Utålmodig veteran holdt mentor til ilden!

Udgivet d. 25. september 2020 af Velkommen Hjem

– Mathis er utålmodig på ”den fede” måde, så processen har været relativ intensiv og kontant, fortæller Per Frey, VP i KMD. Han er en af foreningens engagerede mentorer og har netop hjulpet den tidligere soldat Mathis Bastholm Broe i gang med en civil karriere – blandt andet ved at udfordre de baner, som Mathis tænkte i, da han startede sit forløb i VELKOMMEN HJEM. Veteranen er netop gået i gang med en uddannelse til IT-supporter/programmør efter 13 år i forsvaret, med 3 udsendelser til Kosovo og Afghanistan.

Efter 13 års tro tjeneste i Forsvaret fik Mathis konstateret sukkersyge, og han forlod i den forbindelse Forsvaret uden at have et civilt job på hånden. 

– Jeg forlod Forsvaret, efter jeg fik konstateret sukkersyge. Min karriere fik dermed en brat afslutning, så det var hamrende svært for mig at finde noget civilt, da jeg ikke følte, at jeg kunne finde noget med “bare” en militær karriere i bagagen. Så i et par år var tilfældige vikarjobs det eneste jeg kunne finde, men med hjælp fra en tidligere kollega fik jeg modet til at kontakte VELKOMMEN HJEM, fortæller Mathis.

Mathis Bastholm Broe, veteran

Mentor inspirerede til at tænke i nye baner

VELKOMMEN HJEM tilbød Mathis at komme med i det førstkommende kick-off forløb. Kort efter kickoff bliver deltagerne matchet med en mentor efter faglighed og interesser. Mathis blev matchet med Per Frey. 

– Jeg mødte min mentor første gang til VELKOMMEN HJEMs kick-off, og kort efter fik jeg at vide, at min mentor ville blive Per Frey fra KMD. Vi klikkede allerede fra første gang, vi mødtes. Per har fået mig til at se mine egne kompetencer og har givet mig lysten til at hoppe ud i en helt ny verden med uddannelse og jobmuligheder. Jeg vil gerne rose Per for hans vedholdenhed og hans evne til at tænke i andre jobs, end sådan en som jeg, ellers ville tænke i. Jeg vil også rose ham for, at han er nysgerrig omkring, hvad vi som veteraner kommer med – og om det kan bruges andre steder, fortæller Mathis. 

Engageret, målrettet – og utålmodig

Per Frey har være mentor i Velkommen Hjem fra foreningens spæde start og derfor selv lidt af en veteran i VELKOMMEN HJEM, hvor han nu på femte år både underviser og hjælper veteranerne videre som mentor.

– Jeg er i den grad er motiveret af at være med til at skaffe veteraner videre efter en militær karriere.Det er af kæmpe betydning for både veteranen og de virksomheder, som den enkelte bliver en del af fremover, forklarer han om sit engagement.

Mathis er den 6. soldaterveteran, som Per Frey hjælper videre. Og selv om han ser mange lighedspunkter mellem sine mentées, oplever han selvfølgelig også, at hver enkelt har sine helt egne styrker og udfordringer. 

– Som alle andre veteraner, jeg har mødt, er Mathis meget engageret, målrettet og beslutsom, hvilket gør det til en fornøjelse at arbejde sammen med ham. Udfordringen har været, at Mathis er utålmodig på ”den fede” måde, så han har i den grad holdt mig til ilden. Processen har været relativ kort og kontant. Vi forfulgte to spor – nemlig lager/logistik og IT. Efter at have prøvet lager/logistik af i form af en kort ansættelse faldt valget på en uddannelse som IT-supporter/programmør. Jeg er sikker på, at det er det rette valg for Mathis, og tilføjer: 

– Mathis har prøvet sine ideer og ønsker af på mig, og jeg har rådgivet ham i forhold til, hvad jeg har vurderet ville være de rigtige skridt at tage. Derudover har mit netværk været sat i spil, ikke mindst ved at give Mathis tryghed ved at praktikperioden i uddannelsesforløbet allerede er på plads. 

Per Frey, mentor

Fik rygstød og fandt vejen

Når Mathis skal forklare, hvilken forskel, det har gjort for ham at være en del af VELKOMMEN HJEM, fremhæver han især fornemmelsen af ikke at stå alene, men være en del af et fællesskab med samme mål. 

– Gennem foreningen har jeg fået et godt rygstød og hjælp til at finde en rolle i livet rent arbejdsmæssigt. Det har været en fordel, at man har en kæmpe flok at sparre med. At man ikke står alene i jobverden som civil. Jeg står nu i den rigtige glade situation, at jeg er startet på min drømmeuddannelse og i øvrigt senere skal i praktik som et led i uddannelsen hos KMD, slutter Mathis.

Og mentor Per Frey tilslutter sig tilfredsheden: 

– Det er en kæmpe fornøjelse at være sammen med Mathis, og det giver mig et kæmpe kick, at vi nu begge er sikre på, at Mathis er kommet på den rette hylde.

Tro på dig selv og de kvaliteter du har, så kommer du rigtig langt

Mathis Broe, veteran Isaf 10, Isaf 16 og Kfor 13

Gode råd til veteraner i denne tid, hvor der er øget konkurrence om de ledige jobs

”Den enkelte veteran skal være både tålmodig og også stærk i troen på, at der er et job til lige netop ham/hende. Man skal være forberedt på, at der vil være brug for at ændre planer undervejs – men det er jo også noget af det, veteranerne er trænet i at håndtere.”

Per Frey, mentor og VP i KMD.

Den korte historie om soldaterveteran Mathis Bastholm Broe

Mathis Bastholm Broe startede i Forsvaret i 2004 som ingeniør i Skive. Derefter sprang han over til forsyner/logistik og var til sidst i søværnet som konsoloperatør. Mathis har været udsendt tre gange: En gang til Kosovo med KFOR 13 og to gange til Afghanistan med ISAF hold 10 og 16. Han forlod Forsvaret i 2017.