Læg ydmygheden på hylden

Udgivet d. 15. november 2019 af Velkommen Hjem

Man skal ikke være bange for at fortælle, at man kan noget, for det gør alle andre også, som man konkurrerer om jobbet med. Sådan fortæller soldaterveteran Joakim B. Edvardsen, der igennem et suverænt godt makkerskab med sin mentor Bettina Enggaard, fik lært at formulere sine kompetencer med velfortjent selvtillid. Og han fik drømmejobbet – som konsulent i PriceWaterhouseCoopers’ Risk Assurance Services.

I Forsvaret opdrages man til at være ydmyg i forhold til egne kompetencer. Og generelt klæder ydmyghed jo de fleste, men lige præcis i en jobsøgningssituation er man nødt til at fralægge sig den. Det lærte Joakim B. Edvardsen i VELKOMMEN HJEM, som han blev en del af, da han søgte væk fra Forsvaret efter 8 år.

Jeg forlod Forsvaret, fordi jeg havde fået nok. Jeg følte, at min rolle og det arbejde, vi lavede, var meget relevant i årene op til og under min udsendelse. Men intet af det, jeg foretog mig efterfølgende føltes nogensinde lige så relevant igen, forklarer Joakim B. Edvardsen, og fortsætter:

Det betød også, at jeg blev en dårligere udgave af mig selv. Jeg sank ned i utilfredsheden og begyndte at gå på arbejde alene for at passe mine forpligtelser, og absolut ikke, fordi jeg elskede det længere. Jeg kunne mærke det, mine kollegaer kunne mærke det, min familie kunne mærke det, ja – min tid som kampsoldat måtte have en ende.

Joakim B. Edvardsen, soldaterveteran

Kombinationen af uddannelser blev vejen frem

På dette tidspunkt kendte Joakim endnu ikke til VELKOMMEN HJEM, og han gik derfor selv i gang med at undersøge, hvilke uddannelser, han kunne se sig selv i, og hvor han kunne bruge sin erfaring fra Forsvaret aktivt både under uddannelsen og i det job, han skulle have efterfølgende.

Jeg faldt over uddannelsen Katastrofe- og Risikomanagement på Københavns Professionshøjskole, søgte og kom ind. Årene gik og jeg afsluttede uddannelsen med et flot uddannelsesbevis og en masse erfaringer rigere. Problemet med uddannelsen var bare, at den som sådan ikke leder op til et egentligt job, på samme måde som en pædagog eller sygeplejerskeuddannelse for eksempel gør, fortæller Joakim.

Men tiden var inde for Joakim – han ville finde det civile job, som kunne få ham op om morgenen med et smil på læben, på samme måde, som de første mange år i Forsvaret havde gjort.

Jeg søgte lidt inspiration i mit netværk og en god ven inviterede mig på frokost på sin arbejdsplads. Under frokosten kom vi i snak om mine arbejdsmæssige drømme og ønsker. Det slog mig, at jeg faktisk godt kunne se mig selv i de omgivelser, jeg befandt mig i lige dér, og arbejdsopgaverne lød enormt spændende. Det er en arbejdsplads, der sælger konsulentydelser og rådgivning inden for risiko – netop det, jeg har erfaring med fra Forsvaret og det, jeg nu også var blevet uddannet til, fortæller han.

Og hva’ gør man så?

En skridt nærmere en erkendelse af, hvilken type job, han ville kunne se sig selv i, fik Joakim endnu et godt råd fra sin frokostven:

Min ven fortalte mig om en tidligere kollega fra sin soldaterkarriere, som havde deltaget i et VELKOMMEN HJEM-forløb, og om hvor glad han havde været for det. Han fortalte også om, hvordan de i den virksomhed, han selv var ansat i, havde mentorer, der samarbejdede med VELKOMMEN HJEM. Da jeg kom hjem, gik jeg direkte ind på hjemmesiden og sendte min ansøgning.

Joakim kom med på først kommende kick-off for nye veteraner, der starter i VELKOMMEN HJEM. I løbet af de to dage, det varer, blev han matchet op med en mentor i forhold til kompetencer og faglige interesser for at sikre det bedste udbytte for begge parter. Mentoren blev Bettina Enggard, der til daglig arbejder som Senior Manager i Nets. Og det viste sig at være et perfekt match.

Det var ikke alene min, men ”vores mission”

Joakim oplevede en mentor, der i den grad levede sig ind i sin opgave, og som han derfor lige fra starten turde tro på og støtte sig op af.

Gennem hele perioden har mit forhold til min mentor Bettina været rigtig godt. Det er svært at vide, hvad man skal forvente sig, men fra første øjeblik kunne jeg mærke, hvor meget Bettina brændte for at hjælpe mig. Hun gav mig følelsen af, at det var ”vores mission”, at jeg fik drømmejobbet, og at jeg blev glad. Det var således ikke bare ”min mission” med lidt støtte fra hende. Det, der særligt overraskede mig meget positivt, var Bettinas måde at være direkte på. Hun stillede spørgsmål, som tvang mig til at tage stilling til ting, som man måske ikke altid får reflekteret så meget over, forklarer Joakim og forsætter:

Da Bettina og jeg kom i gang med vores mentorskab, var jeg allerede i en ansættelsesproces til en stilling, jeg virkelig ønskede mig. Derfor kom vi aldrig rigtigt i gang med hele den del, der handler om selve jobsøgningen. Til gengæld var hun en enorm støtte i forhold til, hvordan jeg skulle forberede mig til de jobinterviews, jeg gik til, og hvordan jeg skulle håndtere oplevelsen, jeg havde haft til interviewene.

Alt for ydmyg

Mentor Bettina Enggaard fortæller, at en af de største udfordringer i forbindelse med at hjælpe Joakim op til ansættelsessamtalerne, var hans team-spirit og hans ydmyghed.

Jeg har arbejdet med 7 veteraner til dato, og jeg har oplevet, at der ligger en stor udfordring i at ”være sig selv og varetage egne interesser. Det skyldes, at veteranerne er uddannet til at tænke helhed og som gruppe. Jeg hjalp derfor Joakim med at definere og have tillid til hans egne kompetencer, og vi arbejdede intenst på, at Joakim nu var ”sit eget team” samt at Joakim ville være lukrativ for en virksomhed at få ansat.  Her måtte den tillærte ydmyghed bearbejdes og negligeres. Dette var udfordringen. Joakim var ”for ydmyg” og dette arbejdede vi på at erkende som en evne, men ikke nødvendigvis den bedste evne i forhold til præsentationen af hans kompetencer ved et interview. Det lykkedes vi med, fordi Joakim var nysgerrig, lydhør og ambitiøs i læren af nyt, fortæller Bettina Enggard.

Bettina Enggard, mentor

Kompetente, veluddannede og ansvarlige veteraner

Det er Bettina Enggaards klare oplevelse, at VELKOMMEN HJEM er et nødvendigt, meget relevant og etisk program, hvor hun kan bidrage med at hjælpe mennesker, der har en række kompetencer, som der er brug for i dansk erhvervsliv.

Det giver samtidig en tilfredsstillelse at opleve den glæde, det er for veteranerne, når det lykkedes dem at nå de mål, som de/vi har defineret for deres næste job. Jeg er dybt imponeret over, hvor kompetente, veluddannede og ansvarlige veteranerne er. Jeg har stor respekt for deres evne til at eksekverer med præcision og kvaliteten i deres arbejde, siger Bettina Enggaard, og fortsætter specifikt omkring Joakim:

Joakim besidder mange kompetencer, som kan bruges i dansk erhvervsliv, men særligt hans disciplinære evner, risikovillighed, risikovurdering og strategieksekvering vakte min interesse. Derfor arbejdede vi særligt på at få italesat betydningen af disse kompetencer samt at få afdækket, at i et civilt job kræves det, at man fokuserer på egne evner og resultater. 

Endnu en soldat kom i mål

Bettina Enggaard har erfaret, at alle de veteraner, som hun har arbejdet sammen med, er veluddannet, loyale, præcise og meget professionelle. Og det er blandt andet det, der er fællesnævnerne for, at veteranerne i hendes mentorforløb er nået i mål og har fået drømmejob.

Joakim er en fantastisk målrettet profil, og det har været meget positiv at opleve Joakim modtage min hjælp med så stor tillid. Det har været en kæmpe fornøjelse at arbejde sammen med så målrettet og ambitiøst menneske. Det har været en stor glæde at mærke Joakims selvtillid stige markant under vores intense arbejde med at få kontrakten landet, fortæller mentoren om samarbejdet med Joakim B. Edvardsen, der endte med, at han fik drømmejobbet, hvor han kan bringe alle sine talenter i spil. Han fortæller:

I dag arbejder jeg i PriceWaterhouseCoopers (PwC) på Strandvejen i den afdeling, der hedder Risk Assurance Services. Jeg er konsulent, og jeg kommer ud til alle mulige spændende problemstillinger, som jeg, sammen med et team af særligt udvalgte og kompetente kollegaer, skal forsøge at løse. Uniformen er skiftet ud med et jakkesæt, men det passer mig egentlig også rigtig godt, fortæller Joakim.

Et godt råd til andre soldaterveteraner

Men historien slutter ikke her, for det gode mentorskab fortsætter en tid endnu, fortæller Bettina Enggaard.

Joakim og jeg holder kontakten, og jeg bistår Joakim med sparring, hjælp og opmærksomhed løbende. Det gør jeg for at sikre, at Joakim trives og er tilfreds i sit nye job. Jobbet er landet, men der er stadig meget at forholde sig til, når man som veteran skal fungere i et nyt arbejdsmiljø, slutter hun.

I den forbindelse har Joakim B. Edvardsen et godt råd til andre soldaterveteraner, når de starter på et civilt job:

Som eks-soldat har man også selv en opgave i at tilpasse sig de rammer, der er uden for hegnet, hvilket til tider kan være en udfordring. Det nytter for eksempel ikke noget at være mavesur over andre, der kommer for sent til aftalte tider. Det er noget, der sker konstant – ofte med gode begrundelser, andre gange ikke – men en ting er sikkert, og det er, at det bliver et langt arbejdsliv, hvis man skal lade sig påvirke af det resten af dit arbejdsliv, slutter han.

Den korte historie om Joakim B. Edvardsen

Joakim B. Edvardsen startede som værnepligtig i 2008 og tjente i de næste 8 år ved Gardehusarregimentet dels i Slagelse og dels på Bornholm. I 2012 blev han udsendt på ISAF hold 13 til Afghanistan som sektionsfører og deltog efterfølgende i uddannelse af de kommende ISAF hold.