Hvem er jeg? Er jeg unik nok?

Udgivet d. 26. oktober 2022 af Velkommen Hjem

Veteran Christoffer Diget Andersen var usikker på mange ting, da han besluttede at forlade Forsvaret efter 11 år og 2 udsendelser – blandt andet om han havde den rigtige profil til at komme med i et forløb i VELKOMMEN HJEM. Men heldigvis besluttede han sig for at søge ud fra devisen om, at det værste, man kan få, er et nej. 

For foreningens formål er alene at hjælpe veteraner som Christoffer, der har tjent en årrække i Forsvaret og har kæmpet for demokratiske værdier i alverdens krigszoner. Hvis de så en dag, beslutter sig for at skifte til det civile, så fortjener de hjælp og støtte til transitionen. Så selvfølgelig kom Christoffer med i et forløb og her fik han sin egen fantastiske mentor, Søren Østergaard, der er adm. dir. i Forca. Christoffer er nu sprunget ud som selvstændig sammen med en anden veteran fra VELKOMMEN HJEM, og sammen har de startet virksomheden Circular Movement, Her kan du læse historien om Christoffers overvejelser og udfordringer – og om den hjælp han fik fra Søren Østergaard undervejs. 

– ”At forlade Forsvaret er ikke en nem beslutning”, fortæller Christoffer. I en lang periode havde han gået med tanken om, at hans krop ikke kunne klare den belastning, som den kunne før, og som det krævedes af ham i Forsvaret. Og samtidig voksede en følelse i ham af, at han skulle prøve et civilt job af.

– Efter at jeg i hele mit voksne liv kun havde arbejdet i Forsvaret, tog jeg beslutningen om, at jeg ville prøve at gå civil. Men så kom de næste spørgsmål: Hvordan skriver jeg et CV? Hvorfor skulle en arbejdsgiver ansætte mig? Hvordan konverterer jeg mine kompetencer fra en lang karriere til et civilt sprog? Hvad kan jeg forvente af et mere normalt arbejde? Og vigtigste af alt HVEM ER JEG?, fortæller Christoffer og fortsætter: 

– Jeg valgte først at læse CU, da det var en mulighed i min kontrakt, så jeg havde en tryg omstillingsperiode med en sikker indkomst. Men selv om det skabte et trygt fundament for min udvikling, var der stadig en masse, jeg skulle have styr på med mig selv. For efter 11 års tjeneste uden ophold, var det næsten ulideligt at gå hjemme og ”bare” studere.

Jeg følte, at jeg svigtede mine kollegaer, selv om jeg godt vidste, at de klarede sig uden problemer uden mig. Det var en kæmpe omvæltning for mig. Jeg havde en følelse af den person jeg havde været i mange år i Forsvaret, ikke længere havde sin validitet, også kom spørgsmålet: Hvem er jeg? Det var her, at jeg valgte at kontakte VELKOMMEN HJEM.

Veteran Christoffer Diget Andersen

Christoffer Diget Andersen, Veteran

Svært at sælge noget, man ikke ved, hvad er

Efter en periode med studiet besluttede Christoffer sig for at søge arbejde for at komme videre i sin udvikling. Her opdagede han, at det ikke er simpelt at finde et job eller vælge det rigtige arbejde. Samtidig oplevede han, at det er svært at sælge sig selv til en arbejdsgiver, hvis man ikke helt ved, hvad man sælger.

– De spørgsmål, der dukkede op for mig var: Hvad er mine kvalifikationer? Kan jeg tillade mig at søge det her? Hvad går det arbejde ud på? Jeg var dog heldig, og jeg fik en masse jobsamtaler og fik faktisk også et arbejde i det civile, men det var ikke det, jeg skulle fremover, kunne jeg hurtigt mærke. 

– Jeg havde hørt om VKH igennem flere kollegaer og læste en masse artikler om dem, der tidligere havde deltaget i forløbet. Men jeg var ikke sikker på, om jeg var unik nok til at søge, men jeg kom frem til, at det værste jeg kunne få, var et nej, fortæller Christoffer.

Mødet med ligesindede kickstartede selvrefleksioner

Et forløb i VELKOMMEN HJEM starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigter og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. For Christoffer blev de to dage helt afgørende for hans videre udvikling. 

– Det mest afgørende for mig var helt sikkert kickoff, hvor jeg mødte de andre deltagere. Det var her, jeg startede min rejse i forhold til, hvem jeg er uden for Forsvaret. Jeg kunne nemt have brugt flere dage sammen med de andre for at høre mere om de udfordringer, som de var ramt ind i og hvordan de bearbejdede de nederlag, siger Christoffer. 

Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer. Mentoren guider, hjælper og støtter veteranen i transitionen i de følgende 6 måneder. Christoffer blev matchet med en af foreningens nye, dygtige mentorer, Søren Østergaard, der til daglig er adm. dir. I Forca A/S. 

Som erhvervsleder og tidligere officer giver det god mening at støtte op om VELKOMMEN HJEMS mission om at hjælpe veteraner videre i karrieren ud i det civile arbejdsliv. Dels skriger erhvervslivet på arbejdskraft, dels har vores veteraner ydet en stor og prisværdig indsats for vores land.

Mentor Søren Østergaard

Fik hjælp til de aktuelle problemer med det samme

For Christoffer var matchet med Søren helt perfekt og han fik alle de spørgsmål og den sparring, som var nødvendig for, at han selv blev i stand til at sætte sin helt egen og lidt uventede retning.

– Søren og jeg har haft en god kemi fra start. Selvfølgelig tager det noget tid at forstå et andet menneske, men jeg syntes bestemt, vi kom langt på vores 6 måneder, fortæller Christoffer og fortsætter:

– Jeg har helt sikkert ikke været den nemmeste mentee grundet, at jeg ikke havde en plan om, hvad jeg ville – og så tog jeg en meget pludselig beslutning om at gå selvstændig sammen med en anden veteran fra det hold, jeg var på, i VELKOMMEN HJEM. Valget om at gå min egen vej og blive selvstændig, var bestemt ikke var det nemmeste valg, men det var det rigtige. Jeg har været igennem en rivende udvikling, siden jeg startede i forløbet. Denne udvikling har været stærkt understøttet af Søren. Han har være en vigtig brik i forhold til min måde at finde den afklaring, jeg til tider har søgt … Ikke ved at give mig et facit, men ved at stille de spørgsmål, der krævede, at jeg reflekterede over mine valg – og fravalg ikke mindst.

Søren Østergaard, mentor

Blev i den svære fase til forløsningen kom

Mentor Søren Østergaard var glad for at kunne hjælp med de aktuelle spørgsmål og udfordringer ved at stille de rigtige spørgsmål, ligesom han også var ret imponeret over Christoffer. 

– Det har været en spændende og lærerig proces, som startede med, at Christoffer viste modet til at kaste sig ud i en ny, ukendt og svær proces, hvor det var svært at finde hoved og hale i, hvad han kom med, og hvad han skulle søge. Vores dialog hjalp Christoffer til at identificere sine styrker og udviklingspunkter, herunder hvordan styrker oversættes til ”civilt” og hvordan udviklingspunkter kan adresseres, fortæller Søren Østergaard og fortsætter:

– Det imponerede mig, at Christoffer havde styrken til at blive i den svære fase, hvor løsningen ikke viste sig. Og det var en fælles forløsning, da Christoffer landede sit nye job og fandt en fornyet livsglæde ved at lægge sin tid i det.

Det bedste var, da Christoffer kom strålende ind ad døren, og jeg vidste, han havde fundet det job, som han gerne ville. Efter et halvt liv, hvor jeg selv har nydt godt af, at andre har hjulpet mig i forskellige sammenhænge, har det været meget givende at kunne give noget tilbage til en, som jeg ikke kendte.

Mentor Søren Østergaard

Solid landing takket været forløbet

For Christoffer har forløbet i VELKOMMEN HJEM været helt afgørende for, at han nu har startet sin egen virksomhed, Circular Movement, der primært opererer i møbelbranchen. Både fordi han i forløbet mødte den veteran, som han har startet virksomheden sammen med og fordi han gennem forløbet fik mentor Søren Østergaard, der kunne give Christoffer nødvendige viden til at agere på civil grund.

– Jeg syntes ikke, VELKOMMEN HJEM har bidraget til min rejse … jeg er derimod af den klare overbevisning, at VELKOMMEN HJEM har været min rejse. For uden det forløb var jeg ikke landet, hvor jeg er i dag og slet ikke på den solide måde, som jeg har fået hjælp til. For mig har det gjort en kæmpe forskel, fordi jeg mødte en af dem, jeg nu driver en virksomhed med. Derudover har jeg også fået et netværk, og en kompetent sparringspartner, som i mit tilfælde har kunne give mig de spørgsmål, som jeg kunne bruge til at bekræfte de valg, jeg tog, forklarer Christoffer og tilføjer:

– Jeg har stadig dage, hvor jeg drømmer mig tilbage til Forsvaret og tænker på de gode tider. Jeg tænker også nogle gange på, om jeg skulle været blevet. Men nej, for det arbejde, jeg laver nu, er langt mere udfordrende og dermed også langt mere interessant. At komme ud på den anden side og finde ud af, at de kompetencer, du har tilegnet dig i Forsvaret, også kan bruges i det civile liv, er en fed følelse, slutter Christoffer.

Den korte soldaterhistorie om veteran Christoffer Diget Andersen

  • 2012 Christoffer startede i Hæren på Skive kaserne.
  • 2015 Startede i Den Kongelige Livgarde
  • 2022 Startede egen virksomhed på civil grund

Udsendelser

  • 2011 Udsendt til ISAF / Hold 14 med ingeniørtropperne.
  • 2020 Udsendt til Estland / eFP

Uddannelser

Udover Forhandlingsteknik samt Stress- og Konflikthåndtering har Christoffer taget følgende uddannelser

  • 2011 Sygehjælper
  • 2014 Militær Fysisk træner
  • 2014 Instruktør
  • 2015 Junior-medic
  • 2015 CBRN-specialist
  • 2018 Tillidsmand (HKKF)
  • 2019 Fællestillidsrepræsentantsuppleant (HKKF)
  • 2019 Fællestillidsmand (HKKF)
  • 2019 Kryptooperatør
  • 2019 Kryptokustode
  • 2019 Signalbefalingsmand

Privat

Christoffer kommer oprindelig fra Nordjylland, men flyttede til København, da han startede i Den Kongelige Livgarde i 2015. Nu efter, at Christoffer er gået selvstændig, er der blevet en del færre fritidstimer. Men dem, der er, bruger han på at komme ud og få noget frisk luft enten med en fiskestang i hånden eller med sin rygsæk på.