Leoparden står ikke stille … men min tid på ryggen af det prægtige og altdominerende rovdyr er nu slut 

Udgivet d. 2. juli 2021 af Velkommen Hjem

Sådan skrev veteran Nikolaj Ørskov Pedersen i sidste uge på sin LinkedIn-profil. Efter 20 års tjeneste i Forsvaret og 3 udsendelser skifter kaptajnen kommandørsædet i Leopard kampvognen ud med en plads som Product Manager hos Precision Technic Defence A/S. Beslutningen om at forlade Forvaret og mærke efter var ”angstprovokerende som bare fanden, men på samme tid en helt igennem fantastisk proces, som har gjort mig så meget klogere på mig selv og mine prioriteter”.

Nikolaj fik hjælp, støtte og sparring undervejs gennem det ukendte terræn af VELKOMMEN HJEM og en foreningens dygtige og dedikerede mentorer Otto Bjerg Hausgaard. Han er selv veteran og arbejder i dag som Senior Relationship Manager i Vækstfonden. 

– Beslutningen om at tage springet, er den sværeste jeg nogensinde har taget, fortæller Nikolaj. 

Lige siden folkeskolen har han vidst, at han ville være soldat, så da han som 18-årig var på session, søgte han bevidst til det sted, hvor værnepligten var længst for at kunne opleve soldaterlivet så lang tid som muligt. Det blev til i alt 20 år i hæren, hvoraf de 14 var som officer og leder. Beslutningen om at forlade Forsvaret skyldtes en kombination af mange faktorer, men den blev sat i gang under Nikolajs sidste udsendelse.

– Under min sidste udsendelse begyndte jeg at reflektere over min fremtid i Forsvaret. Det blev for alvor igangsat af afskedsscenen fra hjemmet, hvor min datter stortudede, da jeg blev hentet. Hun ville ikke give slip på mig, og jeg endte med at måtte vride mig fri af hendes greb, hvorefter hendes mor holdt hende, mens jeg vendte ryggen til og gik ud i en bil og blev kørt væk. Hendes gråd og skrig sidder stadig dybt i mig den dag i dag, fortæller Nikolaj og fortsætter: 

– Den episode kickstartede en lang refleksionsperiode, hvor jeg udfordrede mig selv på helt centrale spørgsmål som ”hvorfor blev du soldat”, hvorfor blev du officer”, hvorfor er du stadig i Forsvaret”, hvor er du i Forsvaret om 10 år og mange flere. Da jeg kom til spørgsmålet om hvor jeg ville være om 10 år, kunne jeg ganske enkelt ikke svare på det. Uanset, hvor jeg kiggede hen, ville jeg bevæge mig længere væk fra det, jeg elskede ved at være soldat og officer. En videreuddannelse til major ville igen kræve, at familien blev sat i anden række, hvilket jeg heller ikke havde lyst til. Samtidig kunne jeg jo heller ikke se, hvad videreuddannelsen skulle føre til. Og hvorfor skulle jeg gøre som alle andre, og hive mig selv og familien igennem et antal opslidende år med studier i weekender og aftener, når jeg ikke kunne se, at det ville tilføre mig nogen form for værdi. Jeg besluttede mig derfor at stoppe op og mærke efter. Det var første gang i hele min karriere, at jeg tillod mig selv at sige: Stop! Hvad er det du har gang i, og er det det, du gerne vil? Angstprovokerende som bare fanden, men på samme tid en helt igennem fantastisk proces, som har gjort mig så meget klogere på mig selv og mine prioriteter. 

Nikolaj Ørskov Pedersen, veteran

En åben exitstrategi var det rigtige valg

Nikolaj indledte sin exitstrategi mens han sad i Afghanistan med et LinkedIn opslag med overskriften ”Crossroads of life”, hvori han meldte ud, at hans fremtidige karriere i Forsvaret ikke længere stod lysende klar for ham selv, og at han derfor havde besluttet sig for at undersøge fremtidsmulighederne uden for hegnet. Her var der flere, der anbefalede ham at kontakte VELKOMMEN HJEM.

– I flere af kommentarerne og beskederne, der kom retur på mit opslag, blev jeg anbefalet at rette henvendelse til VELKOMMEN HJEM. Jeg kontaktede foreningen via ansøgningsformularen på hjemmesiden, og blev kort tid efter kontaktet af foreningens leder Helene Djursø. Vi blev enige om, at jeg skulle kontakte hende igen, når jeg var retur fra Afghanistan. Da jeg i august måned 2019 var tilbage på dansk grund, kontaktede jeg igen Helene, og blev således optaget på kickoff, siger Nikolaj.

Fra start meldte jeg min beslutning åbent ud til både mine chefer, kolleger, familie og venner. Jeg ønskede at spille med åbne kort hele vejen igennem. Den beslutning var uden tvivl med til at give mig den fornødne ro til at kunne fokusere min energi på en afklaring og målretning af jobsøgning. Undervejs har jeg også kun mødt positiv feedback fra kollegaer såvel som chefer. Det er klart en strategi, som jeg vil anbefale andre.
Veteran Nikolaj Ørskov Pedersen

En fantastisk kombination af foredrag, refleksionsopgaver og enesamtaler

Nikolaj kom med i et af foreningens forløb, der har til formål at hjælpe veteranen til en afklaring, til opbygning af netværk og som regel videre i et civilt job eller ind på en uddannelse, der står mål med veteranens ambitioner og kompetencer. Et forløb starter altid med et kickoff.

– Kickoff var for mig en øjenåbner. Det to-dages tætpakkede seminar bombarderede mit hoved med en masse ny viden, som alt sammen handlede om, hvordan jeg som veteran fik bragt mig selv i spil til mit drømmejob uden for Forsvaret. Dagene var en fantastisk kombination af foredrag, praktiske reflektionsopgaver og enesamtaler med foreningens fagspecialister. Motivationen blandt kursisterne var ligeledes i top, så snakken fortsatte ofte hen over pauserne. De to vigtigste ting, jeg tog med mig fra kickoff, var: 

1) At søge job er ikke kun noget, der foregår via stillingsopslag. Et stærkt og bredt netværk er ofte afgørende for succes.

2) Helene Djursø’s forsikring om, at hun nok skulle finde en rigtig god mentor til mig.  

Overraskende at møde så meget oprigtig hjælp

De fleste veteraner i forløb i VELKOMMEN HJEM bliver matchet med en af foreningens dedikerede mentorer efter faglighed og personlige interesser. Nikolaj blev matchet med, Otto Bjerg Hausgaard, der selv er veteran og arbejder som Senior Relationship Manager i Vækstfonden.

– Jeg var ikke i tvivl om, at det var sammen med en mentor, at jeg for alvor skulle rykke mig. Og fra første minut var det tydeligt, at Otto oprigtigt ønskede at hjælpe mig videre. Men ligesom under mødet med Helene Djursø og teamet bag VELKOMMEN HJEM på kickoff, så var det i starten svært at forstå, hvordan en vildt fremmede oprigtigt ønskede at investere tid og energi i at hjælpe en som mig, blot fordi jeg har passet mit arbejde i Forsvaret, siger Nikolaj.

Uden for normal kategori af ”farligt” at være udstationereret

Otto Bjerg Hausgaard er en af de erfarne erhvervsfolk, der gerne vil bruge tid og energi på at være mentor for veteranerne i VELKOMMEN HJEM. Og det er der flere årsager til.

– Jeg havde bare rigtig meget lyst til, at den viden jeg havde om arbejdsmarkedet kunne bruges til noget nyttigt Jeg kendte til udfordringen med at stå udefra og kigge ind på et arbejdsmarked, som kan være ret intimiderende og svært at gennemskue. Og så har jeg selv været værnepligtig og har haft en enkelt udstationering, så jeg kendte de gode folk inde bag hegnet og de værdier, de står for. Så jeg mener, at der er rigtig godt potentiale i at få åbnet virksomhedernes øjne for de kvaliteter, som soldater kan bidrage med på en arbejdsplads, forklarer Otto Bjerg Hausgaard og tilføjer:

– Jeg mener, at de ledelsesmæssige- og teamudviklingserfaringer, som opnås under udstationeringer, er helt unikke. Det er jo helt uden for normal kategori af ”farligt” at være udstationeret, så der er samtidig brug for ledelse- og teamsammenhold i en særlig grad. Det er min vurdering, at Forsvarets mange udstationeringer har givet dem en masse stærke teams og ledere. Disse erfaringer kan være svære at relatere til som arbejdsplads, da ingen virksomheder i Danmark har samme niveau af fare. Jeg oplevede i mine snakke med Nikolaj, at hans erfaringer sad i den person, han er. Han har høstet erfaringer fra en karriere, som har formet et rigtig solidt menneske med sine værdier helt på plads, siger Otto Bjerg Hausgaard.

Otto Bjerg Hausgaard, mentor

Ærlige, reflekterende opslag øgede netværket

Otto Bjerg Hausgaard har som førnævnt selv været soldat og udsendt, så der gik ikke mange minutter efter første møde mellem mentor og mentee, før de udvekslede soldaterhistorier. Det gav Nikolaj en følelse af, at han allerede kendte sin mentor. 

– Det første møde blev brugt på at fortælle min historie og afstemme en indledende

strategi for det videre forløb. Otto var lige netop den type mentor, som jeg havde brug for. Jeg var alt andet end afklaret, da jeg mødte Otto første gang. Hans tilgang til det var blot, at vi skulle starte op de steder, jeg troede, jeg ville passe ind, og så løbende justere til undervejs, når nogle muligheder kunne afskrives, mens andre kom til, fortæller Nikolaj og forsætter:

– Jeg tror godt, at Otto kunne fornemme, at jeg havde brug for input til refleksion frem for en entydig slagplan med klare delmål og slutmål. Den plan kunne jeg sagtens selv lave, når bare elementerne til analysen bag var på plads. Disse elementer hjalp Otto mig med at finde frem til via en coachende tilgang. Mellem de planlagte samtaler arbejdede jeg selvstændigt. Ofte i flere akser samtidig. Og når vi så mødtes online, gennemgik jeg ”status siden sidst”; hvad kan tages med videre, hvad skal ikke, hvad er planen for den næste periode mv. Undervejs fandt jeg ud af, at LinkedIn kunne booste min motivation i perioder, hvor det gik trægt. Jeg lavede nogle ærlige og reflekterende opslag og min situation, som blev gengældt af en masse positiv feedback. Hvert eneste opslag udvidede mit netværk, og åbnede nye muligheder, som kunne udforskes, siger Nikolaj og tilføjer:

– Otto har været en fantastisk back-up undervejs. Bare det at vide, at han ikke var mere end en mail, SMS eller et opkald væk, har været en stor støtte, når jeg aften efter aften har siddet og arbejdet med vejen mod en ny fremtid. Jeg kommer til at savne vores samtaler, som gik på alt fra smalltalk om vind, vejr og corona til at han på magisk vis forstod at stille de rigtige spørgsmål som efterfølgende betød adskillige timers refleksioner.  

Var glad for at være en mur at spille bold op af

Otto Bjerg Hausgaard oplever også forløbet som udbytterigt, blandt andet fordi Nikolajs refleksioner også har givet mentoren selv noget at tænke over undervejs i forløbet. 

– Som mentor har det været et privilegie at følge Nikolajs afsøgninger af muligheder, og at få lov at være mur han kunne spille bold op af. Nikolaj har været meget åben om de refleksioner han har været igennem i forhold jobmulighederne og så har vi haft nogle rigtig gode snakke om de prioriteringer som han havde både for match mellem ham og jobbet, men også i forhold til at job og familieliv skal være i en god balance, siger Otto Bjerg Hausgaard og slutter: 

 – Ingen tvivl om, at det har været en fornøjelse at være mentor for Nikolaj og det har helt klart også givet mig noget at tænke over. Når man møder mennesker, som har stærke værdier og som vil en forandring så meget, at de ønsker at skifte karriere, så er jeg fuld af beundring. Den stærkeste oplevelse var nok at få lov at være med helt inde ved overvejelserne omkring de jobmuligheder, som blev overvejet, og så til sidste at få lov at følge da det helt rette match dukkede op og skulle i mål. 

Det tager tid

At skifte karriere er ikke alene noget, der kræver afklaring – det tager også tid. Hvor længe afhænger af den enkelte veteran. For Nikolaj skulle der gå mere end et år, før han blev klar over, hvad han præcis ville beskæftige sig med i det civile erhvervsliv.

– Det kommer til at tage et års tid”, sagde Otto til mig under første møde. Det troede jeg ikke på. Men han skulle få ret. Det tog 16 måneder. Det har været en lang rejse fra kick-off seminaret i december 2019 og til nu. Men det har bestemt været tiden værd. Jeg har haft brug for tid til afklaring og tid til at finde det rette job. Mit fokus har konstant været på at søge ud mod noget og ikke væk fra noget. Jeg havde sågar modet til at trække mig fra et par ansættelsesforløb undervejs, fordi fornemmelsen ikke var der, fortæller Nikolaj. 

Jeg har været soldat i nøjagtig halvdelen af mit liv, og jeg fortryder ikke et eneste sekund. Identiteten som soldat kommer jeg derfor heller aldrig til at lægge på hylden. Den er blevet så stor en del af min personlighed. Men tiden er nu den rigtige for mig til at komme videre.
Veteran Nikolaj Ørskov Pedersen

– Med hjælp fra VELKOMMEN HJEM er min rejse ud af Forsvaret foregået på en velovervejet og ordentlig måde. Undervejs er jeg også blevet meget klogere på mig selv samt mine drømme og ønsker om fremtiden. Er jeg 100 % afklaret i dag? Nej, det tror jeg aldrig, man kan blive. Så længe man selv er i bevægelse, vil drømme, prioriteter og mål også være det. Men jeg er afklaret nok til at turde tage det spring, som jeg har længtes efter at tage lige siden, jeg rakte ud til VELKOMMEN HJEM første gang. Den 2. august starter jeg som Product Manager i Precision Technic Defence A/S. Jeg ser frem til snart at kunne støtte blandt andet Forsvaret og Politiet med at finde frem til det bedste materiel og udrustning til fremtidige operative opgaveløsninger.

Tusind tak til Otto, Helene og resten af holdet bag VELKOMMEN HJEM. Jeres indsats gør en forskel. TAK, slutter Nikolaj Ørskov Pedersen.

Den korte soldaterhistorie om Nikolaj Ørskov Pedersen


2019 – d.d. Næstkommanderende og projektleder (kaptajn) Kapacitets- og uddannelsessektionen, Panserbataljonen, Jydske Dragonregiment

2018 – 2019 Eskadronchef (kaptajn) 2. Kampvognseskadron, Panserbataljonen, Jydske Dragonregiments Panserbataljon

2016 – 2018 Sektionschef (kaptajn) Kampvognssektionen, Panserafdelingen, Hærens Kamp- og ildstøttecenter

2015 – 2016 Stabsofficer (kaptajn) Operationssektionen, Panserbataljonen, Jydske Dragonregiment

2013 – 2015 Næstkommanderende (premierløjtnant)

2. Kampvognseskadron, Panserbataljonen, Jydske Dragonregiment

2010-2013 Stående reaktionsstyrkesoldater (SRS), Delingsfører (premierløjtnant)

2008-2010 Hærens reaktionsstyrke (HRU), Delingsfører (premierløjtnant)

2007-2008 Værnepligtige (HBU)), Delingsfører (premierløjtnant)

2003 – 2004 Sergent Den Kongelige Livgarde

DEC 2001 Indkaldt til aftjening af værnepligt Den Kongelige Livgarde

 

Uddannelser i Forsvaret:

2014 – 2015 Videreuddannelseskursus, Kaptajn Hærens Officersskole, København

2004 – 2007 Officersgrunduddannelsen, Premierløjtnant Hærens Officersskole, København

2002 Sergentuddannelsen, Sergent Hærens Sergentskole, Sønderborg

 

Udsendelser:

FEB – AUG 2019 Afghanistan, RS hold 10

Chef for den danske sikrings- og eskorteeskadron MFPT 

  • Direkte underlagt den britiskledede bataljon Kabul Protection Unit, som var en del af Kabul Security Force.
  • Varetagelse af sikkerheden for militære og civile rådgivere i Kabul. I alt gennemførte min enhed mere end 700 sikrings- og eskorteopgaver. 
  • Fast del af KPU chefgruppe og stab, som udelukkende bestod af militært personel fra Storbritannien
  • Tæt samarbejde med britiske, amerikanske og afghanske sikkerhedsstyrker.

 

AUG 2012 – FEB 2013 Afghanistan, ISAF hold 14

Kampvognsdelingsfører

  • Direkte underlagt en britisk battlegroup, som opererede, i Helmandprovinsen, nær Gereshk
  • Aktiv del af kinetiske ISAF-operationer i kampen mod Taliban
  • Tæt samarbejde med britiske, amerikanske og danske sikkerhedsstyrker

 

AUG 2009 – FEB 2010 Kosovo, KFOR hold 21

Mekaniseret infanteridelingsfører

  • Patruljering, bemanding af observations- og overvågningsposter samt opstilling af periodevise høje beredskaber
  • Havde ansvaret for al kontakt og samarbejde med det lokale politi i en landsby nær den serbiske grænse.
  • Tæt samarbejde med franske, estiske og danske sikkerhedsstyrker.

 

Privat

Nikolaj Ørskov Pedersen er født og opvokset på Holstebroegnen, men har også boet en årrække i København i forbindelse med job. De seneste 14 år har han som officer været tilknyttet Jydske Dragonregiment i Holstebro. 

Når Nikolaj Ørskov Pedersen ikke er sammen med familie og venner, holder han af at løbe – specielt er trail- og ultraløb blevet en stor passion, fordi det er her, at han for alvor kan koble af og reflektere over en travl hverdag.