Veteran + mentor = Win-win-situation

Udgivet d. 24. august 2017 af Velkommen Hjem

En mentor er pr. definition en erfaren person, der støtter sin mentees udvikling gennem rådgivning og sparring. Det kan lyde som en ensidig sag med mentee som en klar vinder af fordelene. Men det er langt fra den oplevelse, man har i VELKOMMEN HJEM, hvor mentorordning er afgørende for at få veteranen i civile jobs. De erhvervsaktive mentorer føler sig faktisk oftest beriget.

 I VELKOMMEN HJEM fokuserer man i høj grad på at matche mentorer og veteraner godt og rigtigt i forhold til kompetencer, personlighed og faglige interesser. Erfaringerne viser nemlig, at jo bedre match, jo større bliver udbyttet for begge parter. Den oplevelse kan Michael Jürgensen, der er Client Partner & Director P&R hos Cognizant, nikke genkendende til:

Michael Jürgensen

Jeg meldte mig som mentor i VELKOMMEN HJEM ud fra et personligt ønske om at gøre en forskel for en gruppe mennesker, der har bidraget med noget væsentligt for Danmark og som uden tvivl besidder nogle kompetencer, især evnen til at være fokuseret og målrettet, som vi kan gøre godt brug af i det private erhvervsliv. Som mentor har jeg oplevet en stor grad af tilfredshed ud fra det at kunne hjælpe et menneske helt konkret og lavpraktisk i forhold til at nå den målsætning, vi sammen er blevet enige om. Samtidig får jeg en masse igen, særligt i forhold til livserfaring og indsigt fra den verden, som min mentee kommer fra, fortæller Michael Jürgensen.

Hjælp til tro og selvtillid
Michael Jürgensen har fungeret som mentor for soldaterveteranen Mikkel Mortensen, der har været i Forsvaret siden 2006, og har to udsendelser til henholdsvis Kosovo og Afghanistan med i bagagen. Før Mikkel Mortensen gik ind i forløbet i VELKOMMEN HJEM og fik kontakt til sin mentor, var han temmelig usikker på, om han overhovedet havde noget at tilbyde det civile erhvervsliv.

Jeg har kun en 10. klasse bag mig, og jeg startede i Forsvaret som 18-årig, så jeg har ingen skolemæssig baggrund, udover hvad jeg har tilegnet mig i Forsvaret. Jeg har mange specialiserede militære kompetencer, som jeg aldrig troede, jeg ville kunne bruge til andet end præcis dén genstand, eller dét system, der var i Forsvaret. Men både min mentor og forløbet i VELKOMMEN HJEM overbeviste mig om, at jeg tog fejl, fortæller Mikkel Mortensen.

Omskoling til civil
Livet i Forsvaret er meget anderledes, især under en udstationering, og derfor er det vigtigt, at soldaterveteranen får en mentor, som er åben, interesseret og på bølgelængde.

Min mentor Michael Jürgensen og jeg var blevet matchet efter en “screening”, og jeg kan kun sige, at det var et rigtigt godt match. Mentor-systemet i VELKOMMEN HJEM fungerer i mine øjne rigtig, rigtig godt, fortæller Mikkel Mortensen.

Min mentor hjalp mig med at indse, at den civile verden slet ikke er så farlig, som man hurtigt kan komme til at tro, når man lever i så speciel en verden, som Forsvaret er. Sammen med ham fik jeg gennemtænkt mine kompetencer og omformuleret dem til et brugbart, civilt sprog. Det var utroligt afgørende for mig, at min mentor, en “professionel civil”, kunne fortælle mig, at mine evner som soldat, sagtens kunne omskrives til civile evner, og oven i købet civile evner, som var efterspurgte.

En gang om måneden mødtes Michael Jürgensen og jeg til 2-3 timers snak om, hvordan processen gik, udarbejdelse af LinkedIn profil, CV og ansøgninger. Derudover talte vi meget omkring, hvad jeg kunne tænke mig at lave, når jeg var blevet “omskolet til civil”.      I Forsvaret er man bueskytte nr. 27, gruppefører eller delingsfører – i det civile gælder det om at have så lang og fin en titel som muligt, gerne på flere forskellige sprog. Her hjalp Michael Jürgensen mig med at få mere viden om, hvad for felter, jeg skulle arbejde mig hen imod, for at nå mit mål, fortæller Mikkel Mortensen.

Dobbelt happy ending
Virksomheden Cognizant har i årevis støttet amerikanske veteraner, og har nu udbredt deres engagement til også at omfatte danske soldaterveteraner ved aktivt at deltage i VELKOMMEN HJEM. Til glæde for Mikkel Mortensen, der ikke alene fik sin mentor fra Cognizant, men også hjælp til at videreuddanne sig:

476289_10151535154003618_1698772321_o[1]

Cognizant har støttet mig med e-learning-uddannelser, eller såkaldte Nanodegrees, som jeg kan bruge som tilføjelse til mine militære kompetencer. Derudover har jeg fået en åben livlinje, hvis jeg i fremtiden skulle få brug for råd eller vejledning.

Jeg er gået fra at være i tvivl om, jeg ikke bare skulle blive i Forsvaret – for det var jo dét, jeg kunne – til nu at være super klar på at komme i gang med at skulle lave noget andet. Derfor starter jeg nu på mit drømmestudie; datamatiker/computer science, hvorefter jeg skal ud på arbejdsmarkedet, fortæller en glad Mikkel Mortensen.

Også mentor er tilfreds med den måde, det hele er endt på – og ikke mindst med selve mentorforløbet:

Det bedste ved at være mentor for Mikkel har uden tvivl været at opleve glæden og tilfredsheden hos os begge, når vi i fællesskab lykkedes med selv små ting, siger Michael Jürgensen.