Man skal hele tiden være i gang med den næste jobansøgning

Udgivet d. 4. september 2021 af Velkommen Hjem

 … selv om man lige har afleveret den bedste ansøgning nogensinde, har været til første samtale og går og venter, så skal man hanke op i sig selv og begynde søgningen på den næste. Alternativt mister man moment, og afslag vil komme til at fylde for megetDet var et af mange gode råd, som veteran Maylin Sørensen fik af Henrik Kaltoft i sit forløb i VELKOMMEN HJEM. Hun havde besluttet at forlade Forsvaret efter 10 år og 1 udsendelse til Mali – og fik Henrik Kaltoft, Client Director i KMD, som mentor:

– Da vi først mødtes, havde Maylin allerede været flittigt i gang med at søge forskellige jobs på tværs af Politi, Forsvaret og andre offentlige institutioner, men også NGO’er. Interessen og passionen havde primært været omdrejningspunkt for jobsøgningen, men hun oplevede udfordringer med den civile terminologi, oversættelse af kompetencer osv. Derudover manglede hun støtte i forhold til at sælge sig selv godt nok til selve jobsamtalerne, siger Henrik Kaltoft, der her fortæller, hvordan det var at være mentor for Maylin Sørensen fra det nordlige Norge, der nu starter i et civilt job som specialkonsulent ved Nordsjællands Politi. 

Henrik Kaltoft er en af foreningens faste, engagerede mentorer. Han har netop afsluttet endnu et mentorforløb – denne gang med veteran Maylin Sørensen. 

– Det er altid spændende at modtage en mail fra VELKOMMEN HJEM med et nyt forslag til mentee. Denne gang var det en norsk analyseofficer, Maylin Sørensen, som for nyligt var flyttet til Danmark med familien – mand og to små piger. Med en god karriere i bagagen, men i et nyt land, hvor alt er det samme, men alligevel meget forskelligt, fortæller Henrik Kaltoft. 

Maylin Sørensen, veteran

Søgte hjælp for ikke at skulle gå på kompromis med drømmene

Maylin Sørensen havde gennem en årrække pendlet mellem sit job i Forsvaret i Oslo og familien i København – men nu var tiden kommet til at slå sig ned i København for at være mere sammen med familien.

– Jeg gik så i gang med at søge civilt arbejde, men fandt det meget svært, da jeg efter 10 år i Forsvaret ikke kunne finde ud af at ”sælge” mig selv. Det var heller ikke nemt at sætte ord på, hvilke kompetencer jeg havde – især overfor mennesker, der ikke kender til det militære fagsprog. Det var aldrig en udfordring for mig at se, hvad jeg ønskede af jobs, men som tiden gik, begyndte jeg at føle, at jeg blev tvunget til at gå på kompromis med mine ønsker – og da bevægede jeg mig ind i et endnu mere ukendt terræn. Men en dag fik jeg et tip af en dansk kollega, der havde prøvet lykken gennem VELKOMMEN HJEM – og det ændrede det hele, siger Maylin.

Efter Maylins henvendelse til foreningen, kom hun med i et forløb, hvor formålet er at hjælpe veteranen til en afklaring, til opbygning af netværk og ofte videre i et civilt job eller ind på en uddannelse, der står mål med veteranens ambitioner og kompetencer. Et forløb starter med to dages kickoff. Her møder de nye veteraner andre veteraner samt relevante erhvervsfolk, herunder mentorer og andre fra foreningen.

– Efter kickoff begyndte jeg at se en ændring, hvor virksomheder tog mig ind til interview. Det er helt tydeligt, at hjælpen fra VELKOMMEN HJEM bidrog til at tydeliggøre mine kompetencer og gøre mit CV skarpere, hvorefter jeg fik mange gode tilbagemeldinger. I tillæg dertil begyndte jeg virkelig at se værdien i at dyrke og udvikle et netværk. Her bidrog foreningen til at give mig det sidste skub til at tage initiativ til at møde andre, der kunne hjælpe mig på vej, fortæller Maylin.

Passion som det primære omdrejningspunkt for jobsøgningen

Maylin blev, som alle veteraner i forløb i VELKOMMEN HJEM, lige fra starten matchet med en mentor efter faglighed og personlige interesser. Og mentor Henrik Kaltoft fik fra start en god fornemmelse af Maylin.

– Første møde mellem mentor og mentee er altid spændende. Er kemien rigtig og får man gensidigt en følelse af, at samarbejdet kan bære frugt? Det gik tidligt op for mig, at jeg havde med en utrolig dedikeret person at gøre. Der var et drive og en vilje til at lykkes og en passion for analyse, som jeg tilskriver den træning og uddannelse, som Maylin har gennemgået på Krigsskolen (Den norske officersuddannelse) hjemme i Norge. Men der kan også trækkes tidlige paralleller helt tilbage til hendes barndom – her blev der leget som alle andre børn, men ofte ville hun hellere spionere på legekammeraterne – end lege med Barbie, fortæller Henrik Kaltoft.

Fastlagde både plan A og B fra start

Henrik Kaltoft og Maylin besluttede, at hun skulle gå efter drømmejobbet først, for siden at gøre søgningen bredere. Men først skulle søgefeltet indsnævres.

– Min første lektie til Maylin var, at hun skulle finde 5-10 jobannoncer, som hun kunne identificere sig med. Dem gennemgik vi, og det gav mig et godt billede af, hvor og hvad vi skulle lede efter, men også hvilke kvalifikationer, som vi skulle fokusere på fremadrettet. Herefter måtte jeg til tasterne og søgemaskinerne, hvor jeg brugte min forståelse og fornemmelse for, hvilke jobs vi skulle finde, fortæller Henrik Kaltoft, og forklarer videre om forløbet: 

– Grundet orlov og barsel i forhold til den mindste af Maylins piger, kunne vi lægge en plan, hvor vi KUN fokuserede på jobs, hvor relevansen og mavefornemmelsen var helt i top. Det var plan A. Plan B, hvor vi ville gå i gang med at søge bredere og sikre et job, kunne vi vente med at sætte i gang til sommeren 2021.

Som foråret gik på hæld, havde der være nogle rigtig gode emner, men også en række 2. og 3. pladser – endnu ikke et drømmejob. Mentor begyndte derfor at få Maylin til at kigge på plan B.

– Men så skete der det, at en 2. plads, trods alt, havde afsat så stort aftryk hos hendes fremtidige arbejdsgiver, at de havde oprettet en stilling, som de kraftigt opfordrede hende til at søge. Og som det så ofte hænder, så kommer en god ting sjældent alene. Et andet meget spændende job dukkede op, og processerne overlappede. Men da vi havde opstartsmøde efter sommerferien, kunne Maylin glad meddele mig, at der nu var skrevet under, og at hun skal starte nyt job til september. En rigtig god melding – vi kunne holde os inden for plan A, siger Henrik Kaltoft.

Der blev skubbet, guidet og lyttet …

Timing er utrolig vigtig – også når man søger job. Skal man gå efter det ultimative drømmejob, selv om det tager tid? Eller skal man lade sig nøje med noget, der er realistisk og inden for rækkevidde? Det var et af de mange spørgsmål, som Maylin fik støtte og hjælp til gennem Henrik Kaltoft. De valgte is i maven … og det resulterede i et drømmejob. 

– Jeg håber, at jeg har bidraget med at skubbe på, når der skulle skubbes, guides, når der skulle guides og lytte, når der skulle lyttes, siger Henrik Kaltoft og tilføjer:

– Oftest handler det om at lytte, da man som mentee reflekterer utroligt meget, når man selv taler. Vores snakke forud for den enkelte jobsamtale har også været vigtige og forhåbentlig udbygget den tro på egne evner og selvtilliden omkring, at erfaringen og uddannelsen fra Norge selvfølgelig er relevant og oversæt-bar til danske forhold. 

Der er ingen tvivl om, at Maylin oplever, at der er blevet skubbet, guidet og lyttet i høj kvalitet, og hun er meget taknemmelig for al den hjælp, som Henrik Kaltoft har givet hende det sidste halve år, og som nu har resulteret i en spændende fast stilling på dansk grund.

– Henrik og jeg har fungeret rigtig godt sammen. Henrik har især været med på at finde relevante jobs, der kunne passe til både mine interesser og kompetencer. Han fik mig endvidere til at indse, at CV bør tilpasses en smule for hvert job, man sender en ansøgning til, forklarer Maylin og slutter: 

– For mig har det hele tiden været et spørgsmål om, hvor meget tid jeg skulle tillade mig at bruge på at finde drømmejobbet, og hvornår jeg skulle begynde at moderere mine ambitioner og vælge noget, der var godt nok. Her bidrog Henrik med god sparring – som betød, at jeg fik mere ”is i maven” og turde vente. Og det endte så med, at jeg fik en meget spændende stilling som specialkonsulent i Nordsjællands Politi.


Den korte soldaterhistorie om veteran Maylin Sørensen

2010 Bachelor i Sammenlignende Politik fra Universitet i Bergen 

2014 -2020 Officersuddannelse ved Den norske Krigsskole i Oslo 

På udveksling til Hærens Officersskole i København 

Blev udstationeret til hhv. Nordnorge og Oslo

2015 Udstationeret til Mali på FN-missionen MINUSMA 

 

Privat

Maylin Sørensen er opvokset i Tromsø og siger selv, at hun lever op til de norske stereotyper; ”født-med-ski-på-beina” og ”fjeldged”. Hun mødte sin danske kæreste på HO, og resultatet er to små piger i et perfekt dansk-norsk mix.