Soldater har bare noget, som civile ikke altid har …

Udgivet d. 6. oktober 2022 af Velkommen Hjem

Det var ikke en sætning, som veteran Martin Bækgaard ville have sagt med så stor overbevisning, før han deltog i et forløb i VELKOMMEN HJEM. Her blev usikkerhed vendt til selvsikkerhed, og Martin fik for alvor øjnene op for, hvor meget han har lært af sine 18 år i Forsvaret og 2 udsendelser til Afghanistan og Kosovo.

– Vi soldater besidder virkelig noget, som den civile verden kan bruge. Spørgsmålet er så hvem og hvor? I mit forløb i VELKOMMEN HJEM fik jeg en bedre ide om, hvilken type virksomhed jeg finder interessant, og hvilke værdier jeg som menneske ønsker at tage med ind i mit nye arbejdsliv, fortæller veteranen, der nu er startet i et drømmejob som Teamleader i Vestas offshore. Undervejs i forløbet fik han fantastisk hjælp og sparring fra mentor Gregers Pedersen, Koncern HR-chef i Per Aarsleff A/S, der som fast mentor i foreningen igen er positivt overrasket, hvor mange af de militære kompetencer, som er relevante i det civile erhvervsliv. Her kan du læse om deres refleksioner, oplevelser og erfaringer gennem transitionen. 

Når man har været en årrække på en arbejdsplads, er det naturligt at føle behov for at prøve noget nyt. Som Martin Bækgaard, der efter godt 18 år i Forsvaret, begyndte at føle, at han manglede udfordringer og spænding. 

– Min rejse i Forsvaret har været helt fantastisk, men en aften, hvor jeg sad og reflekterede over mit eget liv, syntes jeg simpelthen ikke, at jeg kunne se mig selv som ansat i Forsvaret længere. Jeg syntes, at det altid var de samme problemstillinger, jeg stod overfor, uanset hvor i Forsvaret jeg var, og hvilke mennesker jeg omgik. Derfor måtte jeg stoppe min kontrakt med Forsvaret, så jeg igen kunne få den samme gode følelse indeni, som jeg har haft i rigtig mange år i jobbet som soldat, forklarer Martin selv om baggrunden for, at han valgte at forlade Forsvaret og søge over i et civilt job. Men hvor starter man, når beslutningen er truffet?

Det var ikke nemt for mig at skrive min opsigelse. Jeg tog på samme tid afsked med alt det trygge og det, jeg kendte så godt: Lyden af soldater, der råber, bælter på pansrede køretøjer, der buldrer over marken, det fælles mindset og viljen til altid at løse opgaverne – selv når det er træls.

Veteran Martin Bækgaard

Når andre kan komme så godt videre, kan jeg også!

Martin fik et tips om VELKOMMEN HJEM fra en god ven og kollega. Han søgte information om foreningen og på de sociale medier kunne han læse om alle de veteraner, der havde fået hjælp i foreningen. 

– Jeg sad og læste side op og side ned og blev fyldt af gå-på-mod og selvsikkerhed, når jeg læste artikler om tidligere soldater, der nu havde fået nye udfordringer i det civile. Mange af dem kendte jeg rigtig godt fra min karriere. Da jeg ansøgte, gik det pludselig op for mig, hvor meget VELKOMMEN HJEM egentlig brænder for det, de laver. Det er helt fantastisk og meget indbydende for personer, der som mig, var lettere panisk over for den store ”normale” verden, og jeg var 100 % overbevist om, at det var det, jeg skulle, forklarer Martin.

Martin Bækgaard, veteran

Magien opstod på kickoff

Martin tog kontakt til foreningen og kom med i et forløb, der starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigter og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. 

– Kick-off var der, hvor magien opstod. Det, at så mange mennesker fra erhvervslivet vil bruge deres sparsomme tid på at holde oplæg for os, betød for mig, at der er noget om snakken. Vi soldater besidder virkelig noget, som den civile verden kan bruge. Spørgsmålet er så hvem og hvor? Ved hjælp af foredrag, samtaler, værdiøvelser, walk and talk, refleksioner og så meget andet, som VKH diskede op med, fik jeg en ide om, hvilken type virksomhed jeg fandt interessant, og hvilke værdier jeg som menneske ønskede at tage med ind i mit nye arbejdsliv, siger Martin. 

Mentorsamarbejdet kan noget, der ikke kan købes for penge

Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer. Mentor guider, hjælper og støtter veteranen i transitionen i de følgende 6 måneder. Martin blev matchet med en af foreningens dygtige mentorer, Gregers Pedersen, der er Koncern HR-chef i Per Aarsleff A/S. 

– Jeg har valgt at være mentor i VELKOMMEN HJEM, primært fordi vi gerne vil prøve at hjælpe de personer, som har tjent vores samfundsinteresser gennem Forsvarets aktiviteter, videre i en karriere uden for Forsvaret. Sekundært fordi, der sagtens kan være nogle af disse personer, der vil passe godt ind i vores virksomhed og dermed være en hjælp for os, når vi oplever et presset arbejdsmarked og svære rekrutteringsvilkår, fortæller Greders Pedersen og tilføjer: 

– Derudover synes jeg også selv, at jeg kommer i kontakt med nogle interessante personer, der har en spændende baggrund og en stor nysgerrighed på at lære mere om verden uden for Forsvaret.

Medbragte mødekage …

Ligesom Gregers Pedersen har været glad for at kunne hjælpe, så har hans mentée også i den grad sat pris på mentors sparring og hjælp – og ikke mindst hans forståelse for, at Martin havde behov for selv at sætte tempoet.

– Gregers har været en helt fantastisk hjælp og har altid haft en ide eller en retning, jeg kunne kigge i. Jeg har ofte, som Gregers ved, haft dårlig samvittighed over, at jeg ikke kontaktede ham oftere og var mere aktiv, end jeg var i søgningen. Han har altid taget det cool og har ladet mig gøre tingene i mit tempo. Det, at have en mentor, giver en fed sparring, men også adgang til et enormt stort netværk, som bliver stillet til rådighed. Det er simpelthen noget, som penge ikke kan købe, fortæller Martin.

Gregers Pedersen valgte fra start at give Martin plads til sit arbejde under forløbet, og sørgede så vidt muligt for at være tilgængelig, når Martin havde brug for det. Og lige fra start kørte samarbejdet godt.

– Martin har været meget åben og tillidsfuld, så vi har talt om mange forskellige ting. Jeg har også bedt andre i organisationen tale med Martin, fx i forbindelse med optimeringen og færdiggørelsen af Martins LinkedIn-profi, fortæller Gregers Pedersen og tilføjer med et smil: 

– Til vores første møde medbragte Martin kage – det har jeg aldrig oplevet før.

Der er mange militære kompetencer, som er relevante for os i det civile erhvervsliv – bl.a. evnen til at strukturere opgaver, evnen til at omstille sig, evnen til at lede og motivere medarbejdere, evnen til at få eksekveret på opgaver og meget mere. Jeg oplever, at det for nogle soldater er svært at se kompetencerne på den måde. De nævner hellere, hvor mange våben de kan betjene, køretøjer de kan køre osv.

Mentor Gregers Pedersen, Aarsleff

Gregers Pedersen, mentor

Jobmulighederne førte til afklaring

Mange veteraner forlader Forsvaret med en svag ide om, hvad de kan og vil arbejde med på civil grund. Derfor er forløbet i VELKOMMEN HJEM tilrettelagt, så veteranerne får bred viden om arbejdsmarkedet og mulighederne. Det fører for nogen til en afklaring i forhold til jobvalg, men for andre kommer afklaringen først for alvor under selve jobsøgningen. 

– Jeg søgte en del jobs. Der var nogle, som jeg vidste ikke lå lige til højrebenet, og nogle som gjorde. Jeg ville bare gerne til nogle jobsamtaler og have testet mit CV af. Heldigvis havde jeg ramt rigtigt med mit CV og blev hurtigt kaldt til forskellige samtaler, fortæller Martin og fortsætter:

– Der var dog altid noget, der ikke føltes helt rigtigt, og jeg var fast besluttet på, at jeg ikke vil tage det første og det bedste job for så igen et år senere at stå i samme situation. Jeg blev dog ret hurtig klar over, hvad det var jobbet skulle kunne give mig, og da jeg læste et bestemt stillingsopslag, var jeg ikke i tvivl …

Den der ting, der gør, at opgaven altid bliver løst …

Stillingsopslaget førte til samtaler og nu er Martin startet i jobbet som Teamleader i Vestas offshore, hvor han kan bruge mange af de kompetencer, han har tilegnet sig i Forsvaret.

– Det var et helt fantastisk øjeblik, da min nye chef ringede og gav mig et tilbud. Lige præcis der vidste jeg, at alt det arbejde, som både jeg selv og VELKOMMEN HJEM har lagt i denne proces, har været det hele værd. Selv om jeg kun har været civil i kort tid, kan jeg allerede se, at soldater bare har noget, som civile ikke altid har. Den der ting, der gør at opgaven altid bliver løst, slutter Martin.