En elefant er lettest at spise, hvis man tager en bid ad gangen 

Udgivet d. 29. november 2022 af Velkommen Hjem

Det er en stor mundfuld at skifte fra Forsvaret til civil. Og de fleste oplever, at der er mange udfordringer, der skal klares på vejen fra Forsvaret til det civile job. Sådan var det også for veteran Søren S. Lønbæk, da han besluttede at tage springet efter 14 år i Forsvaret og 3 udsendelser. Målet var at afprøve og udvikle sit lederpotentiale i en civil kontekst. Men hvor? Og hvordan? 

Søren fik hjælp og sparring i VELKOMMEN HJEM af mentor Preben Bech, Markedsdirektør i KMD. Bid for bid kom de nærmere det rigtige jobvalg, og om kort tid starter Søren som leder i Norlys Digital med Regionsansvar for Syddanmark. Det takker han sin mentor Preben Bech for: 

Det, at tilsidesætte sine egne behov for at kunne hjælpe et medmenneske imod nye muligheder, har for mig været livsændrende og måske endda reddende, siger Søren. 

– Jeg har valgt at forlade Forsvaret fordi, jeg trænger til nye udfordringer. Jeg har igennem de sidste 5 år arbejdet med ledelse og har ”opdaget”, at særligt ledelse af mennesker er noget, jeg både har interesse og flair for. Jeg ønsker derfor at finde nye veje i forbindelse med at udvikle mit leder potentiale på en kommerciel arbejdsplads, på det civile arbejdsmarked, forklarer Søren.

”Der er mange fordele ved at uddanne sig og arbejde i Forsvaret:
Hele fællesskabet og sammenholdet er unikt ved soldaterlivet. Som ung soldat er det udviklende, at mødes af krav og udfordringer i hverdagen. Når man i længere perioder er under uddannelse og skal kunne honorere rammesættende krav ift. pressede perioder, er det vigtigt at have fællesskabet i ryggen, og derfor kunne modstå alle de problematikker man bliver stillet overfor i sin hverdag. Sammen kommer man længere, og det vil jeg altid huske Forsvaret for.”

Veteran Søren S. Lønbæk

Det er dig og dine behov, det her forløb handler om

I erkendelse af, at han havde brug for sparring og hjælp til at gribe jobsøgningen rigtigt an og finde det rigtige job, tog Søren kontakt til VELKOMMEN HJEM og kom med i et forløb. Han kom først med på to dages kickoff, hvor veteranerne får individuel sparring og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. 

Her følte Søren sig straks set og inkluderet.

– VELKOMMEN HJEM ramte mig i mit soldaterfundament i forhold til, at kunne finde et fællesskab, da jeg kom på kickoff. Her kunne jeg straks identificere mig med de andre soldater, da de havde de samme overvejelser i forbindelse med det kommercielle erhvervsliv. Jeg oplevede fra starten i forløbet en accept i forhold til at blive set, som den jeg er, og ikke ”bare” som en mulig ”kunde” i biksen. Jeg har særligt bemærket anerkendelsen i de samtaler, og den generelle kommunikation imellem mig og VELKOMMEN HJEM. VELKOMMEN HJEM var allerede fra første opkald klare omkring, det ikke et ufravigeligt krav for deltagelse i kickoff, at jeg skulle gå civilt, men blot åbne mine øjne for andre muligheder, siger Søren og tilføjer:

– På den måde har jeg hele vejen igennem processen oplevet, at den har været møntet på mig og mine behov. At det var utroligt vigtigt, at jeg mærkede helt efter for, at skabe det bedste ”resultat” for mig selv i fremtiden.

Søren S. Lønbæk, veteran

Perfekt kemi skyldtes også forskellighederne

Næste step i forløbet, når kickoff er overstået, er mentordelen. Her bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer. Herefter vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen i de følgende 6 måneder. Søren blev matchet med Preben Bech fra KMD, og det match oplevede han som helt perfekt, fordi de er ret forskellige.

Vi har haft et rigtigt godt samarbejde!  Preben og jeg er heldigvis ikke 100 % ens i vores værdier, og derfor har jeg oplevet, at jeg er blevet udfordret på en sådan måde, at jeg skulle reflektere meget, og ikke ”bare” kunne træffe de ”nemme” valg. Det har i den grad skabt en god ”kemi”, da Preben også indeholder nogle utroligt gode menneskelige kvaliteter og erfaringer, siger Søren.

Respekt og støtte fra mentor

Preben Bech er, som en af foreningens fantastiske mentorer, en stor beundrer af de mennesker, der lader sig udsende til alverdens brændpunkter for at værne om fred og den frie verdens demokratiske værdier. 

– Jeg har valgt at gå ind i arbejdet i VELKOMMEN HJEM, fordi jeg synes, at de danske soldater fortjener meget mere respekt og støtte fra det civile samfund. De har bragt nogle ofre og sætter i situationer ALT på spil for at beskytte alle os andre og sikre eller genskabe freden rundt om i verden. Det er for alvor blevet aktuelt den seneste tid, men de har løst opgaver gennem årtier til gavn for os alle. Mit beskedne bidrag her er for at vise min respekt og min støtte den anden vej, siger Preben Bech, der godt kan forestille sig, hvor meget brug for hjælp veteranerne har, hvis de en dag ønsker at skifte til civil:

– Jeg forestiller mig, at det for nogle kan være svært at skifte til civile jobs, fordi der i mange virksomheder ikke er den samme systematik og ”proceskultur”. Ikke alt er i samme faste rammer som i Forsvaret, og det tror jeg, er et stort skifte for mange.

””Erhvervslivet har brug for flere af de militære kompetencer, som soldaterne tilegner sig – blandt andet struktur, vedholdenhed samt resultatfokus. De kompetencer er fællesnævner for mange med en fortid i forsvaret – og det er jo vigtige kompetencer i stort set alle civile jobs”.”

Mentor Preben Bech, KMD.

Preben Bech, mentor

Fik hjælp med alt fra A-Z

Alle mentorforløb er forskellige og samtaler og møder aftales individuelt i forhold til tid og behov. For Sørens vedkommende var der mange ting, han skulle have styr på, så han fik fra start masser af konkret hjælp og sparring – men han blev også udfordret undervejs, hvilket gav ham ny, nyttig selvindsigt.

– Preben har hjulpet mig med alt fra A-Z: Fokus på egne evner, og hvordan disse bringes i spil. Jeg har været igennem en positiv hård faglig sparring, i forhold til skrivning af CV og ansøgninger. Overvejelser i forhold til, hvad jeg bør og ikke bør. Jeg har fået til opgave at skulle danne mig et overblik på blandt andet Jobindex for at lære min ”type” kommende stilling(er) at kende, hvorefter han kunne skubbe mig yderligere derfra. Jeg har været igennem en proces, hvor jeg skulle lære mig selv at kende på en ny måde for så at kunne være mig selv, i stedet for at ”påtage” mig en rolle til evt. samtaler og lignende.Dette sagt, så har jeg lært mere om mig selv, end jeg troede, at jeg skulle i denne proces, fortæller Søren.

Var fælles om sejre og nederlag i forløbet

Søren oplever, at hans mentorforløbet har lært ham utroligt meget, men det mener Preben Bech ikke, at hans mentorskab kan tage æren for. I stedet fremhæver han sin mentee for både stor dygtighed og dedikation.

– Søren er meget lyttende og reflekterende samtidig med, at han i hele forløbet har været ret klar på, hvad han gerne vil opnå på såvel kort som lang sigt. Det har derfor været en forholdsvis let opgave for mig at hjælpe Søren i den/de rigtige retninger. Jeg har rådet ham til at tage tingene i rækkefølge og ikke kaste sig ud i det hele på en gang. For en elefant er lettest at spise, hvis man tager en bid ad gangen, forklarer Preben Bech., og tilføjer om forløbet med Søren: 

– Det har været fantastisk at opleve en superdygtig, dedikeret og samtidig ydmyg Søren, som er gået hårdt og målrettet ind i kampen for at skabe forandringer i eget arbejdsliv. At det er lykkedes så hurtigt, er på den ene side ikke nogen overraskelse, og det er fedt at have været med på sidelinjen. Jeg har fra starten gjort det klart for Søren, at det var ham der skulle ”spille kampen”, men at jeg føler et kæmpe ansvar for, at det lykkes – og at sejre og nederlag undervejs ville være noget, vi deler. Når jeg går ind i det her, så tændes mit vinderinstinkt også.

Mentor blev en ”livsændrende karriereløber”

Som et resultat af forløbet i VELKOMMEN HJEM har Søren nu fundet et drømmejob som leder hos Norlys Digital med regionsansvar for Syddanmark. Han har været utroligt glad for forløbet med Preben Bech – for udfordringerne og sparringen – og beskriver hjælpen som nærmest livsændrende. 

– Jeg tror, at jeg vil sætte min mentor i dette lys: Preben har været min ”karriereløber”, som jeg i et erhvervsmæssigt perspektiv ynder at sidestille med en ”hjerteløber”. Det at tilsidesætte sine egne behov for at kunne hjælpe et medmenneske imod nye muligheder, har for mig været livsændrende og måske endda reddende. Jeg håber at kunne fastholde kontakten med Preben efterfølgende, da han virkelig supplere og udfordre mig. Jeg møder ikke mennesker hver dag, der kan give mig frustrationer og glæde på den måde, som Preben har gjort for mig i denne proces. Endnu engang tusind tak for hjælpen, Preben! Den har været fuldstændig fantastisk, slutter Søren.

Den korte soldaterhistorie om veteran Søren S. Lønbæk

  • 2008 Startede som værnepligtig i Holstebro ved JDR
  • 2011 Hærens Sergentskole
  • 2016 Hærens videreuddannelses trin 1
  • 2021 Geledudnævnt seniorsergent

Udsendelser

Søren S. Lønbæk har været udsendt 3 gange, og har siden 2014 haft stor udlandsrejse aktivitet i forbindelse med øvelser og andre tjenestelige gøremål – typisk to eller flere måneder årligt.

Privat

Søren S. Lønbæk er født i Vejle og opvokset i trekantsområdet i byen Ødsted sammen med sine forældre og lillebror. Han bor fortsat i trekantsområdet i byen Børkop, sammen med sin kone Michelle og deres søn Mathias.