Hvad er dit drive? Identificer og find et job, hvor du kan bruge det. Så får du lyst til at gå på arbejde hver dag.

Udgivet d. 14. april 2022 af Velkommen Hjem

Er du uddannet i Forsvaret og har du tilmed været udsendt til nogle af verdens brændpunkter, så har du med stor sandsynlighed også en del at byde ind med på det private arbejdsmarked.  Men ligesom det er vigtigt selv at tro på det, så er det også vigtigt at få identificeret hvad der motiverer. Kun på den måde kan man finde det helt rigtige civile job. Det gjorde Allan Aabenhuus, da han efter 19 år i Forsvaret af to omgange og 5udsendelser skiftede spor. I VELKOMMEN HJEM fik han mentor Preben Bech, Vice President og markedsdirektør i KMD som fast støtte og sparringspartner i et forløb, der efter kort tid endte med det, som Allan selv beskriver som et rigtigt lækkert job hos Bank Data som Senior IT-konsulent. 

– Jeg forlod Forsvaret efter mange, lange overvejelser. Årsagen skal findes i en løbende ændring af min hverdag og i min opgaveportefølje for min funktion, hvilket gjorde at jeg løbende blev mere og mere distanceret fra lige præcis det, JEG synes var både udviklende og som gav mig lysten til at møde på arbejde hver dag, fortæller Allan. 

Frem og tilbage mellem to verdener

Allan forlod Forsvaret og fandt et civilt arbejde, men mistede det igen på grund af finanskrisen tilbage i 2009. Allan valgte derfor at vende tilbage til Forsvaret, hvor han endte med at blive endnu en årrække. 

– Da jeg mistede mit job, så jeg ikke mange andre muligheder end at ringe til personeltjenesten og give dem mit gamle medarbejdernummer, samt spørge om de kunne skaffe mig en plads igen. Planen var at arbejde ved Forsvaret en kort periode, og efter finanskrisen ville jeg gå civil igen. Efter kort tids ansættelse fik jeg tilbudt en udsendelse sydpå, hvor jeg skulle køre sikring og eskorte. Året efter kom et tilbud om udsendelse til Afghanistan, og efter den kom der flere, hvilket endte med 4 udsendelser til Afghanistan, fortæller Allan. 

I mellemtiden skete der forskellige ting i Allans enhed i Danmark, som betød, at Allan ville blive distanceret stadig mere fra det, som gav hans hverdag indhold. Han besluttede derfor at forlade Forsvaret igen, og tog denne gang kontakt til VELKOMMEN HJEM. 

– Jeg hørte om VELKOMMEN HJEM ved et tilfælde, da jeg så, at en tidligere kollega postede på Facebook, at et samarbejde mellem ham og VELKOMMEN HJEM havde givet ham hans nye civile stilling. VELKOMMEN HJEM havde givet ham en ny selvindsigt og derved en afklaring omkring, hvilken vej som nu var den rette for ham, forklarer Allan. 

Allan Aabenhuus, veteran

Respekt for at kæmpe for freden i verden

VELKOMMEN HJEMs forløb hjælper veteraner styrket og afklaret gennem transitionen og til en ny platform. En afgørende del af forløbet er den mentor, som veteranen får tilknyttet i op til seks måneder. Mentorens guider, hjælper og støtter veteranen i transitionen. Allan blev matchet med en af foreningens dygtige mentorer, Preben Bech, der er Vice President og markedsdirektør i KMD.

– Jeg har valgt at gå ind i arbejdet i VELKOMMEN HJEM, fordi jeg synes, at de danske soldater fortjener meget mere respekt og støtte fra det civile samfund, siger Preben Bech og uddyber:

– De har bragt nogle ofre for at beskytte alle os andre og sikre eller genskabe freden rundt om i verden. Det er for alvor blevet aktuelt den seneste tid, men de har løst opgaver gennem årtier til gavn for os alle. Mit beskedne bidrag her er for at vise min respekt og min støtte den anden vej.

Hvad vil du og hvorfor?

Det er Preben Bechs oplevelse, at der er en række militære kompetencer, som især er værd at fremhæve i en jobsøgningsproces.

– Kompetencer som struktur, vedholdenhed samt resultatfokus er fællesnævner for mange med en fortid i Forsvaret – og vigtige kompetencer i mange civile jobs, siger Preben Bech, der tror, at han mest har hjulpet Allan ved at stille de rigtige spørgsmål. 

– Jeg tror min hjælp primært har været at hjælpe Allan til selv at finde svar på spørgsmål som HVAD og HVORFOR. Han har, uden måske at være helt bevidst om det, selv haft svarene på det meste. De skulle blot finde ud i lyset. Nu blev det jo et noget kortere forløb, end jeg havde turdet håbe fra start, men jeg har lært Allan at kende som en meget åben, modtagelig og taknemmelig person. Selv de mindste ting fra min side har han vist stor taknemmelighed for og det har været meget positivt, forklarer Preben Bech og tilføjer: 

– Det har været rart at kunne bruge nogle af de ting, jeg har lært i min professionelle karriere i en anden og anderledes sammenhæng – det føles godt og rigtigt. Allan og jeg har aftalt at holde kontakten lidt endnu – som minimum indtil lidt efter den 1. maj, hvor han starter i sit nye job, således at vi kan vende evt. tvivlsspørgsmål op mod jobstart.

Fik identificeret sit drive

Selv om mentorskabet varede relativt kort tid, fordi Allan landede jobbet ret hurtigt, så understreger veteranen, at det har været et meget udbytterigt forløb.

– Preben har været virkelig dygtig til at lytte til min situation og på samme tid udfordre mig på mine refleksioner og ord. Der blev ret hurtigt sat nogle ord på min person, hvad jeg kom fra og hvad jeg ville – på en måde, som jeg ikke selv havde formået. Vi fik gjort mit CV en del skarpere og talte om struktur på ansøgninger. Det betød, at jeg ved min anden ansøgning landede et rigtigt lækkert job hos Bank Data som Senior IT-konsulent til Driftsopfølgning. Det er en stilling, som indeholder lige præcis det, som Preben, og jeg fik identificeret som mit drive. I stillingen skal jeg være en del af forbindelsen mellem IT, forretningen og leverandørerne, når der koordineres og følges op på retningslinjer for drift og kvaliteten heraf, siger Allan og slutter: 

– Preben og jeg har aftalt at holde kontakten til jeg er startet og er kommet i gang med min nye stilling. Også der vil jeg helt sikkert stadig have gavn min mentor!

At være en del af VELKOMMEN HJEM har givet mig så meget. Ikke mindst til kickoff og igennem vores samtaler – både samtalerne med fremmødte kolleger og især VELKOMMEN HJEMs egne folk. Jeg blev i den grad bekræftet i mit valg, og på samme tid også gjort en del skarpere på mig selv, og hvad jeg kan bidrage med i en ikke-militær verden.