Et mentorforløb, der skabte refleksion i begge lejre

Udgivet d. 26. januar 2022 af Velkommen Hjem

Da veteran Kasper Damm Nørgaard fik det jobtilbud, han håbede på, ringede han først til sin kæreste og derefter straks mentor Niels Holmberg, Vicebrandinspektør i CPH Lufthavn. Naturligvis. For under mentorforløbet havde de udviklet en gensidig forståelse, skabt af refleksioner. Mentor forklarer:

Kaspers og mine samtaler har været rigtig sparring – og ikke rigtig rådgivning. Kasper reflekterer over de ting, som jeg har italesat og derefter har vi uddybet og afrundet forskellige emner. Og lige præcis fordi, vi har sparret helt ligeværdigt, tror jeg, at udbyttet har været godt.

Ifølge Kasper blev Niels Holmberg næsten mere begejstret for jobtilbuddet, end Kasper selv, der har takket ja til jobbet hos Tryg som Sikkerhed og Beredskabs manager i afdelingen for Sikkerhed, beredskab og internsvindel.

Kasper forlod Forsvaret af flere årsager. Dels var han kørt træt i de almindelige rutiner og manglede udfordringer. Dels var de mange dage væk begyndt at blive en belastning. Og så havde han et stort ønske om at bruge sin CU fornuftigt. Kasper startede derfor på Katastrofe- og risikomanageruddannelsen, men oplevede, at han manglede retning.

– Jeg havde egentlig et klart nok mål, men vejen dertil, var for mig ikke gennemskuelig. Der var mange uforudsete forhindringer. Fra Forsvaret var jeg vant til, at man fik en uddannelse, og så kunne man løse opgaverne. Sådan virkede det ikke til, at det var i det civile. Her var der en masse andre faktorer, der spillede ind – blandt andet netværk og evnen til at operationalisere forudgående viden i et nyt miljø, fortæller Kasper.  

Fik værktøjer til selvrefleksion og realisering af mål

Kasper havde hørt om VELKOMMEN HJEM og tog kontakt til foreningen. Han kom med i et af foreningens forløb, der har til formål at hjælpe veteraner i transition fra Forsvaret til et civilt job. Et forløb starter normalt med to dages kickoff, hvor de nye deltagere møder erhvervsfolk, mentorer, tidligere deltagere og folkene bag VELKOMMEN HJEM. 

– Jeg har gennem hele forløbet oplevet en ekstrem vilje fra alle involverede til at hjælpe veteraner. Dog var kickoff for mig også lidt en underlig størrelse, fordi det blev afholdt virtuelt på grund af corona, men alligevel gav kickoff en masse værktøjer til både selvrefleksion og realisering af mål. Helt konkret fik jeg hjælp til at gøre mit CV skarpt. Møderne med headhunter og karrierevejleder bidrog til, at jeg kunne sætte ord på de kompetencer, jeg har fået med fra min tid i Forsvaret og beskrive, hvordan de kan bruges i det civile, forklarer Kasper.   

Kasper Damm Nørgaard, veteran

Veteranerne har mange gode grunde til selvtillid

Veteranerne i VELKOMMEN HJEMs forløb bliver matchet med foreningens dygtige mentorer, som i de efterfølgende seks måneder guider, hjælper og støtter veteranen i transitionen. 

Kasper blev matchet med Niels Holmberg, der til daglig er Vicebrandinspektør i CPH Lufthavn og ny mentor i VELKOMMEN HJEM. Han har valgt at engagere sig som mentor i foreningen for at hjælpe flere veteraner ind i erhvervslivet.

– VELKOMMEN HJEM er en organisation, der har nogle ”medlemmer”, som jeg syntes fortjener den sparring og de samtaler, der kan gøre dem bekendt med, at den civile verden godt kan bruge de værdier og kompetencer, de har opbygget i Forsvaret.

Militære kompetencer er generelt ordentlighed, præcision, stolthed og et fagligt niveau, som normalt ligger ret højt. Udfordringen er, at den enkelte mentée af gode grunde ikke selv er klar over det.

Mentor Niels Holmberg

Niels Holmberg, mentor

Gode samtaler – både fagligt og personligt

Som mange andre mentorer oplevede Niels Holmberg, at udvekslingen af indsigt og viden gik begge veje, og i løbet af partnerskabet udviklede de en gensidig forståelse gennem refleksioner. 

–  Kasper er min første mentee, og jeg var positiv, allerede inden jeg havde talt med ham, fordi jeg havde læst hans cv. Siden vi fik etableret kontakten, har alle vores samtaler været positive. De har været rigtig sparring – og ikke rigtig rådgivning. Kasper har reflekteret over de ting, som jeg har italesat, og derefter har vi uddybet og afrundet forskellige emner. Og lige præcis fordi, vi har sparret helt ligeværdigt, tror jeg, at udbyttet har været godt. Og så på ting, som ikke nødvendigvis er målbare, men mere på det personlige plan, forklarer Niels Holmberg og tilføjer: 

– Kaspers væsen gør, at han lytter, tager tingene til sig og imødekommer dem. Ikke alle mine ideer og forslag er blevet til noget, men det er efter en fælles beslutning. Vores samtaler har både været fagligt og personligt gode, så jeg har vist reflekteret mindst lige så meget som Kasper, hver gang vi har talt.

En stærk følelse af støtte og opbakning

For Kasper har mentorforløbet været en betydelig støtte både i forhold til faglig sparring, personlige refleksioner og som hjælp til at holde motivationen oppe.   

– Niels har for mig været en helt igennem fantastisk mentor. Vi har haft en åben og ærlig dialog. Niels har ikke blot givet gode råd til jobansøgninger, men har også lagt øre til ved afslag. Niels har hjulpet mig med min tilgang til det civile jobmarked. Han har opmuntret mig til at søge stillinger, jeg ikke selv ville have troet var realistiske, men samtidigt også sagt tingene ærligt – og gjort klart for mig, at man ikke skal lade slå sig ud af kurs ved et enkelt afslag. I mit tilfælde var jeg stadig under uddannelse, mens jeg havde Niels som mentor, og derfor var de stillinger, jeg søgte, studiejobs og praktikpladser. Niels hjalp mig med at læse ansøgninger, forberede mig til samtaler og evaluere dem, forklarer Kasper, der med hjælp fra Niels Holmberg fik først en praktikplads, og senere et studiejob i Tryg. Undervejs hjalp mentor sin mentée gode råd om, hvordan diverse udfordringer på jobbet i Tryg kunne takles. 


– Ydermere har Niels stillet sit netværk til rådighed både hvad angik eventuelle jobmuligheder, men også med personlig udvikling indenfor konflikthåndtering. Jeg har til enhver tid kunnet tage kontakt til Niels for at sparre, siger Kasper. 

Efter at have været i Tryg i et halvt år blev Kasper tilbudt en fast stilling i afdelingen for Sikkerhed, beredskab og internsvindel.

– Niels var den første, efter min kæreste, jeg ringede til og fortalte om jobtilbuddet. Han blev næsten mere begejstret, end jeg selv, fortæller Kasper og slutter:

– Niels og jeg har talt enkelte gange efter afslutningen på mentorforløbet. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg stadig kan tage fat i Niels, hvis jeg skulle have behov for sparring igen. 

Den korte soldaterhistorie om veteran Kasper Damm Nørgaard 

  • 2007 Startede i Forsvaret som 18-årig. 
  • 2010 Udsendt til Afghanistan, ISAF 8, som Konstabel
  • 2012 Udsendt til Afghanistan, ISAF 12, som Overkonstabel 
  • 2015 Udsendt til Afghanistan, IMP(RSM) 1, som militærpoliti sergent
  • 2015-18 Udsendt på 10 ture af 7 -18 dages varighed, til Afghanistan, Irak og Tyrkiet som livvagt/militærpoliti sergent.