Dann fik drømmejobbet. Han er den første i en forhåbentlig lang række af soldaterveteraner, det også vil lykkes for i 2020

Udgivet d. 31. december 2019 af Velkommen Hjem

VELKOMMEN HJEM hjælper kompetente veteraner fra Forsvaret over i en civil karriere. Og det går godt – i tæt samarbejde med foreningens medlemsvirksomheder. Planen for det kommende år er at hjælpe om muligt endnu flere end sidste år. Læs her årets første positive historie om, hvordan soldaterveteran Dann Ernstsen fandt drømmejobbet som Quality Engineer for et multinationalt selskab i stærkt samarbejde med sin mentor i VELKOMMEN HJEM, Jørn Emil Sørensen, der er tidligere militærmand og i dag rekrutteringskonsulent i Randstad.

– Jeg har været i Forsvaret i de sidste 15 år, hvoraf de sidste 8 år har været som kampsoldat. Jeg har været afsted som infanterist på IRAK 7 og ISAF 5. ISAF 5 er den hårdeste mission, jeg nogensinde har haft både psykisk og fysisk, for jeg blev såret og repatrieret 2 gange på den udsendelse. Men den lærte mig også meget om mig selv og satte skub i en fantastisk udvikling. Efterfølgende har jeg været afsted yderligere 4 gange på support missioner, hvoraf den ene var som mentor for afghanske soldater, og det var en yderst lærerig og spændende mission, både fagligt og menneskeligt, fortæller soldaterveteran Dann Ernstsen og forklarer videre:

– Men efter 8 år som kampsoldat kunne jeg godt mærke at kroppen ikke kunne følge med længere. Jeg havde længe overvejet at gå civilt, for jeg havde svært ved at se mine udviklingsmuligheder i Forsvaret. Uanset, hvor jeg kiggede hen, var det meget specifikke og restriktive funktioner, hvor udviklingsmulighederne var begrænset af enten bureaukrati eller et temmeligt ufleksibelt rangsystem. Derudover kunne jeg mærke, at min interesse i at blive udsendt, ikke var der mere, forklarer soldateveteran Dann Ernstsen. 

Blev rekrutteret til foreningen 

Normalt er det soldaterveteranerne, der tager kontakt til VELKOMMEN HJEM for at komme med i et forløb, men i Danns tilfælde var det omvendt. Han gjorde faktisk ikke andet end at lave et opslag på Facebook, hvori han bad om hjælp til at finde et civilt arbejde. 

I det opslag skrev Jørn Emil Sørensen, der senere blev min mentor og som jeg slet ikke kendte dengang, at jeg skulle kontakte ham. Det gjorde jeg – og han forklarede mig om VELKOMMEN HJEM, og at han gerne ville hjælpe mig ind i denne veteranforening. Jeg vidste på det tidspunkt godt, at der var en forening som VELKOMMEN HJEM, men jeg troede, at den primært hjalp de veteraner, der var hårdt ramt enten fysisk eller psykisk – og altså ikke for sådan en som mig. I dag er jeg meget taknemlig for, at foreningens leder, Helene Djursø, fik forklaret mig sagens rette sammenhæng, og hvem foreningen i virkeligheden er for, siger Dann.  

Dann Ernstsen, soldaterveteran

Geografien spillede en rolle

Dann Ernstsen kom med i et forløb i foreningen, og ikke mindst på den obligatoriske to-dages kick-off. 

Mentorforløbet kan være en del af tilbuddet til de veteraner, der kommer under vingerne på VELKOMMEN HJEM – og er en meget givende proces for selvfølgelig især veteranen, men også for mentorerne. Jørn Emil Sørensen forklarer selv om den lidt utraditionelle start på deres parløb:

– Det var en lidt atypisk mentée-proces, da jeg på sin vis headhuntede Dann ind i den. Efter jeg så et opslag på Facebook fra Dann igennem en bekendt, tog jeg kontakt og informerede ham om VELKOMMEN HJEM. Jeg tilbød også, at jeg gerne ville være hans mentor, hvis han var frisk. Vi bor tilfældigvis i den samme lille landsby tæt på flyvestation Karup, så det var oplagt, forklarer han og fortsætter:

– Jeg valgte at inddrage mit netværk mere end normalt denne gang, da Dann havde et ønske om at flytte til Aalborg og mit personlige kendskab til virksomhederne i netop det geografiske område, er en smule begrænset. Jeg satte derfor Dann op med en bekendt, som sidder i Aalborg og sammen fandt de det perfekte job til Dann, siger Jørn Emil Sørensen. 

Fik både modstand, ærlighed, hjælp og sparring

Dann oplever også, at den korte afstand mellem ham selv og hans mentor var en gevinst, fordi de nemt kunne mødes, hvilket gjorde forholdet behageligt uformelt. I løbet af samtalerne, hvor Dann flere gange blev udfordret, blev han langsomt afklaret omkring sit mål og hvordan han ville nå dertil. 

– Min plan for, hvilke jobs jeg kunne søge, var ganske klar for mig, men heldigvis skød Jørn Emil store huller i planen, for jeg havde slet ikke gennemtænkt forholdet mellem mine kompetencer og de muligheder, de gav mig. Det var skønt at arbejde sammen med Jørn Emil, for der blev sat mange tanker i gang. Jeg tror faktisk slet ikke, at han er klar over den proces, jeg har været igennem?! 

At han samtidig er tidligere militær-ansat var en stor bonus, for han kunne både snakke civilt og militært sprog. Desuden var han ikke bange for at sige sandheder til mig – for eksempel at forklare mig, at jeg havde et ekstremt dårligt skrevet CV, og at jeg skulle tænke mere over mine kompetencer. Jeg har prøvet mangt og meget i Forsvaret, samt haft firma i nogle år ved siden af. Så den store udfordring for mig var at finde ud af, hvad jeg gerne ville lave og så fremhæve de kompetencer, jeg havde der. 

Jeg gik fra et tæt skrevet 7 siders CV til et CV på blot 3 sider efter, at jeg skar ind til benet og bragte det væsentlige frem i forhold til de jobs, jeg søgte. Dertil havde jeg det samme problem som mange andre soldater; nemlig at jeg negligeret mine mange kompetencer, som soldat er vi vant til at udvikle og efteruddanne os hele tiden. Så jeg skulle lære at se anderledes på tingene, fortæller Dann, og roser sin mentor: 

– Det har været en sand fornøjelse, at Jørn Emil været så ærlig over for mig, som han har, for jeg manglede i den grad én at spille bold med.

Jørn Emil Sørensen, mentor

Stram op HR-afdelinger

Jørn Emil Sørensen fremhæver også sin mentées kompetencer som et godt eksempel på, at mange soldater ofte er specialtrænet indenfor et område, og det er netop specialister, som erhvervslivet søger efter. 

– Dann har en interessant baggrund, når det kommer til at skulle oversætte dem til civile. Vi har med en mand at gøre, som har brugt sin tid som kampsoldat og senest som flymekaniker. I mit daglige virke hører jeg tit, at mine kunder mangler faglærte specialister. På trods af denne mangel har Dann og jeg – til min store overraskelse – oplevet, at erhvervslivet stadig har været en smule tilbageholdende overfor en flymekaniker fra Forsvaret. Her står vi med en mand, som har specialist- kompetencer på det tekniske felt, der samtidig er en super behagelig fyr, som kan skabe værdi i mange produktionsvirksomheder… og alligevel skal man overbevise om, at kompetencerne spiller. Personligt har jeg lidt lyst til at sige: “Stram op HR-afdelinger “, siger Jørn Emil Sørensen med et smil.

– Jeg bruger min tid i VELKOMMEN HJEM, fordi jeg synes, det er en skam, at veteraner – som givetvis har givet meget for deres land – skal have problemer med at komme ind på arbejdsmarkedet på grund af HR-medarbejderes manglende viden om, hvad en veteran kan. Med min baggrund fra Forsvaret og mit nuværende virke som rekrutteringskonsulent har jeg en god idé om, hvordan man kan overføre kompetencerne fra militær til civil-sprog. Og ikke mindst, hvordan en “kommercielt minded”-verden, kan få nytte af de militære kompetencer. 
Hvis man koger ned, hvorfor jeg bruger tiden i VELKOMMEN-HJEM, vil man nok komme frem til en blanding af “korpsånd” og en ydmyg stolthed over at kunne hjælpe dem, som jeg mener, har givet så meget til os alle. 

Jørn Emil Sørensen, mentor og rekrutteringskonsulent i Randstad

Havde aldrig turde drømme om det drømmejob!

Men den, der smiler størst, er alligevel Dann Ernstsen, der går ind i det nye årti med et job, som han aldrig havde drømt om, at han ville få i det civile erhvervsliv.

VELKOMMEN HJEM har gjort en stor forskel i forhold til, hvordan jeg tænker over mine kompetencer og hvad min fremtid kommer til at indeholde. Jeg havde aldrig troet, at jeg i dag ville stå med et job som Quality Engineer for et multinationalt selskab og glæder mig over at kunne bringe mine mange kompetencer i spil, slutter soldaterveteranen, der glæder sig til alle de nye udfordringer og muligheder, som 2020 rent fagligt vil byde på. 

Den korte historie om Dann Ernstsen

Startede i Forsvaret i 2005 med det formål at afslutte efter endt værnepligt, men blev grebet af at tjene som kampsoldat. Har været udsendt 5 gange – dels som infanterist på IRAK 7 og ISAF 5. ISAF 5, hvor han blev såret og repatrieret 2 gange og dels på support-missioner, hvoraf den ene var som mentor for afghanske soldater.