Et skridt ad gangen mod det ultimative civile job

Udgivet d. 7. oktober 2018 af Velkommen Hjem

For veteran Hans Rasmussen var mødet med VELKOMMEN HJEM lidt af en øjenåbner. Da det, han troede ”bare var arbejde i hæren” blev oversat til kompetencer på CV’et, fik det pludselig ny værdi. Læs historien om soldaten, der bevidst målrettet arbejder sig frem mod sin store drøm om at blive ambulanceredder.

Hans Rasmussen startede i Forsvaret som 18-årig, hvor han først aftjente sin værnepligt og derefter forsatte på Hærens Reaktionsstyrke-uddannelse. Her blev han uddannet som kører/ vognkommandør på en pansret mandskabsvogn og blev derefter udsendt i den funktion til Kosovo på henholdsvis Hold 21 samt Hold 22, hvilket betyder 2×6 måneders udsendelse lige efter hinanden. Så gik turen hjem til Danmark igen, men allerede efter et lille halvt år, bliver Hans Rasmussen igen sendt afsted – denne gang til Afghanistan som del af en almindelig infanterigruppe. Da han kommer hjem fra Afghanistan, bliver han tilbudt en kontrakt ved kampvognseskadronen og bliver uddannet hjælper på Leopard 2, hvor han skal sørge for at lægge granater i kanonen. Derudover gennemfører han en form for en civil redder-uddannelse/sygehjælper. Her lærer han blandt andet at behandle sårede i kolleger og andre i nød, før han igen bliver udsendt til Afghanistan …

Fra Forsvaret over fodterapi til VELKOMMEN HJEM

Selv om Hans Rasmussen var glad for arbejdet i Forsvaret, så havde han lyst til at komme i gang med at skabe sig en civil karriere, før han blev for gammel. Drømmen om et job som ambulanceredder blev stadig mere presserende. Desuden følte han sig stresset efter sin sidste udsendelse i Afghanistan, og tog derfor beslutningen om at stoppe i Forsvaret og prøve sig selv af på det civile arbejdsmarked. Men ikke med at søge drømmejobbet i første omgang.

image2

– Da jeg stoppede i Forsvaret, tog jeg en hastig beslutning om at læse til fodterapeut… nok mest fordi uddannelsen er så kort. Det var en god beslutning, fordi jeg i den periode også fik ro til at ”lande” og finde mig selv igen, fortæller Hans Rasmussen.

Men efter noget tid presser drømmen om at blive ambulanceredder sig på igen – og den bliver helt nærværende, da Hans Rasmussen ved et tilfælde hører om VELKOMMEN HJEM.

– Jeg fandt en artikel på Facebook om gammel kollega fra Forsvaret, som havde været i et forløb i VELKOMMEN HJEM, og igennem det var kommet i lære som ambulanceredder. Jeg valgte at tage kontakt til foreningen i håb om, at de også ville kunne hjælpe mig, forklarer Hans Rasmussen.

– Det blev en kæmpe øjneåbner for mig, hvor jeg opdagede, at det, der for mig bare var arbejde i Forsvaret, er langt mere værdifuldt, end jeg troede. Det gav min selvtillid et boost og hjalp mig til blandt andet at få styr på mit CV. Jeg fik også en mentor, som jeg har kunnet drøfte mine ideer med – og som har givet mig adgang til sit netværk.

Karriereplan med delmål undervejs

Hvis man som veteran deltager i foreningens forløb, bliver man altid matchet op med en mentor, der har en civil karriere og samtidig overskud til at dele sine erfaringer og netværk. Hans Rasmussen blev matchet op med Lars Lip, der er Lufthavnschef for Roskilde Lufthavn – til stor glæde for hans mentee.

– Min mentor Lars er for det første et super menneske, som er gået ind i det her med liv og sjæl, og som har formået at få mig i gang. Han har skaffet mig en praktikplads i Københavns Lufthavn, hvor jeg har fået mulighed for prøve forskellige arbejdsområder af og få noget erfaring – blandt andet på lufthavnens brandstation, i parkeringen og i taxa service. Det er en del af den plan, som vi har lagt for, hvordan jeg når mit ultimative mål om at blive ambulanceredder. Lars og jeg ringer jævnligt sammen, og så giver jeg ham en status på mit arbejde, og hvor langt jeg er kommet i planen, fortæller Hans Rasmussen.

Det kræver vilje fra mentee – og godt mentorsamarbejde

Som mentor i VELKOMMEN HJEM oplever man soldaterveteranerne på nært hold med hver deres unikke erfaringer, store kompetencer og værdifulde kvaliteter. Og de er alle mere end parate til at yde en indsats på det civile arbejdsmarked. Hans Rasmussen er ingen undtagelse ifølge hans mentor:

– Min generelle oplevelse er, at virksomhederne der tager imod en af vores hjemvendte soldater, får en særdeles dedikeret ressource. I forhold til den debat, der har været i medierne omkring soldaterveteranerne, har det ærgret mig, at der ikke har været større anerkendelse af vores udsendtes indsats, siger Lars Lip, og fortsætter:

– At være mentor for Hans Rasmussen har været en sand fornøjelse. Her har jeg mødt en person, som har været særdeles engageret og motiveret for at komme tilbage til en fornuftig hverdag denne gang på det civile arbejdsmarked. Hans er pt.

i et praktikforløb i Københavns Lufthavn, hvor vi nyder godt af hans dedikation og engagement. Planen er, at han skal videre i sin karriere, og det kræver en dedikeret indsat fra mentees side. Men Hans har vist stor vilje til og masser af initiativ – og tog på eget initiativ fra Fåborg til København alene for en indledende samtale med Falck, forklarer Lars Lip.

Den indledende samtale hos Falck, blev aftalt mellem mentor Lars Lip og en anden af foreningens mentorer; Peter Madvig, der arbejder som underdirektør i Falck.

På den måde fungerer mentorordningen også internt i VELKOMMEN HJEM som et netværk, der kommer soldaterveteranerne til gode. Og heldigvis for det, for efter samtalen har Peter Madvig skabt mulighederne for, at Hans Rasmussen kan komme til en optagelsesprøve til uddannelsen som Falckredder. Og det er et stort skridt på vejen mod den ultimative drøm.


Hvorfor er du mentor i VELKOMMEN HJEM?

Image-1

”I år årrække har Roskilde Lufthavn lagt ramme til soldateroperationer til og fra verdens brændpunkter, hvor det danske Forsvar har ydet en flot indsats. Jeg har ved selvsyn set, hvor meget det fylder, når en familie tager afsked før en udsendelse til tjeneste i et af verdens brændpunkter. Ærligt! Det har for mig også været overvældende følelsesladet at iagttage.

Jeg har ofte tænkt, at jeg gerne ville kunne gøre en forskel for veteranerne, men jeg må også indrømme, at det i for lang tid blot blev ved tanken: Har jeg gjort tilstrækkeligt for at gøre en forskel for vore hjemvendte soldater? Svaret jeg kunne give mig selv var tydeligvis et højt og rungende ”NEJ!”

Så da jeg blev introduceret til VELKOMMEN HJEM, var jeg ikke i tvivl om, at jeg meget gerne ville prioritere en indsats i foreningens arbejde med fokus på at bidrage til at få vores ”helte” fornuftigt tilbage til arbejdslivet.”

Lars Lip, Lufthavnschef for Roskilde Lufthavn og mentor i VELKOMMEN HJEM