Følelsen af udbrændthed førte til en reflekteret tur omkring det civile erhvervsliv – og sluttede tilbage i Forsvaret i et ønskejob.

Udgivet d. 10. juni 2022 af Velkommen Hjem

Efter 22 år i Forsvaret og 9 udsendelser kan det føles tiltrængt med ny inspiration og luftforandring – for eksempel gennem et nyt job i det civile erhvervsliv. Men man kan komme i tvivl undervejs. Det gjorde John Michael Veiks mentée i sit forløb i VELKOMMEN HJEM, der på mange måder var selvtillidsskabende, men som ikke førte ham ind i et civilt job. Midt i mentorsparringen, søgeprocessen og jobsamtalerne dukkede ønskejobbet pludselig op … i Forsvaret! 

John Michael Veik, der er Sales Director i Cognizant, er en af de mange engagerede mentorer i VELKOMMEN HJEM, der med glæde bruger tid på at hjælpe veteraner godt videre fra en karriere i Forsvaret til det helt rigtige job i det civile erhvervsliv. For ham er mentorrollen yderst meningsfuld.

– Forsvaret er en gruppe i befolkningen, der fortjener størst tak og ære af deres indsats. De og deres familier betaler en høj pris ved fraværet af en familiefar, en kæreste, en søn eller en datter – hvad man nu er i familiesammenhænge. Alligevel er veteraner en gruppe, der hidtil har fået meget lidt opmærksomhed i samfundet. I min verden er der ikke ret mange opgaver, der giver større mening end at være mentor for en veteran i VELKOMMEN HJEM-regi! De har i den grad fortjent ære, respekt og al den hjælp og støtte, de har behov for, mener John Michael Veik.

Trængte til at prøve ”noget nyt”

John Michael Veik har netop afsluttet et forløb med en veteran i VELKOMMEN HJEM. Forløbet endte med, at veteranen blev i Forsvaret, fordi det helt rigtige job pludselig dukkede op. Af samme årsag ønsker denne veteran at være anonym, men han vil gerne fortælle sin historie gennem sin mentor, fordi der måske er andre veteraner, der kan bruge den til noget. John Michael Veik forklarer derfor om forløbet med veteranen. 

– Der var som sådan ikke nogen udfordringer i min mentées fokus og ønsker om en anden professionel tilværelse ud over, at ønsket om ”noget nyt” var udtalt. Derfor overvejede min mentee alternativer, som måske var en del udenfor de erfaringer og kompetencer, han igennem mange år har opbygget. Det fik vi jo så talt lidt om igennem forløbet, forklarer John Michael Veik og understreger, at veteraner generelt har virkelig meget at byde ind med på det civile arbejdsmarked.

– Min mentee har mange særdeles gode og relevante kompetencer for en jobsøgningsproces. Der er ingen tvivl om, at min mentee har særdeles gode analytiske kompetencer samt en veludviklet evne til at få analysen omsat til ord, handlinger og aktiviteter. Planlægning og taktisk evne samt en udpræget abstraktionsevne er ligeledes kendetegn, som er værd at lægge vægt på, da det er en evne, som ikke så mange besidder. Udtalte lederegenskaber samt egnethed i rollen som underviser og instruktør – i tillæg hertil en vindende personlighed som privatperson og som underviser og instruktør på kurser og deciderede uddannelser, fortæller John Michael Veik. 

Jeg har fra starten af mentorforløbet haft et rigtig godt forhold til John. 

Vi kom godt ind på hinanden fra starten. John har guidet mig rigtig godt i nogle forskellige retninger. Jeg var meget fokuseret på sikkerhedsbranchen og dens forskellige nicher, men John sparede rigtig godt med mig i forbindelse med muligheden for andre brancher og jobmuligheder. Jeg vil især rose John for hans personlighed, derudover har John en ydmyg tilgang til os veteraner, som gør at man føler sig anerkendt. John er samtidig en stærk ressourceperson der forstår betydningen af at have et stærkt netværk, og som han forstår at drage nytte af. Man føler sig i velmenende og kompetente hænder, når man er mentee hos John. Og jeg håber at jeg en dag får lejlighed til at møde John in persona og takke ham for hans indsats og frivillige arbejde i Velkommen Hjem. 

Veteran og mentee hos John Michael Veik

Jobsøgningen øgede bevidstheden om egne evner

De fleste jobsøgende har en ide om, hvilken vej de vil gå. Det havde John Michael Veiks mentée også, men gennem forløbet fik han øjnene op for, hvor bredt hans kompetencer kunne række. Mentor og mentée brugte således tid på at reflektere over mulighederne. 

– Trygheden ved det at være tjenestemand er en værdi, som trak i den modsatte retning af det civile erhvervsliv og som sikrede, at min mentée ikke bare sprang ud i noget andet. Han var meget aktivt søgende på flere forskellige jobs og områder. Heldigvis viste der sig så en stilling indenfor Forsvaret, som på stort set alle områder og ønsker, passer perfekt til ham. Superdejligt, siger John Michael Veik og tilføjer:

– Som mentor har jeg bidraget med (tror jeg) at formulere de erfaringer og kompetencer, min mentee har, til ord og i et sprog, som anvendes i det private erhvervsliv. Jeg tror, at det var en overraskelse for min mentée, hvor kompetent og erfaren han viste sig at være i forhold til andre stillingstyper og -betegnelser i det private erhvervsliv, da vi havde talt et par gange sammen om hans karriere i Forsvaret og hvad den erfaring kunne anvendes til andre steder, forklarer John Michael Veik. 

Fandt det rette sted og den rette stilling

Mentorskabet foregik alene via digitale møder, men udviklede sig alligevel til et fortroligt forhold. 

– Jeg synes, at vi har fået et meget tæt og personligt forhold og tæt på et ”venskab”. Jeg håber at få lejlighed til at møde min mentee personligt, når lejligheden byder sig. Vi har kunnet tale om alt, og det er fantastisk så hurtigt, vi er kommet ind på hinanden – med det fælles mål at finde den rette stilling og det rette sted for ham at fortsætte sin karriere. Det lykkedes heldigvis, slutter John Michael Veik.

Mentorrollen og hele processen er meget givende og inspirerende for en selv – ingen tvivl om det. Der er absolut basis for selvrefleksion om prioritering af sit liv, hvor vigtig er hver enkelt bestanddel af ens hverdag og livsindhold og hvordan man så kan prioritere sine værdier i forhold hertil.

Mentor John Michael Veik