Op med hagen og frem med brystet … DU KAN ALT!

Udgivet d. 3. marts 2020 af Velkommen Hjem

Hvis man spørger veteran Michael Oldschool, der har syv udsendelser i bagagen, hvad han har lært af at deltage i VELKOMMEN HJEMs forløb, svarer han: ”Vær nysgerrig og stil krav… ikke kun til dig selv, men også dine omgivelser.  Sæt nye mål, men sigt højt. Du bliver måske skuffet, men hvis du sigter lavt, vil du måske ærgre dig. Så op med hagen og frem med brystet. Og vær ikke bange for at “ gå et niveau ned”. Husk, du kan stadigvæk lære en masse. DU KAN ALT!!!!!” 

Den indstilling skaffede ham et job som Operations Officer i Danske Bank afdelingen Anti Money Laundry (AML).

Michael Oldschool er uddannet efterretningsspecialist. Han har været udsendt ikke færre end syv gange til henholdsvis Balkan, Irak, Afghanistan og Kurdistan. Han startede i Forsvaret, da han var 18 år – for 31 år siden. Og han er netop blevet der så længe, fordi han har været glad – men de senere år har han følt, at han ikke kunne vokse videre indenfor Forsvarets rammer. Pludselig en dag stod det klart for ham, at han ville noget andet. 

 – Min tid i Forsvaret ser jeg tilbage på som den bedste tid i mit liv. Rigtig mange oplevelser og endnu flere nære venskaber. Indtil for 6-7 år siden var jeg overbevist om, at jeg skulle være der, indtil jeg skulle pensioneres. Men en dag, for nogle måneder siden, følte jeg en stor trang til at vende hjem og optage et “normalt” familieliv med min hustru og prøve mine kræfter ude i det civile.

En udfordring, som soldaten ikke kunne skyde sig ud af!

Den første tid efter, at Michael Oldschool havde taget beslutningen og var rejst fra Forsvaret, var han lidt på gyngende grund. Efter så mange år i Forsvaret, så mange udsendelser – kan man for alvor tale om, at det var en ny verden, som Michael skulle indtage og finde sin egen vej i. Om lige præcis den situation siger han selv: 

– Nu skulle jeg så for alvor prøve kræfter med den civile verden. Her dukkede spørgsmålet op; Hvad kan jeg egentlig? De kompetencer, jeg har med fra Forsvaret, hvordan kan jeg konvertere dem til den civile verden og hvordan passer jeg ind? Ja, jeg er dygtig til at tale med mennesker og er udadvendt, og selvfølgelig har jeg kompetencer med i rygsækken. Skal jeg arbejde med HR eller være postbud, eller noget helt andet… Hvis jeg selv kan vælge, skal det være noget med stor kontaktflade, indhentning og analyse af oplysninger samt efterforskning. Det var en udfordring, jeg ikke kunne skyde mig ud af!!!, fortæller Michael. 

Michael Oldschool, veteran

Så lyset på kick-off

Han hørte kort tid efter om VELKOMMEN HJEM gennem en kammerat i Forsvaret, og kom hurtigt med i et forløb. Herefter skete der en masse gode ting, men i første omgang fik Michael Oldschool – sammen med en masse andre soldaterveteraner – både hjælp til afklaring og opklaring på kick-off, der afholdes i starten af hvert nyt forløb.

– VELKOMMEN HJEM var med til at give mig en masse selvtillid og også ruste mig til at tage kampen op mod diverse fordomme omkring det at være veteran. Det er også fordomme, som jeg selv har haft. Jeg fik hjælp til at gøre det overskueligt at omskrive mit CV til “civilt” sprog. Overrasende nok, var det faktisk ikke er så svært, når man bare ved, hvordan det skal gøres. Og det blev klart for mig på kick-off i starten af forløbet, hvor det blev anskueliggjort via indlæg fra tidligere deltagere, hvordan vores militære kompetencer sagtens kan sammenlignes med de civile. Vi skal bare forstå og indse det selv!!!! På den måde var foreningen rigtig gode til at få os til at forstå, at militære kompetencer og civile kompetencer er meget forskellige, men samtidig fuldt sammenlignelige… man skal bare “se lyset”, fortæller Michael. 

Veteranernes utroligt stærke personlige kompetencer

Mentorordningen er et vigtigt led i foreningens forløb med at få soldaterveteranerne godt videre i det rette civile job. Foreningen har en lang række dygtige og engagerede erhvervsfolk tilknyttet. Hanne Blume, der er HR direktør i TDC NET, er en af foreningens forrygende mentorer og blev matchet op med Michael Oldschool. Hun forklarer om sin rolle som mentor, at hun også får en masse igen.  

– Det inspirerer mig at tale med veteranerne. Jeg har mødt en del, som alle sammen har deres historier, der har inspireret mig. Jeg kan se, at de har kompetencer, vi kan bruge og som kan bringe diversitet og kompetencer ind, som vi har brug for i erhvervslivet. Og så synes jeg, at vi skylder de mennesker, som har tjent Danmark og det danske folk, at hjælpe dem ind i en civil karriere efter deres militærkarriere, forklarer hun, og tilføjer:

– Jeg brænder generelt for at udvikle folk, at få dem i rette element og bruge dem lige der, hvor de er virkelig gode. Det er min egen passion, og her er det en lidt anderledes udfordring, hvor jeg til gengæld får en masse tilbage. Ikke mindst en anden måde at se tingene på. Veteranerne er skolet på en anden måde, som bidrager med nye vinkler og en diversitet, vi har brug for.

Det er hendes oplevelse, at soldaterveteranerne generelt kan bidrage med en masse til det civile erhvervsliv.

– Det er meget forskellige kompetencer soldaterne bringer. Først og fremmest utroligt stærke personlige kompetencer. Flere har massiv ledererfaring og ofte også international erfaring. Mange er blevet ledere tidligt og har ledet under massivt pres. Jeg har set et gå-på-mod, som er misundelsesværdigt og en evne til at samle teams og finde motivation – også når det er virkelig svært. Jeg har set kompetencer indenfor projektledelse, logistik, datahåndtering – alt muligt.

Specifikt om forholdet til hendes nuværende mentée, Michael, tilføjer hun:

– Jeg har glædet mig til de gange, vi har mødtes. Der har været stor energi, 

og så er det skønt at arbejde med målrettede personer som Michael.

Hanne Blume, mentor

DU skal selv gøre en indsats!

Michael Oldschool oplever også, at forholdet til Hanne Blume har været virkelig godt, og at han igennem hende har fået præcis den sparring og vejledning, som netop han havde brug for. Han fremhæver især mentorens evne til at lytte og forstå. 

– Jeg må sige, at hun er effektiv. Selv om vi ikke har set hinanden så tit, så har jeg altid kunnet ringe eller skrive til hende og få råd og vejledning. Hun forstår at sige de rigtige ting. Ting, som jeg havde brug for at høre. Jeg vil gerne rose Hanne for hendes evne til at lytte og aflæse mig. Til altid at vide, hvor hun skulle sætte ind og stille de kritiske spørgsmål. Jeg har kunnet mærke gennem forløbet, at hun KUN ønsker det bedste for mig og går “all-in” for at få det til at lykkes. Men som Hanne også har sagt til mig undervejs i forløbet; ”Intet er gratis” og DU skal selv gøre en indsats”, forklarer Michael.

Gør det Michael!!!

Efter nogle måneder i mentorforløbet, kunne Michael og Hanne høste belønningen af deres fælles indsats for at få Michael videre i den rette civile stilling. 

– Hanne har især gjort noget for min lyst til at prøve, også selv når jeg ikke lige havde den “rigtige uddannelse”, så har hun altid opfordret mig til at prøve alligevel: ”Gør det Michael!!! Hvad er det værste der kan ske??)” … og vupti, sådan fik jeg det første job, jeg søgte – helt bogstaveligt talt. Jeg har nemlig fået job som Operations Officer i Danske Bank. Jeg skal arbejde i deres Anti Money Laundry (AML) afdeling. Det er et vikariat på 13 måneder med mulighed for fastansættelse. Måske er jeg rent fagligt gået et niveau ned, men det giver mig ny og spændende viden, siger Michael, og siger slutter: 

– Det vigtigste, jeg tager med fra forløbet i VELKOMMEN HJEM er, at jeg som veteran har noget ingen andre har; villigheden og omstillingsparatheden til at gå hele vejen. Det har gjort mig bevidst om mine egne evner – og om, at der er mange mennesker, som ønsker at sige “ tak for indsatsen” til os veteraner.

Takker ikke af endnu

En af dem, der takker Michael Oldschool, er netop mentor Hanne Blume, men hun ønsker ikke helt at takke af endnu i forhold til sin mentée:

–  Vi fortsætter forløbet, og det tror jeg, at vi er enige om, at vi begge kan få glæde af. Et er at få job, noget andet er den transition, der er i at blive ordentligt on-boardet og falde ind i en ny kultur. Der kommer helt sikkert spørgsmål, som vi skal vende i den kommende periode. Det ser jeg frem til, slutter mentoren.

Min historie

Fortalt af Michael Oldschool

– Jeg er uddannet efterretnings specialist (HUMAN INTELLIGENCE og COUNTERINTELLIGENCE), og jeg har været udsendt 7 gange (Balkan, Irak, Afghanistan og Kurdistan.)

I 1988, da jeg var 18 år, valgte jeg frivilligt at aftjene min værnepligt. Jeg søgte til Kamptropperne, Den Kongelige Livgarde. Der var dog ikke plads på dette tidspunkt og da jeg var meget opsat på at blive soldat, blev det til Sjællandske Telegrafregimet, Høvelte, Birkerød. Det var en helt ny verden med ”kæft, trit og retning” og ”De, Dem og Deres”. Jeg havde det godt med disciplinen og havde intet problem med at falde til og indordne mig. Efter endt værnepligt underskrev jeg kontrakt med Forsvaret. Det varede dog kun et par år, før jeg begyndte at blive rastløs – jeg ville være kampsoldat! Det var dog ikke muligt, og jeg opsagde derfor samarbejdet med Forsvaret i 1990, men underskrev en reservekontrakt.
I 1994 blev jeg indkaldt til FN-skole, og erklæret egnet til udsendelse. Januar 1995 blev jeg udsendt med Den Kongelige Livgarde til Kroatien, som en del af FN’s fredsbevarende mission på Balkan. Jeg kom helskindet hjem, uden ar på sjælen. I 2003 ringede Forsvaret til mig igen, og denne gang skulle jeg til Irak som kampsoldat, og det blev starten på min militære karriere. I 2005 stiftede jeg bekendtskab med efterretningsverdenen, og det at arbejde med mennesker på en ny måde. Jeg blev uddannet Human Intelligence operatør og “fandt min hylde”.
I 2007 underskrev jeg en Tjenestemandskontrakt med fastansættelse, indtil jeg fylder 63 år. Det var fantastisk dejligt at føle sig sikker i jobbet og være landet der, hvor jeg så længe havde ønsket at være.
I 2016 blev jeg ansat som Human Intelligence Operatør ved Hærens Efterretningscenter, Varde. Jeg blev tilbudt uddannelsen som Special Agent, Counter Intelligence, med henblik på udsendelse til Irak i 2017. I løbet af denne udsendelse blev jeg kontaktet af KBR I Irak. KBR er et amerikansk firma, som var ansvarlig for driften af den base, jeg befandt mig på. Security Manageren for KBR spurgte, om jeg ville arbejde for dem som Security Coordinator. Han og jeg talte sammen over et par måneder, og jeg underskrev kontrakt med KBR i 2018. jeg fik orlov fra et danske Forsvar i 12 måneder, rejste til Houston og derfra videre derfra til Baghdad, Irak.
Den 1. december 2019 sagde jeg op, fordi jeg følte en stor trang til at vende hjem og optage et “normalt” familieliv med min hustru og prøve mine kræfter ude i det civile.