frank Steen Mahler

Det kunne ikke have været bedre

Nicolai havde hørt godt om VELKOMMEN HJEM og den hjælp, man som veteran kan få til overgangen fra Forsvar til civil, og under sin sidste udsendelse med FRONTEX kontaktede han derfor foreningen. Nicolai kom med i et forløb, der starter med to dages kickoff og herefter blev han matchet med en af foreningens dedikerede mentorer, Frank Steen Mahler, der er Team Leader hos Novo Nordisk.

De to introdage gav mig et kæmpe skub. De gode oplæg og fantastiske værktøjer, man fik med der, var guld værd og en stor kilde til inspiration. Men det mest afgørende var den mentor, som jeg blev sat op med. Jeg kan ikke takke nok for den forbindelse, jeg har fået med Frank, siger Nicolai, og uddyber:

– Det er ikke det, han ikke har hjulpet mig med. Vi afstemte fra første møde, hvad vi forventede af hinanden, og det gjorde det nemt for begge parter. Frank gav mig optimisme, når man ikke lige fik svar på sin ansøgning nr. 80 og satte mig op med en masse gode menneske, som jeg også lærte en masse af – ikke mindst alene i kraft af at høre deres historier. Vores forhold var fra start fantastisk! Jeg tror ikke, at VELKOMMEN HJEM kunne have lavet et bedre match. Vi har samme humor, energiniveau og så minder vi generelt bare meget om hinanden som mennesker. Jeg har lært utroligt meget af Frank på trods af hans afsindigt travle kalender. Jeg fandt hurtigt ud af, at hans historie og drømme mindede meget om de tanker og drømme, jeg selv gik med, og det har været en kæmpe inspiration for mig. Jeg ser i dag Frank som en slags storebror, jeg kan gå til med alt, hvad jeg kunne have på hjertet og ikke mindst som en ven for livet. Jeg tror ikke, at jeg tør rose ham mere. Jeg ved, at det jeg allerede har skrevet, vil stige ham til hovedet, siger Nicolai med et smil og tilføjer: 

– Men jeg håber virkelig, at han ville forblive mentor i foreningen i mange år, da enhver veteran fortjener at have en mand som Frank i sit liv.  

Det har gjort en kæmpe forskel at have Frank som mentor. Jeg var på ingen måde landet i den gode stilling, som jeg sidder i hos Mærsk i dag uden Frank, alle hos VELKOMMEN HJEM og min kæreste, som har læst utallige ansøgninger igennem for mig.

Veteran Nicolai Nordal

Et voldsomt spring ud i det uvisse

Frank Steen Mahler har valgt at være mentor i VELKOMMEN HJEM fordi han grundlæggende ønsker at hjælpe. Og samtidig kender han også selv de udfordringer, der er forbundet med at tage et stort spring fra et trygt sted med faste rammer til noget ukendt.

– Det betyder rigtig meget for mig at gøre en forskel for andre mennesker, og da jeg hørte om VELKOMMEN HJEM-initiativet, var jeg ikke i tvivl om, at jeg var nødt til at være en del af det. Jeg har selv en baggrund i politiet og har oplevet det voldsomme spring, det er, når man lægger sin mangeårige identitet på hylden for at springe ud i det uvisse, forklarer Frank Steen Mahler, der tydeligt kan se de udfordringer, som veteranerne står overfor, når de skifter fra militærets kendte verden til den civile:

– Det er et andet sprog, og barrieren virker større, fordi det kan være svært at forstå, hvad man egentlig laver i de virksomheder og de afdelinger, som jobopslagene beskriver. Derfor kan det virke enormt skræmmende at turde tro på, at man kan mestre en stilling, som man måske ikke engang forstår.

Mega likeable veteran

Matchet med veteran Nicolai Nordal oplever Frank Steen Mahler også som rigtig godt set af VELKOMMEN HJEM.

– Da Nicolai ringede til mig allerførste gang, var det en helt fantastisk følelse, for vi svingede fra dag 1. Han var sjov og behagelig at snakke med, og han vidste fra start, at han havde truffet den rigtige beslutning i forhold til at forlade Forsvaret. Det blev starten på et godt samarbejde og en masse gode snakke undervejs, forklarer Frank Steen Mahler og fortsætter: 

–  Nicolai er mega likeable. Han har en eller anden gnist i øjet og energi, som er helt uovertruffen. Han er samtidig et enormt velovervejet og reflekterende menneske, ligesom han har nogle utrolige talegaver. Derudover er Nicolai virkelig vedholdende og ikke bange for at tage chancer. Det, sammenholdt med hans kække indstilling, gør ham utrolig sjov og behagelig at arbejde sammen med.

Veteraner har handlekraft, de kan samarbejde, de er gode til risikovurderinger og er både ordentlige og loyale.

Mentor Frank Steen Mahler

Ufattelig målrettet og hårdtarbejdende 

Nicolai Nordal kommer med en række kvalifikationer og erfaringer fra Forsvaret, som Frank Steen Mahler tror, har givet ham en fordel i jobsøgningsprocessen.   

– Nicolais erfaring med ledelse som sergent samt hans undervisningserfaring, og så naturligvis hans erfaring fra missioner, siger mentoren, der er overrasket over, hvor engageret hans mentee har været gennem hele forløbet: 

– Jeg er meget overrasket over Nicolais dedikation til det her. Han har fra start været ufattelig målrettet og har arbejdet stenhårdt. Jeg tror mest af alt, at jeg har hjulpet Nicolai med at finde svarene inde i ham selv. Jeg har hjulpet ham med at oversætte og forstå det corporate-sprog og oversætte det til de kompetencer og erfaringer, som han havde med sig. Og så har jeg hjulpet med at åbne hans øjne for, hvilke veje han kunne gå – der er masser af muligheder. Det blev en meget lang og sej proces, hvor Nicolai holdt hovedet koldt, og scorede et fedt job. Stærkt arbejde, Nicolai, slutter Frank Steen Mahler.  

Forsvaret former dig som menneske

Selv om Nicolai nu er landet rigtig godt i en ønskestilling hos Mærsk, og har valgt at forlade Forsvaret, så ser han tilbage på soldatertiden med taknemmelighed i forhold til den udvikling, han har gennemgået og de erfaringer og kvalifikationer, som han har fået med derfra. 

– Jeg havde ikke været den person, jeg er i dag uden min tid i Forsvaret. Jeg har fået en masse med i bagagen, som jeg nu ser, hvor brugbart er i den civile verden. Jeg er meget taknemmelig for den ledelseserfaring, jeg har fået mig i Forsvaret, og jeg tror bestemt ikke, at jeg ville have være den samme leder, hvis jeg ikke havde min baggrund derfra, slutter Nicolai.

Den korte soldaterhistorie om veteran Nicolai Nordal

  • 2016 Jeg kom ved en fejl i Forsvaret, da jeg til en fødselsdag med BM IVER, får drukket mig fuld og lovet det – og efter et par uger, starter jeg værnepligt. Siden dag har jeg på intet tidspunkt fortrudt min tid i Søværnet. Jeg startede på kampinformationsskolen, hvor jeg kom på Esbern Snare.
  • 2020 Sergentskole i starten af året, og da jeg havde færdiggjort skolen, blev jeg ansat på Iver Huitfeldt, hvor jeg var, indtil jeg så stoppede 31. dec. 2022.

 

UDSENDELSER

  • 2017 Carrier strike group 1 + SNMG 1 – GANGE 2.
  • 2020 SNMG 1
  • 2021 Udsendelse til EMASOH til Hormuzstrædet
  • 2022 Udsendelse med FRONTEX til Polen?

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.